Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: 7χρονο κοριτσάκι έχασε μάνα και πατέρα μέσα σε λίγες ημέρες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια εντατικοποίησης των εμβολιασμών με δύο παράλληλες “γραμμές”

Στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών – πάντοτε με γνώμονα τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων – προχωράει η κυβέρνηση, βάζοντας από αύριο στη διαδικασία των ραντεβού τις ηλικίες 60-64 ετών (σ.σ.: για το εμβόλιο της Astra Zeneca) και από την Παρασκευή τις ηλικίες 75-79 ετών, με στόχο οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Έτσι, η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη φάση είναι πως αναπτύσσονται επιχειρησιακά δύο παράλληλα συστήματα: το ένα είναι αυτό με το οποίο διενεργούνται εμβολιασμοί στις ηλικίες 80 και άνω και για τις ηλικίες 75-79 που ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού την Παρασκευή. Το δεύτερο είναι αυτό που αφορά στους εμβολιασμούς μόνο με το εμβόλιο της Astra Zeneca στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των νέων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, ενώ εντός του Φεβρουαρίου η δυναμικότητα θα έχει φτάσει στα 750 κέντρα και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση. Έτσι, ενώ ήδη οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 410.000, υπολογίζεται ότι έως το Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες, ήτοι τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού. Κι έπειτα οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν στις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει ήδη τεθεί από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών. Σημειώνεται ότι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα και ηλικίες 18-59 ετών θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τους 60-64, ενώ θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών είναι εξαιρετικά υψηλό και σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας ξεπερνά το 73%. Ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού φτάνει στο 50% και γι’ αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις, ούτως ώστε ν’ αυξηθεί το ποσοστό των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Σε επίπεδο μέτρων, το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown εξακολουθεί να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομική δραστηριότητα παραμένει δύσκολη. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για τις όποιες αποφάσεις και κυρίως όχι τόσο ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων όσο ο δείκτης θετικότητας, αλλά και οι μεταλλάξεις του ιού, των οποίων τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται όσο περνάει ο καιρός και φαίνεται πως υπάρχει διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα κι αφορούν κυρίως την Αττική, καθώς δόθηκε άδεια στις λαϊκές αγορές να λειτουργήσουν κανονικά το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη σκέψη για «κόφτη» στα SMS στο 13033 που παρουσιάστηκε και πάλι στη δημόσια συζήτηση, η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δείχνει πως μάλλον θα παραμείνει… σκέψη: «Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα», δήλωσε.

Πελώνη: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή δεν έσβησα τα tweet όπως έκαναν άλλοι – Φθηνή τακτική τυμβωρύχων
Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες – Απειλείτε τα νησιά μας, γι’αυτό έχουν στρατό – Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της θάλασσας
Έκτακτη συνάντηση Δένδια με Ερντογάν – Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ
«Μπλόκο» Μαξίμου σε «πρόωρες εκτιμήσεις» για το Πάσχα  
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Σε νοσοκομείο της Αττικής αύριο ο Τσίπρας – Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση