Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός: Ανοιχτό το να υπάρξει lockdown στη νυχτερινή διασκέδαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Αλλαγές στο άσυλο και αποσυμφόρηση των νησιών οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης

Αυστηροποίηση του πλαισίου για την αίτηση και χορήγηση ασύλου και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου, αλλά και αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δείτε επίσης

Αλέξης Τσίπρας: Η στιγμή που παραλίγο να «γκρεμιστεί» η Συμφωνία των Πρεσπών- «Σηκώσαμε τα μολύβια, επικράτησε η λογική»
Απόδραση στα Εξάρχεια: Κρατούμενος δραπέτευσε από το Αστυνομικό Τμήμα

Η πολιτική της ΝΔ έχει εμφανείς διαφορές από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στην κυβέρνηση, καθώς είναι πιο αυστηρή και καταδεικνύει πως το πρόβλημα δεν είναι εν τέλει προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Διότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων φτάνουν στην Ελλάδα δεν δικαιούνται ασύλου, άρα δεν θεωρούνται πρόσφυγες.

Έτσι, η κυβέρνηση βάζει ένα φιλόδοξο στόχο για 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020, καθώς από το 2015 έως σήμερα έχουν γίνει μόλις 1.806. Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί με την κατάρτιση της λίστας «ασφαλών χωρών», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Ποιες θα είναι οι «ασφαλείς χώρες»; Κατά πληροφορίες, πρώτη είναι η Τουρκία, η οποία πληρεί τις προϋποθέσεις, ενώ ούτως ή άλλως αυτό προβλέπει και η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν ενστάσεις τόσο για τον αριθμό των επιστροφών όσο και την προσπάθεια αποσυμφόρησης της Μόριας με χρονοδιάγραμμα δύο μηνών, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της κατάργησης του δεύτερου βαθμού για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ, χάριν ταχύτητας της όλης διαδικασίας (σ.σ.: με το νέο νομοσχέδιο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα συντμηθούν οι διαδικασίες).

Κύκλοι της ΝΔ εντοπίζουν τις διαφορές της πολιτικής τους σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, η πολιτική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αποτροπή και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Δεύτερον, η κυβέρνηση προχωρεί στη διεθνοποίηση του ζητήματος, με συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Και τρίτον, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών στην Τουρκία. Επίσης, λένε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει κι εφαρμόζει πολιτικές που απαντούν σε κομβικά ζητούμενα: πρώτον, τι πρέπει να γίνει, ούτως ώστε να μην έρχονται μετανάστες και δεύτερον, πώς αντιδρούν οι Αρχές όταν έρθουν στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, ανέφεραν ότι έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Από την κυβέρνηση δίδεται, εξάλλου, ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίσκεψη Κουμουτσάκου στην Άγκυρα εντός της εβδομάδας όσο και στην άφιξη των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στην Αθήνα, στα τέλη της εβδομάδας, ύστερα από μια ενδιάμεση στάση τους επίσης στην τουρκική πρωτεύουσα. Πάντως, στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς τη στάση της Τουρκίας, παρά τη συνάντηση και τη συμφωνία Μητσοτάκη-Έρντογαν για το προσφυγικό την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, ως προς τη διεθνοποίηση του ζητήματος, όπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία θα παρουσιάσουν κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη του ζητήματος στην ατζέντα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής (17-18/10). Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

Κορονοϊός- Χαρδαλιάς: Η απάντηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS στο 13033
Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του! Χωρίς αλλαγές σε υπουργικά πόστα, ρόλος-κλειδί για τον Σκυλακάκη
Μητσοτάκης για την τραγωδία στη Βηρυτό: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί»
Economist: Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν το φθινόπωρο κατόπιν διαμεσολάβησης της Μέρκελ
Κορονοϊός: Σήμερα το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ανασχηματισμός: Στις 12:00 ανακοινώνονται οι «διορθωτικές κινήσεις»