Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Νίκος Ρίζος: O αξέχαστος «κοντός» γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν την ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις για νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό, η εισπραξιμότητα στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και η καλή είναι η εικόνα και στην αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών» δημιουργούν το έδαφος για νέα μέτρα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση -όπως επανέλαβε από την Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός- θα συνεχίσει να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηρίζει τους πολίτες για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων. Παράλληλα, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τον νέο μηχανισμό για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο ρεύμα και παράλληλα έχει ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νέου πακέτου των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να «κλειδώσουν» στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία, ενώ, παράλληλα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, έχοντας έκπτωση 15%. Στοιχεία, που οδήγησαν πρόσφατα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ευχαριστήσει δημοσίως τους πολίτες για την ανταπόκριση στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία:

*Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

*Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

*Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:

-156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.

-52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.

-8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Τέλος, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταρρίψουν εφέτος νέο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 60 δισ. ευρώ, από 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο, οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους το α’ εξάμηνο να ξεπερνά ήδη τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%- 40%. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 17,6%, τον Φεβρουάριο στο 30%, τον Μάρτιο στο 39%, τον Απρίλιο στο 32% και τον Μάιο στο 36,5%. Φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Ροή Ειδήσεων

kairos12

01/10/2023 | 00:40

O καιρός της Κυριακής

01/10/2023 | 00:38

Tα ζώδια της Κυριακής

01/10/2023 | 00:26

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή, 1η Οκτωβρίου

01/10/2023 | 00:24

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

01/10/2023 | 00:21

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο Κρητικός ζωγράφος που καθόρισε την αναγεννησιακή περίοδο

30/09/2023 | 23:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Οδησσό
kakokairiaelias evoia 300923

30/09/2023 | 23:17

Αυτοψία του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας

30/09/2023 | 23:00

Γιαννακόπουλος: «Μπράβο στον Ολυμπιακό, πολύ καλύτερος σήμερα, προχωράμε»

30/09/2023 | 22:46

«Προφανώς ανέβασε την ασφάλεια της μηχανής» λέει ο πατέρας του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου όπου διαμελίστηκε η 50χρονη
ptosi elikopterou 290923

30/09/2023 | 22:35

Μαντούδι: Απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία σκαφών στην περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο

30/09/2023 | 22:27

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα – Εξιχνιάστηκαν 12 κλοπές

30/09/2023 | 22:18

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-51: Καταιγιστικοί οι «ερυθρόλευκοι», κατέκτησαν την πρώτη κούπα της σεζόν
lotto

30/09/2023 | 22:11

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2453: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

30/09/2023 | 21:57

Πέτρος Ίμβριος: «Είναι άξεστοι, πετάνε τα λουλούδια με πολύ μίσος στο κεφάλι του καλλιτέχνη»

30/09/2023 | 21:50

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Παγούρια και Δρανιά Ροδόπης
oaka kalatrava
ΟΑΚΑ-Γιάννης Βρούτσης: Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο αλλά μόνο στο στέγαστρο Καλατράβα
kasselakis pasok
Κασσελάκης με αφορμή το στέγαστρο Καλατράβα: «Η παρακμή τελειώνει – Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα»
kapa84231695717602
Κασσελάκης για Μπέο: «Ο Μητσοτάκης να άρει τη στήριξή του – Να αποχωρήσει άμεσα από τις εκλογές»
4
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πού και πώς ψηφίζετε – Τι θα γίνει με τους σταυρούς
dora avgeri 270923
Δώρα Αυγέρη: «Ο κ.Μητσοτάκης ας δηλώσει έστω και τώρα ότι αποσύρει την στήριξη από τον τραμπούκο εκλεκτό του στο Βόλο»
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ: Αποδοκίμασε τις ενέργειες του Αχιλλέα Μπέου κι αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στήριξή του στις δημοτικές εκλογές την άλλη Κυριακή