Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κάτι τρέχει με τον Σταύρο - Θα αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ; Τι λένε στη Χαριλάου Τρικούπη

-Το παρασκήνιο των συζητήσεων εντός του Ποταμιού

-Πριν την επόμενη ημέρα με Τσίπρα ή την επόμενη ημέρα με Μητσοτάκη

-Πως αντιμετωπίζει η Φώφη Γεννηματά την όλη υπόθεση

Κάτι τρέχει με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό τη δίνουν όχι ο ίδιος αλλά συνεργάτες της κ. Γεννηματά που ηγείται του ΚΙΝΑΛ και είναι ενδεικτική των σχέσεων μεταξύ τους : Δεν μας νοιάζει τι θέλει να κάνει. Μην νομίζει ότι θα τον περιμένουμε κιόλας…αναφέρουν . Επισήμως όμως αυτό που λένε είναι: Κανένα σχόλιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει και η απάντηση στο τι θα κάνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, θα κρίνει εν ολίγης και το συνολικό εγχείρημα της ενοποίησης της κεντροαριστεράς.

Η διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ξεκίνησε με αφορμή το Σκοπιανό στο οποίο τάχθηκε υπέρ. Βαθύτερη αιτία είναι οτι στο Ποτάμι υπάρχει ενα ισχυρό ρεύμα στελεχών που απο την αρχή δεν ήθελε τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη κυρίως προερχόμενα απο την περιφέρεια της χώρας. Όμως όπως άλλοι υποστηρίζουν , το βαθύτερο αίτιο του σχίσματος με τη Φώφη Γεννηματά δεν είναι ούτε η αντίθετη γνώμη των στελεχών του. Έχει να κάνει με το τι θα ήθελε ο Σταύρος Θεοδωράκης και τι δεν του δίνει η Φώφη Γεννηματά. Επομένως έχει να κάνει με ρόλους και με ευθύνες.

Οσοι γνωρίζουν μέσα απο το Ποτάμι τον επικεφαλής του, θεωρούν οτι ο κ. Θεοδωράκης τον τελευταίο καιρό έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Λέει σε όλους αυτά που θέλουν να ακούσουν. Ποτέ δεν αναφέρει την πραγματικότητα υποστηρίζουν άνθρωποι που συνομιλούν μεταξύ τους και αυτό τους έχει και αιφνιδιάσει και απογοητεύσει ταυτόχρονα. ´´Δεν είναι ο Σταύρος που γνώριζα εγώ´´, αναφέρει στέλεχος του κόμματος με βουλευτική ιδιότητα. Πεποίθησή του είναι οτι στο τέλος ο κ. Θεοδωράκης θα αποχωρήσει απο το ΚΙΝΑΛ.

Τα όσα υποστηρίζει σε συνεντευξή του στο διαδίκτυο, και που στην ουσία δείχνει σαν να αφήνει μια τελευταία χαραμάδα ευκαιρίας πριν το οριστικό διαζύγιο με την κ. Γεννηματά , είναι γιατί στην πραγματικότητα προετοιμάζει το έδαφος για τον χωρισμό χωρίς όμως να φαίνεται οτι το επιζητά ο ίδιος αλλά οτι το ζήτησαν οι άλλοι, τα στελέχη του.

Έτσι ο χωρισμός με το ΚΙΝΑΛ Χρονικά τοποθετείται την 1η Ιουλίου. Τότε ο κ. Θεοδωράκης έχει συγκαλέσει το “Όλον” Ποτάμι το “ΜΕΣΥΑ” ένα πολιτικό όργανο κάτι σαν διαρκές συνέδριο για να λάβει την οριστική απόφαση. Θα φανεί οτι το εισηγούνται τα μέλη του οργάνου και με αυτόν τον τρόπο λέγεται οτι θα επέλθει το διαζύγιο.

Μια προεργασία έγινε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος με στελεχη της Εκτελεστικής Γραμματείας χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις αλλά με αρκετή συζήτηση.

Από το πρωί όμως οι φήμες περί αποχώρησης του κ. Θεοδωράκη απο το ΚΙΝΑΛ είχαν φουντώσει. Λίγο μετά ο ίδιος διαβεβαίωνε οτι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Ο λόγος είναι γιατί προχωρά ενόψει της 1ης Ιουλίου οργανώνοντας τη Μεγάλη συγκέντρωση Αντιπροσώπων “ΜΕΣΥΑ” στο οριστικό διαζύγιο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Για αυτό και διέρρευσαν οι φήμες οτι το διαζύγιο θα πραγματοποιόταν σήμερα προκαλώντας έτσι τη συναγερμό στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο ερώτημα το οποίο θέτουν ορισμένοι είναι αν πράγματι ο κ. Θεοδωράκης δεν αισθάνεται πολιτικά βολικά στο ΚΙΝΑΛ , αν όντως έχει πραγματικές διαφορετικές αντιλήψεις , αν στην ουσία δεν “ κολλάει” με το ΠΑΣΟΚ που ειναι η βάση του ΚΙΝΑΛ ως το μεγαλύτερο κόμμα ή αν στο τέλος , τέλος , κάνει συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα πριν την επόμενη ημέρα, ή με τον κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Συνομιλητές του , έχουν την αίσθηση οτι ο κ. Θεοδωράκης θα τα βρει πολιτικά με τον κ. Τσίπρα και θα πάνε μαζί στο τέλος , αλλάζοντας έτσι συγκυβερνήτη ο πρωθυπουργός ο οποίος όμως εχει ξεκαθαρίσει οτι δεν είναι στο χαρακτήρα του να πουλάει ανθρώπους σαν τον κ. Καμμένο που ειναι έντιμος στη στάση του. Αφού λοιπόν ο κ. Τσίπρας δεν αλλάζει τον κ. Καμμένο, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι στον ίδιο πολιτικό σχηματισμό και ο κ. Θεοδωράκης , τότε ενα απο τα σενάρια θέλουν στην περίπτωση που καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία για τα Σκόπια , αν έρθει στη βουλή προς κύρωση πριν τις εθνικές εκλογές, να αντικατασταθούν οι βουλευτές απο τους βουλευτές του κ. Θεοδωράκη που μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τους 151. Μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μα τόσο γερή που φαίνεται απο τον αριθμό των βουλευτών.

Άλλοι ωστόσο θεωρούν απο διάφορες κατ´ ιδιάν συζητήσεις που έχουν γίνει οτι ενδεχομένως ο κ. Θεοδωράκης να συζητήσει και με τον κ. Μητσοτάκη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του. Δεν το αποκλείουν καθόλου κάτι τέτοιο όπως λένε γιατί με τον πρόεδρο της ΝΔ και γενικότερα με την οικογένεια Μητσοτάκη , ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι γνωστό , διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις και εκτός των άλλων κατάγονται απο τον ίδιο νομό της Κρήτης , τα Χανιά.

Επομένως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε αφού οι εξελίξεις με ή χωρίς πρόσχημα το Σκοπιανό αναμένονται να είναι πυκνές το επόμενο διάστημα.

Send this to a friend