• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 02:31

Αθήνα

3 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι λένε συνεργάτες των Μητσοτάκη - Γεννηματά

Πότε πιστεύουν Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ ότι θα στηθούν κάλπες- Tι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου και ποιους σχεδιασμούς κάνει

Στις κυβερνητικές απώλειες κάνουν fokus στη Νέα Δημοκρατία καθώς θεωρούν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη που εισάγει νέες ρυθμίσεις στην Τ.Α δεν ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία. Την απλή αναλογική στις περιφερειακές εκλογές την ψήφισαν 150 βουλευτές και την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών 149 που αυτό σημαίνει κατά τη Ν.Δ ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επομένως δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη και για αυτό το λόγο πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές και ο κ. Τσίπρας να τις προκηρύξει το ταχύτερο δυνατό.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μάλιστα, πως «Όσο και να επιχειρούν να το κρύψουν οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος, ο περιβόητος Κλεισθένης τους δεν πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης. Την απλή αναλογική στις περιφερειακές εκλογές ψήφισαν 150 βουλευτές και την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών 149.  Μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αυτή φυλλορροεί και παραπαίει. Είναι κοινοβουλευτικά πρωτοφανές, μείζονες αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς τουλάχιστον 151 ψήφους. Η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι οι εθνικές εκλογές».

Η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς δείχνει και το κλίμα που διαθέτει η Ν.Δ κυρίως σε στελέχη που συνομιλούν με τον πρόεδρο του κόμματος. Υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και θα αδυνατίσει πολιτικά να εξασφαλίσει την κυβερνητική ενότητα που χρειάζεται για να φτάσει μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αιτία που θα βαρύνει σε μια τέτοια απόφαση θα είναι ασφαλώς η υπόθεση του Μακεδονικού θα παίξει όμως και βασικό ρόλο η οικονομία που από την μία η κυβέρνηση θα υποστηρίζει ότι έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, από την άλλη όμως θα υπενθυμίζει η αντιπολίτευση στο σύνολο της ότι έρχονται μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους και ένα χρόνο μετά η μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο εκείνο στο οποίο στέκονται ορισμένοι είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα παραβλέψει όλα αυτά και θα πάει μέχρι τέλους ευελπιστώντας να γυρίσει το κλίμα υπέρ του. "Κάθε πρωθυπουργός ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες για την κυβέρνησή του" αναφέρει στέλεχος της Πειραιώς που πιστεύει ότι τελικά ο κ. Τσίπρας θα το φτάσει μέχρι τέρμα όπως, όπως ροκανίζοντας τον χρόνο μήπως και καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα και μειώσει την ψαλίδα από τη Ν.Δ. Ο στόχος είναι αν δεν μπορεί να νικήσει στις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάσει κοντά του όσο μπορεί προκειμένου να βρίσκεται στο παιχνίδι μέσα την επόμενη ημέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτηθεί και από το ΚΙΝΑΛ βέβαια τι θα κάνει, αλλά μέχρι τώρα υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ παρά μόνο αν μπει στη συνεργασία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά θα ξανά γίνουν εκλογές και τότε θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Σε αυτό το σενάριο ποντάρει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο σενάριο των νέων εκλογών με απλή αναλογική και σε κάθε περίπτωση να μην μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης αν είναι πρώτος στις επιλογές των ψηφοφόρων να μπορέσει να κυβερνήσει.

Η εκλογική μάχη που θα διεξαχθεί αναμένεται να είναι σκληρή. Ήδη από τώρα Τσίπρας και Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες ο ένας στον άλλον, ύβρις πολιτικές και προσωπικές που ακουμπάνε ακόμη και μέλη των οικογενειών τους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε ένα περιβάλλον προεκλογικό όταν τα "αίματα" θα έχουν ανάψει για τα καλά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που ο ένας θα βομβαρδίζει τον άλλον στα τηλεοπτικά παράθυρα και το διαδίκτυο.

Στην ίδια περίπου γραμμή κινούνται και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Επιτελείς της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος ολοκληρώνοντας την κυβερνητική του θητεία και θα αναγκαστεί το αργότερο τον Ιανουάριο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο λόγος που πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι δεν θα θελήσει ποτέ ο ίδιος να βάλει την υπογραφή του στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων στην περίπτωση που έχει περάσει από όλα τα στάδια που προβλέπονται στην γειτονική μας χώρα. "Δεν θα αναλάβει προσωπικά τέτοια δέσμευση" τονίζουν ορισμένοι συνομιλητές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και για αυτό το λόγο πιστεύουν ότι θα γίνουν εκλογές κάπου στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Φυσικά μια τέτοια πιθανή εκδοχή δεν την αποκλείουν ούτε τα κυβερνητικά στελέχη καθώς όπως αναφέρουν , στην περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από μέρους του κ. Ζάεφ και φτάσει το θέμα του ονόματος στην Ελληνική βουλή, δεν θα ψηφιστεί από τον κ. Καμμένο που παραμένει στην ίδια γραμμή της απόρριψης της συμφωνίας και έτσι δεν θα μπορέσει να περάσει από την βουλή με συνέπεια να πέσει η κυβέρνηση. Αντίθετα βέβαια εκτιμά ότι θα συμβεί ο υπουργός των εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ο οποίος προσβλέπει στις ψήφους του Ποταμιού και ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ που έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος και έτσι δεν θα κινδυνεύσει για να πέσει η κυβέρνηση.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση που αναφέρει ο υπουργός των εξωτερικών, τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και εθνικές μαζί για αυτό και ψηφίστηκε από την βουλή η αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών για την Τ.Α ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν όλες μαζί την ίδια Κυριακή, 26 Μαϊου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο στόχος είναι εμφανής: Να μπερδευτεί το σύμπαν, να δημιουργηθεί πολιτική σύγχυση, να υπάρξει εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις κάλπες για την ευρωβουλή και στην κάλπη της Τ.Α και λιγότερο στις κάλπες των εθνικών εκλογών προκειμένου να διασωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία όσο μπορεί για να καταφέρει να ελέγξει όπως είπαμε την επόμενη ημέρα.

Send this to a friend