Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Προανακριτική Novartis - Κατάθεση Φρουζή: Η Τουλουπάκη με πίεζε να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος κατέθεσε σήμερα επί 40 λεπτά στην Προανακριτική της Novartis, χωρίς να του γίνουν ερωτήσεις.

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος κατέθεσε σήμερα επί 40 λεπτά στην Προανακριτική της Novartis, χωρίς να του γίνουν ερωτήσεις.

Οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι: Κώστας Κυρανάκης και Θάνος Πλεύρης από πλευράς ΝΔ και Βασίλης Κεγκέρογλου από πλευράς ΚΙΝΑΛ.

Στην ημερήσια διάταξη έχουν εγγραφεί, ως πρώτα θέματα συζήτησης τα αιτήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την αναίρεση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα για την εξαίρεση των Θανάση Πλεύρη (ΝΔ), Κώστα Κυρανάκη (ΝΔ) και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μεροληπτική στάση.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος της NOVARTIS Hellas, είναι το πρώτο πρόσωπο που κλήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της NOVARTIS δεν έχει κληθεί σε κατάθεση, ενώ αρχειοθετήθηκε η υπόθεση για τα 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Τα μέλη της ειδικής επιτροπής, προσδοκούν η κατάθεσή του να φωτίσει πράξεις της εισαγγελίας Διαφθοράς, και αν αυτές είχαν χαρακτηριστικά πίεσης, όπως αντίστοιχα έχει καταθέσει ο Νικόλαος Μανιαδάκης. Αναμένεται επίσης να ερωτηθεί, εάν υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε πρώτη φάση.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίς να έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει ο κ. Φρουζής γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε νωρίτερα απόψε πηγή της επιτροπής (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ) και τόνιζε ότι «δεν δικαιολογείται αυτός ο χειρισμός από εισαγγελικό λειτουργό».

Εκ των πραγμάτων, ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα ερωτηθεί ποια πολιτικά πρόσωπα είχε συναντήσει και ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε με πολιτικά πρόσωπα. Αναμένεται να ερωτηθεί για τη νομοθεσία που ίσχυε την περίοδο για την οποία διενεργείται έλεγχος, αλλά και για τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα.

Τι είπε στην κατάθεσή του ο Κωνσταντίνος Φρουζής

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατέθεσε στην προανακριτική και κατά πληροφορίες ισχυρίστηκε πως ταλαιπωρήθηκε κατά το διάστημα που βρίσκεται στη δημοσιότητα η υπόθεση Novartis καθώς και ότι «υφίσταται μπουλιγκ, αλλά κράτησε θεσμική στάση». Ο ίδιος φέρεται να τόνισε πως «και στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην οικία του, δεν βρέθηκε τίποτα», ενώ υποστήριξε «ότι δεν έχει κληθεί ποτέ από δικαστικό ή ανακριτικό όργανο».  Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν γνώριζε ποιος θεσμός τον ήλεγχε.

Η κατάθεση:

«Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία μισή χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα δημοσιότητα . Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying.

Τον Φλεβάρη 2017 έκαναν έλεγχο στο σπίτι μου. Άρχισα να καταλαβαίνω πως κάτι συμβαίνει. Πήρανε το λαπτοπ του γιου μου Δημήτρη.

Στο τέλος του 2017 διάβασα σε μια εφημερίδα όλα όσα επρόκειτο να ζήσω. Την επόμενη ημέρα είδα τη φάτσα μου μαζί με πρωθυπουργούς υπουργούς κλπ.

Δεν έχω κληθεί ποτέ σε ανακριτικό ή δικαστικό όργανο να δώσω εξηγήσεις. ΠΟΤΕ!

Θέλανε να μη μιλήσω ποτέ και να με παρουσιάζουν ως τον κύριο Novartis που παρέσυρε πολιτικούς στο διάβα του.

Όσον αφορά την κυρία Τουλουπάκη, είπε:

Συναντηθήκαμε στη Λουκάρεως στην εισαγγελία. (…). Επίμονα μου πρότεινε να κάνω χρήση ευεργετικού νόμου προστασίας ποινικού κώδικα αρκεί να μιλήσω για πολιτικούς. «Δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» . Δηλαδή να μην καταθέσω όσα ξέρω. Την αλήθεια

«Έχουμε συντριπτικά στοιχεία εναντίον σας» είπε η κ. Τουλουπακη. «Να τα βγάλετε στην επιφάνεια άμεσα» είπαμε.

Δ. Τζανακόπουλος: Θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, στην τηλεόραση του Σκάι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε επίσης ότι, με ευθύνη της ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμα ο κ. Φρουζής, διότι εκείνη «έβαλε στο τραπέζι» ζήτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών. «Η ΝΔ επέλεξε, αντί να εξετάσει τον κ. Φρουζή, να ανοίξει θέμα, παρανόμως και αντισυνταγματικά, για την εξαίρεσή μας», είπε και τόνισε ότι η ΝΔ το έκανε αυτό για να καθυστερήσει την εξέταση και γιατί γνωρίζει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε φιάσκο δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία περί σκευωρίας. Στο ερώτημα αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος προσέλθουν, ως μάρτυρες στην Επιτροπή, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ας κληθούμε πρώτα και θα σας απαντήσω μετά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση τριών βουλευτών, των κ.κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την παραμονή βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή εάν ήταν δικηγόροι εμπλεκομένων στην υπόθεση NOVARTIS. «Η ουσία είναι αν ο κ. Πλεύρης ήταν δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη. Όχι εάν εγώ πήγα στον Άρειο Πάγο, επίσκεψη για την οποία έχω κάνει σχετικά, αναφορά στο briefing», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσε, χθες, πως «αν ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, οφείλουν άμεσα να δηλώσουν εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους», διαφορετικά θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής και θα ακυρώσουν το έργο της.

«Εγώ τον κ. Φρουζή ιδιωτικά ή με οποιονδήποτε ρόλο δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν ερχόταν ο ΣΦΕΕ και όλο το ΔΣ του ΣΦΕΕ, δηλαδή, οι ανταγωνιστές του κ. Φρουζή, συναντιόνταν με τον υπουργό. Τέτοιες συναντήσεις έχουν υπάρξει όπως και με τις κλαδικές ενώσεις», ανέφερε προσκεκλημένος, το πρωί της Δευτέρας, στην ΕΡΤ, ο Θανάσης Πλεύρης, για την περίοδο που ήταν νομικός σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη. «Είναι δυνατό να λέμε ότι θεσμικές συναντήσεις με κλαδικούς φορείς, όλου του χώρου της υγείας, συνιστούν λόγο εξαίρεσης; Και ο κ. Πολάκης έχει συναντηθεί με το ΣΦΕΕ. Έθεσε κανένας θέμα εξαίρεσής του γι΄ αυτόν τον λόγο; Δηλαδή αν αύριο συναντηθεί κάποιος με τον ΣΕΒ και μια βιομηχανία ακολουθεί κακές πρακτικές, η συνάντηση με τον ΣΕΒ τον καθιστά ύποπτο;», είπε ο βουλευτής. Υπογράμμισε όμως πως αν η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης λάβει απόφαση εξαίρεσης του, εκείνος δεν θα παραμείνει.

Χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, ώστε να ανατεθεί η δικογραφία της NOVARTIS σε όσους εφέτες κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης σε σύντομο χρόνο.

Το εισαγγελικό πόρισμα για την αρχειοθέτηση του σκέλους του σκανδάλου Novartis που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, με βάση δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σχολίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει "αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα"», ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Send this to a friend