Αθήνα

 

9 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αγρίνιο: Ελεύθερος ο τράπερ με το πιστόλι – Του επέβαλαν πρόστιμο €600

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως άλλαξε πλάνο το Μαξίμου στο Προσφυγικό – Τα λάθη, οι αστοχίες και τα πρόσωπα – κλειδιά

Γέφυρες διαρκούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την αυστηροποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ- που σημαίνει ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα ζητείται η στήριξη κορυφαίων παραγόντων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για την άμεση και καλύτερη φύλαξη των ελληνικών- ευρωπαϊκών συνόρων. Η χώρα μας επιμένει και στέλνει το σχετικό μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά- συνθήκη που πρέπει να ενεργοποιήσει την Ευρώπη στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των κινήσεων Ερντογάν και των απειλών του ότι ανοίγει τα σύνορα για να περάσουν νέες ροές.

Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσβατο σταυροδρόμι αποφάσεων και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην γύρω περιοχή, που απαιτεί γρήγορες αλλά και ασφαλείς λύσεις για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι απερίγραπτες εικόνες στην Χίο και τη Λέσβο και η αίσθηση μη αναχαίτισης απρόβλεπτων εξελίξεων λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, αναγκάζει εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα λάθη στον σχεδιασμό της και να αναζητήσει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες περισσότερα ευέλικτα πλάνα για την δημιουργία και κλειστών κέντρων. Η αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει στόχος για την κυβέρνηση αλλά στην παρούσα φάση το στοίχημα αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση το ομολόγησε μετά την χθεσινή σύσκεψη με τοπικούς φορείς- από την οποία απουσίαζε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καθώς όταν αποφάσισε να “πετάξει” προς Αθήνα ακυρώθηκε η πτήση λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στο ενδιάμεσο και παρά την σύγκρουση που προηγήθηκε έγιναν όπως φάνηκε ένθεν κακείθεν κινήσεις για να σπάσει ο πάγος μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του περιφερειάρχη- απόδειξη είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν, όπως λένε, ρεαλιστικές λύσεις. Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα έκαναν τον … γύρο του κόσμου εικόνες “πολέμου” μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων των νησιών. Τα ΜΑΤ αποχώρησαν με νέα απόφαση της κυβέρνησης- κατά τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, έγινε γιατί ολοκλήρωσαν το έργο της. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που συνόδευσαν την απόφαση για την δημιουργία κλειστών κέντρων, διότι ήταν από εκείνους που εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στις νησιωτικές περιοχές. Άλλοι πάλι διαπιστώνουν ότι ο αρμόδιος και έμπειρος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέφυγε τις δηλώσεις, εντός και εκτός βουλής τις τελευταίες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτη η “παραίνεση” του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βάλουν πλάτη στο μεταναστευτικό γιατί «απαιτεί τη συνολική στήριξη απ’ όλους σας». Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος διακρίνει πίσω από την δήλωση του πρωθυπουργού την πεποίθηση ότι ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί αποφεύγουν να εμπλακούν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό για να μην αναλάβουν μέρος του πολιτικού κόστους. Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι αυτό φαίνεται καθαρά από την παρότρυνση του πρωθυπουργού που σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκε να υπογραμμίζει στο υπουργικό συμβούλιο ότι:
«Έχουμε πολιτικό κεφάλαιο, δεν το πετάμε στο βάζο, το επενδύουμε εκεί οπού χρειάζεται όπως στο μεταναστευτικό… Ζητώ στήριξη στην κυβερνητική πολιτική». Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ταυτόχρονα ότι οι κλειστές δομές θα γίνουν, και οι τοπικές αρχές θα αναζητήσουν ρεαλιστικές προτάσεις. Στις ρεαλιστικές λύσεις που θα αναζητήσουν οι τοπικοί άρχοντες σε συνεργασία με τα δημοτικά συμβούλια αναμένεται να είναι εναλλακτικές προτάσεις για χωροθέτηση, σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν επιταχθεί.

Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα- ίσως και αύριο- περιοδεία στα τρία νησιά του Βόρειου Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης. Ο πρώτος “σταθμός” θα είναι στην Σάμο, όπου ήταν σαφώς ηπιότερες οι αντιδράσεις.
Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάντως χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών και θεωρούν ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές. Η επόμενη κίνησή τους μετά τον έλεγχο της έντασης είναι να προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις. Στις προτάσεις των αυτοδιοικητικών είναι και τα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών: τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στη Χίο και τη Λέσβο τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση δέχθηκε καταιγίδα πολιτικών επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξέταζε -πριν ανακοινώσει ακόμα ο πρωθυπουργός την μετάβασή του στα νησιά- να επισκεφτεί Λέσβο, Χίο και Σάμο.

