Αθήνα

8 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πρόσωπα και αριθμοί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι υποψήφιοι και οι εκκρεμότητες

Οριστικοποιείται, μέρα με τη μέρα, το παζλ των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς κλείνουν σταδιακά οι υποψηφιότητες των κομμάτων και το ενδιαφέρον στρέφεται στις δημοσκοπήσεις.

Οριστικοποιείται, μέρα με τη μέρα, το παζλ των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς κλείνουν σταδιακά οι υποψηφιότητες των κομμάτων και το ενδιαφέρον στρέφεται στις δημοσκοπήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι σημαντικό και σε αρκετές δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, ενώ εξίσου σπουδαίο εύρημα για τις πολιτικές αναλύσεις και την προσπάθεια ν' αποκρυπτογραφηθούν οι εξελίξεις είναι πως η πρόσθεση ψήφου στις ευρωεκλογές συμπίπτει κατά βάση μ' αυτή στις εθνικές. Απομένει, ωστόσο, να φανεί εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή των συσχετισμών μετά την εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας στο Γαλάτσι για την Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ό, τι αφορά στην τρίτη θέση, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως αποκτά προβάδισμα από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ δεν αποκλείεται τα μικρότερα κόμματα να εμφανίσουν πιο μεγάλα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αφού φαίνεται να επιβεβαιώνεται κι αυτή τη φορά ο κανόνας της «χαλαρής ψήφου». Όπερ σημαίνει πως ναι μεν η ΝΔ έχει στις δημοσκοπήσεις και για τις ευρωεκλογές καθαρό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πολύ πιθανόν τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Οι στόχοι των κομματικών επιτελείων

Στον ΣΥΡΙΖΑ απομένουν, άλλωστε, πέντε ονόματα για να κλείσει οριστικά η λίστα με τους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές. Η αρχική πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να «επιστρατεύσει» κεντρικά στελέχη και να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα στην εκλογική μάχη είναι πολύ πιθανόν να εγκαταλειφθεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αρνήσεις στις κρούσεις που έκανε ο πρωθυπουργός. Τούτο επιβεβαίωσε, άλλωστε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ-3. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται στα ονόματα αυτά να συμπεριλαμβάνεται ο γνωστός ηθοποιός, Αλέξης Γεωργούλης, με τον οποίο έχουν υπάρξει επαφές και βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει και τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του την ερχόμενη Κυριακή, σε πανηγυρική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο». Απομένει μόλις ένα όνομα για να κλείσει το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο κι αυτό θα είναι γυναικείο, λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι η δημοσιογράφος, Βίκυ Φλέσσα, αν και τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία πως ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να εξετάσει πρόσωπο-έκπληξη, ιδιαίτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσει πρώτος έως την Κυριακή τους δικούς του εναπομείναντες υποψηφίους.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, πάγια πρακτική είναι ν' ανακοινώνονται σταδιακά οι υποψήφιοι κι έτσι απομένουν ακόμη κάποιες θέσεις κενές στην ευρωλίστα. Τα βασικά στελέχη, όμως, έχουν ήδη ανακοινωθεί (Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Νίκος Παπανδρέου και άλλοι) κι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία. Αντικειμενικός στόχος είναι  το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα δώσει τη δυνατότητα στο ΚινΑλ να διεκδικήσει την εκλογή και τρίτου ευρωβουλευτή από δύο που έχει σήμερα.

Send this to a friend