Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Η έκπληξη Μητσοτάκη με τον ΕΝΦΙΑ & οι δεσμεύσεις για έργα - H απάντηση Τσίπρα και οι υποσχέσεις για δημιουργική αντιπολίτευση

Προγραμματικές δηλώσεις

Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση στην πρώτη μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση στην πρώτη μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε κατ’ ουσίαν έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα τετραετίας για το κυβερνητικό του σχέδιο, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και ακριβή χρονοδιαγράμματα σε αυτό.

Η ουσία των λόγων του κ. Μητσοτάκη συνοψίζεται στην εξής φράση από την ομιλία του: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας», κάνοντας επίσης λόγο για «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος» και ζητώντας να συστρατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε ένα «ρεύμα προόδου» που θέλει ο ίδιος να σηματοδοτήσει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε έτσι λεπτομερώς στα φορολογικά μέτρα, με έμφαση στις ελαφρύνσεις. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μίλησε για μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% από 28% σήμερα με νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή το Σεπτέμβριο, αλλά και μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5% από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης, θα καθιερωθεί από την 1.1.2020 φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειωθεί ο ανώτατος, ενώ θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και θα μειωθεί ο ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (22% αντί 24% και 11% αντί 13%). Θα μειωθούν σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% σε 15%, ενώ βελτιώνεται άμεσα η ρύθμιση των 120 δόσεων με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής και του επιτοκίου, διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στη ρύθμιση και αναστέλλονται οι κατασχέσεις για όσους τηρούν τη ρύθμιση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, εξάλλου, ότι η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση των στόχων θ’ ανοίξει από την επόμενη χρονιά, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχει υπερπλεόνασμα από τους φόρους, αλλά από την ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η διάσωση της επιχείρησης χωρίς αύξηση των τιμολογίων. Έτσι, θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα, θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θ’ αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Θα πωληθεί επίσης το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΠΕ, ενώ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η περιουσία του Δημοσίου.

Για τις θεσμικές αλλαγές, επανέλαβε ότι στόχος είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και η μάχη κατά της γραφειοκρατίας, ενώ θα επανεξεταστούν άμεσα οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις. Στον τομέα της ασφάλειας, θα προσληφθούν άμεσα 1.500 νέοι αστυνομικοί και θ’ ανανεωθεί ο εξοπλισμός της ΕΛΑΣ, ενώ στην παιδεία θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και θα ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και θα δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία.

Τέλος, θα εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις ο αντικαπνιστικός νόμος, θα προχωρήσουν οι προσλήψεις νοσηλευτών και θα καθιερωθεί η διανομή φαρμάκων βαρέως πασχόντων κατ’ οίκον ή στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Αναφορά έκανε, επίσης, ο πρωθυπουργός και στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειές της, ενώ κάλεσε την Άγκυρα και συγκεκριμένα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσουν μαζί σε μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, εξήγγειλε και πέντε εμβληματικά – όπως τα χαρακτήρισε – έργα:

-        Την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο.

-        Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία πάρκου.

-        Τη μετατροπή της ΔΕΘ σε πρότυπο εκθεσιακό κέντρο.

-        Τη μετατροπή του βασιλικού κτήματος στο Τατόι σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές.

-        Τη δημιουργία διεθνούς κέντρου Καινοτομίας στο χώρο των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.

Τσίπρας: «Θα στηρίξω κάθε σοβαρή προσπάθεια»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά από 4,5 χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε ως «ανησυχητικό πρώτο δείγμα γραφής» όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε να βάζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον», αλλά και ότι «θα στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια», προσθέτοντας έτσι ότι δεν θα καταφύγει σε καταστροφολογία και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση και γι’ αυτό είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι δεν θα ζητήσει εκλογές «πέντε μήνες μετά, όπως κάνατε εσείς ούτε θα ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί μαζί σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε καμένη γη από τους προκατόχους του στην οικονομία και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον μπορεί να βγει ο λογαριασμός των φοροελαφρύνσεων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Για τη ΔΕΗ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε σκόπιμη προσπάθεια απαξίωσής της προκειμένου να την ξεπουλήσει και αρνήθηκε τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την τραγική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Άσκησε επίσης κριτική στον κ. Μητσοτάκη για την επιλογή Τσουβάλα ως γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη και του Δημήτρη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος (λόγω Ελληνικού-Lamda Development), ενώ ευχήθηκε «καλά ξεμπερδέματα» αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ. Τάχθηκε εναντίον της απόφασης για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και της δημιουργίας νέας νομικής σχολής στην Πάτρα, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της ΝΔ στο ασφαλιστικό.

Γεννηματά: «Όχι στη λευκή επιταγή για τον εκλογικό νόμο»

Η Φώφη Γεννηματά, τέλος, χαρακτήρισε γενικόλογες τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και μίλησε για «έξι αλήθειες που κρύβουν αντίστοιχα ψέματα». Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία από το Κίνημα Αλλαγής και «κάρφωσε» τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση.

Ξεκαθάρισε δε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τάσσεται υπέρ της αλλαγής του και της κατάργησης της απλής αναλογικής. Σε ό,τι αφορά δε την οικονομία, υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει μια πολιτική χαμηλών πλεονασμάτων, αλλά με υψηλές δημόσιες επενδύσεις και χαμηλότερη φορολογία. «Εσείς παραδοθήκατε ήδη στους δανειστές», επισήμανε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν είπε κάτι στην ομιλία του για το υπερταμείο και χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ως επικίνδυνες τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Send this to a friend