«Για αυτή την τριτοκοσμική εικόνα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί, πρώτα από όλα στους νησιώτες, και έπειτα στον ελληνικό λαό. Οι πληγές που άνοιξαν στην πιο ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας πρέπει να κλείσουν τάχιστα», τονίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος Τομεάρχης, Γιώργος Καμίνης ο οποίος με δήλωσή του αναφέρεται σε όλες τις πρωτοφανείς εικόνες των τελευταίων ημερών . “Γίναμε δυστυχώς μάρτυρες της πλήρους κατάρρευσης της αξιοπιστίας και τελικά της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ διαδοχικά: έγιναν αντιληπτά από τους νησιώτες ως όργανο επιβολής της αυταρχικής θέλησης μιας, αποκομμένης από την πραγματικότητα, κυβέρνησης”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης.

Ροή Ειδήσεων

valasis 2801

28/01/2023 | 23:31

Ηλίας Βαλάσης: «Λύγισε» μιλώντας για τον Γ. Αρναούτογλου! «Δυνατή ψυχή και παλικάρι που αξίζει σε αυτόν τον κόσμο της τηλεόρασης»

28/01/2023 | 23:16

Θεσσαλονίκη: Είχε χάσει το σκύλο του από το 2017 και όταν το βρήκε ξανά, τόν θυμήθηκε και όρμησε πάνω του «ξετρελαμένο» από χαρά!

28/01/2023 | 22:57

Qatargate: Ο Παντσέρι είχε παραπονεθεί στον Τζιόρτζι επειδή η Καϊλή μιλούσε με την «Ολλανδέζα»-Η ίδια έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα
ioannidou maria 2801

28/01/2023 | 22:44

Μαρία Ιωαννίδου: Μού λέει ο Δαλιανίδης «για μάσα την τσίχλα σου Μαράκι» και πήρα τον ρόλο!

28/01/2023 | 22:32

Χιόνισε στο 12% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για συνέχιση των χιονοπτώσεων

28/01/2023 | 22:22

Ερντογάν: «Το 2018 μηδένισα το… κοντέρ, μπορώ να ξαναγίνω πρόεδρος»
papakaliatis 2801

28/01/2023 | 22:02

Παπακαλιάτης: Δεν ψωνίστηκα για το Netflix, αλλά αγχώθηκα για τον 2ο κύκλο- Είναι η πιο ολοκληρωμένη μου δουλειά

28/01/2023 | 21:48

Λένα Μαντά: Με έπιασε κλάμα όταν άκουσα για τις χημειοθεραπείες. Δεν έβαλα ποτέ περούκα, γιατί δεν μπορώ το δήθεν

28/01/2023 | 21:30

Απασφάλισε η Μαρινέλλα! «Δείξε το στρινγκ στον γκόμενο σου στο κρεβάτι, στην παραλία, όχι στην πίστα»

28/01/2023 | 21:17

ΕΛ.ΑΣ. για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής: Δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί εάν πιθανολογείται διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής

28/01/2023 | 20:59

Ανεστάλησαν οι συζητήσεις Τουρκίας – Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά το κάψιμο του Κορανιού

28/01/2023 | 20:35

Καρολίνα Καλύβα: Το μήνυμα όλο νόημα για τις… αξέχαστες στιγμές μετά την αποχώρησή της από το Survivor All Star!
kalpi ekloges

28/01/2023 | 20:19

Εκλογές 2023: Πως οι αναποφάσιστοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MRB

28/01/2023 | 20:02

Βρετανία: 14χρονη υπέστη ανακοπή αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της

28/01/2023 | 19:42

Ζέφη Δημαδάμα: Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής σε αυτές τις εκλογές αλλά θα συνεχίσω να δίνω μάχες για το ΠΑΣΟΚ
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από τη Fitch: Είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα
«Ντροπή κ. Μπακογιάννη»: Ο Γερουλάνος τον καταγγέλλει ότι συναίνεσε για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής
Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης
androulakis politiko simvoulio 2801
Ανδρουλάκης: Θέατρο σκιών στη Βουλή – Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις αλλά διμέτωπο με τα κακώς κείμενα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
kalpi ekloges
Εκλογές 2023: Πως οι αναποφάσιστοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MRB
Γεωργιάδης: Αν ο Ερντογάν ερχόταν νύχτα, τα Rafale και τα Viper θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία