• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 05:42

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ζυμώσεις με άρωμα εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι «προεδρικοί» βγάζουν... φλας προς την Κεντροαριστερά και στέκονται απέναντι στους «53» και τις τάσεις

Όσο κι αν το Μαξίμου διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο οργανισμός ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία στο δρόμο προς τις κάλπες. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από το νέο βίντεο με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τις ζυμώσεις που κορυφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η χθεσινή συγκέντρωση των προεδρικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Πλατφόρμα 2010 και Ενωτική Κίνηση), αλλά και των λεγόμενων «πασοκογενών» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο» αποτυπώνει την προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει το κόμμα τη θέση του στην κοινωνία, αλλά και το πολιτικό σκηνικό, βγάζοντας... φλας προς την Κεντροαριστερά, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών και των συνεργασιών που αυτές επιβάλλουν.

Εξ ου και η αναφορά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τη φάση του 3% και των μικρών κομματικών ακροατηρίων» που ακούστηκε στη συγκέντρωση ερμηνεύεται και ως ένα έμμεσο μήνυμα προς την ομάδα των «53». Όπως και η ανάγκη που επισημάνθηκε για νέο σχέδιο που προβλέπει ενιαίο και «πολύχρωμο» κόμμα, με ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες και λειτουργίες και χωρίς υποδιαιρέσεις στο εσωτερικό του. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι πάλαι ποτέ συνιστώσες και τα απομεινάρια τους χαρακτηρίζονται πλέον από τους προεδρικούς ως «αντιπαραγωγικές, διότι δεν εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις».

Βασικό μήνυμα και συμπέρασμα της συνάντησης είναι η ανάγκη «επανεκκίνησης» του κόμματος εν όψει των τριών επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων - με όποια σειρά κι αν γίνουν αυτές: ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές. Το φθινόπωρο, εξάλλου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συμπίπτει με την έξοδο από το μνημόνιο και την αναζήτηση στρατηγικής για την εποχή μετά από αυτό.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Ρήγας, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Σκορίνης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Στάικος, Κώστας Δουζίνας και άλλοι. Απόντες ήταν στελέχη της ομάδας των «53», πλην του Θοδωρή Δρίτσα.

Send this to a friend