Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θωμάς Κατσαούνης: «Εξομολογήθηκε, κοινώνησε και αναχώρησε…»-Συγκλονίζει ο θάνατος του 20χρονου μπασκετμπολίστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την πρωτοβάθμια Υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο

Με ευθύνη για τον άνθρωπο αλλά και με «βολές» εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας...
  • Οι δομές και η χρηματοδότηση του συστήματος
  • Που είμαστε και που θέλουμε να πάμε την Υγεία

Με ευθύνη για τον άνθρωπο αλλά και με «βολές» εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας, έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά η Φώφη Γεννηματά αναμένεται αύριο, Κυριακή να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ σε ειδική εκδήλωση για την υγεία με προσκεκλημένους αρκετούς ειδικούς από τον πολύπαθο χώρο που τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την πρωτοβάθμια Υγεία με επίκεντρο τον άνθρωποΓράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση με θέμα «ποιοτική υγεία για όλους- ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα» αναμένεται να κάνει σαφείς τις θέσεις του κόμματός της στην Υγεία, παρουσιάζοντας με στοιχεία που βρίσκεται σήμερα η Υγεία, που πάσχει και τι πρέπει να γίνει, ώστε η πρωτοβάθμια Υγεία πραγματικά να υπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους τους που είναι ασφαλώς ο άνθρωπος.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να πει πως «το ΕΣΥ φέρει τη Σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το ανέπτυξε επενδύοντας διαρκώς με συνέπεια και συνέχεια επί 40 ολόκληρα χρόνια.Με σταθερή προσήλωση στο Δημόσιο χαρακτήρα. Με πρωτόγνωρες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, με τη φροντίδα της πολιτείας. Μια νέα αντίληψη, η αντίληψη της Υγείας ως αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη, ως υποχρέωση της πολιτείας, ισότιμα για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς».

Κατά τη διετία 2010-2012, αντίθετα, μέσα στην κρίση, μειώσαμε τις δαπάνες κατά 50%. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYNET, το διπλογραφικό, τους ισολογισμούς ετέθησαν τα θεμέλια για την εξυγίανση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ πολέμησαν την προσπάθεια αυτή με κάθε δυνατό τρόπο. Η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, ο νόμος για το ΠΕΔΥ και η έναρξη μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων αποτέλεσαν μια  μεταρρυθμιστική προσπάθεια μέσα στην κρίση που δεν υπαγορεύτηκε από την τρόικα.

Κατά της κυβέρνησης με επιβάρυνση πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ετησίως

«Δυστυχώς, η εισαγωγή της νέας αντίληψης ανακόπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, μετά την αρχική αμηχανία, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το σχέδιο ενός συγκεντρωτικού, αμιγώς κρατικού συστήματος», θα πει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δίνοντας το στίγμα της για το τι επικρατεί σήμερα. «Αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως την δημοσιονομική ασφυξία. Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να διευρύνουν την ανισότητα. Με τις επιλογές τους σπρώχνουν όλο και περισσότερους οικονομικά αδύνατους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας αυξάνεται διαρκώς. Η συνολική επιβάρυνση έχει ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, με τις επιλογές τους μετατρέπουν το ΕΣΥ σε ένα σύστημα προνοιακό. Ένα σύστημα χαμηλής ποιότητας, με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές που απευθύνεται μόνο στους πολύ φτωχούς. Ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν! Το ποσοστό της οικογενειακής δαπάνης όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται σταθερά παρά τον νόμο για τους ανασφάλιστους για τον οποίο επαίρεται το υπουργείο. Πολύ φυσικό. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει κατά μέσο όρο ως και 50% συμμετοχή.

Εμείς είμαστε απέναντι σε τέτοιες προοπτικές. Είμαστε διαχρονικά υπέρ της ανάπτυξης ενός Δημόσιου, Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών με ενιαίες παροχές και εγγυημένη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, με όλους τους γιατρούς για όλους τους  πολίτες» αναμένεται να πει η Φώφη Γεννηματά.

[inline_article order=”1″]

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κα Γεννηματά «η Ελλάδα του 2018, παρά την κρίση, παρά την υποχρηματοδότηση, έχει αφθονία υποδομών. Έχει, ειδικά στην επαρχία, σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, ολοκληρωμένο δίκτυο ΚΥ, έχει πολλά ιατρεία, πολλά διαγνωστικά κέντρα και, πρώτα από όλα, πολλούς και καλούς γιατρούς». «Είμαστε η χώρα με τους περισσοτέρους γιατρούς από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Εμείς αυτούς τους γιατρούς θέλουμε να τους αξιοποιήσουμε, όχι να τους αναγκάσουμε να μεταναστεύσουν. Τις άφθονες υποδομές που είναι διαθέσιμες θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, εντάσσοντάς τες σε ένα ενιαίο δίκτυο ΠΦΥ, όχι να τις καταστρέψουμε», θα πει.

