Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Με 261 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας

Με 261 ψήφους εξελέγη σήμερα το πρωί και τυπικά από την Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα από την πρώτη ψηφοφορία.

Με 261 ψήφους εξελέγη σήμερα το πρωί και τυπικά από την Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα από την πρώτη ψηφοφορία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε πολλές περισσότερες από τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα και συγκεκριμένα 261.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ2%). Οι κκ Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Οι 261 ψήφοι θεωρούνται μία από τις πιο μεγάλες επιδόσεις όλων των εποχών, πίσω από τις 279 ψήφους του Κάρολου Παπούλια το 2005 και τις 269 ψήφους του Κωστή Στεφανόπουλου το 2000. Η δε συναίνεση των τριών κομμάτων στο πρόσωπο της προέδρου του ΣτΕ αποτελεί μια θετική εξέλιξη που πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του και κλείνει... αναίμακτα τη θεσμική αυτή εκκρεμότητα. Πρόκειται δε για την τρίτη φορά μέσα στους έξι μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ που επιτυγχάνεται ανάλογη διακομματική συμφωνία: με 283 ψήφους εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας και με 288 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Η νέα ΠτΔ θ' αναλάβει πάντως τα καθήκοντά της στις 14 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα μετά τη λήξη της συνταγματικής θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να την εξαντλήσει κανονικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Σακελλαροπούλου

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Send this to a friend