Είναι μια προίκα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ανάπτυξη της ΠΦΥ έμεινε πίσω στα αστικά κέντρα. Υποβαθμίστηκε σταδιακά στην επαρχία. Ένα οργανωμένο, δομημένο δίκτυο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υπό δημόσιο έλεγχο λείπει από τη χώρα.

«Αντί να αξιοποιήσει κάθε γιατρό», θα αναφέρει η κ, Γεννηματά, «κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα στην κρίση και την ένδεια, η κυβέρνηση σήμερα επιλέγει τις θνησιγενείς ΤοΜΥ. Ανταγωνίζεται και αποδομεί τις υφιστάμενες κρατικές δομές και κατευθύνει τα ελάχιστα διαθέσιμα με λάθος τρόπο: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, αλλά συντονισμού των υφιστάμενων. Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και των επαγγελματιών υγείας, με μόνο κίνητρο τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, η κυβέρνηση οδηγεί την ΠΦΥ στην πλήρη διάλυση. Οι ΤοΜΥ εξελίσσονται σε μια οικτρή αποτυχία, χωρίς γιατρούς, χωρίς κτίρια, χωρίς αντικείμενο. Οι γιατροί της ΠΦΥ γύρισαν την πλάτη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ η επιμονή της να εισάγει το gatekeeping από 1-1-19, θα στείλει ακόμα περισσότερους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα».

Και κατά της ΝΔ

Στην άλλη πλευρά, θα σημειώσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «η ΝΔ σταδιακά διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, με τον τρόπο που περιγράφεται, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης». «Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τη βολεύει απολύτως. Η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα β’ κατηγορίας, εξυπηρετεί τα σχέδια της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετακύληση του κόστους στους πολίτες πλήττει κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς. Είμαστε απέναντι σε νεο-φιλελεύθερες πολιτικές. Είμαστε σταθερά υπέρ ενός δημόσιου, καθολικού συστήματος υγείας για όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε σταθερά ότι η υγεία είναι αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό», αναμένεται να πει η Φώφη Γεννηματά.

Οι προτάσσεις του ΚΙΝΑΛ για την πρωτοβάθμια υγεία

➢ Αναμόρφωση και ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πιστώσεων σε μια νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων με προτεραιότητα την ΠΦΥ

➢ Ελεύθερη επιλογή ιατρού (οικογενειακού & ειδικότητας), καθώς και νοσηλευτηρίου μέσα στο πλαίσιο μιας δομημένης ΠΦΥ

➢ Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας με τον ΕΟΠΠΥ ρυθμιστή και  εγγυητή της αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης

➢ Ενιαίους, διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους/ποιότητας.

➢ Αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας με ενιαίο τρόπο και διαφανή, διαρκή αξιολόγηση όλων

➢ Έμφαση στην πρόληψη. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων και ολοκλήρωση ενός εθνικού προγράμματος για την πρόνοια.

➢ Καθιέρωση ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει:

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΟ. Η αναδιαπράγματευση των ορίων χρηματοδότησης πρέπει και μπορεί να γίνει με διακομματική συμφωνία. Είμαστε ανοικτοί σε μια τέτοια προοπτική. Σταδιακά η χρηματοδότηση πρέπει να επανέλθει κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΠΔΕ. Η κατανομή των πενιχρών πόρων του ΠΔΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετική λογική. Υπό προϋποθέσεις, οι επενδύσεις στην υγεία μπορεί να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη.
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Η βαριά συντήρηση των κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός απαξιωμένων δομών και η δημιουργία νέων υποδομών μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα από το πακέτο Γιουνκέρ μέσω ΣΔΙΤ. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα στην Ευρώπη στον τομέα της υγείας και στην Ελλάδα στην εκπαίδευση και στην ανακύκλωση.
  • ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. Η λογική της ανάπτυξης ανταγωνιστικών επενδύσεων μεταξύ κράτους και ιδιωτών πρέπει να δώσει τη θέση της στη συμπληρωματικότητα. Ειδικά στην ανανέωση του ιατροβιολογικού εξοπλισμού και της εισαγωγής τεχνολογίας οι ευκαιρίες είναι σημαντικές. Γνώμονας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και προϋπόθεση η διαφάνεια.

 

Ροή Ειδήσεων

30/11/2021 | 14:15

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Mε εγκατέλειψαν οι γονείς μου κακοποιημένη σε ηλικία 2 χρονών»

30/11/2021 | 13:57

Σεξουαλική παρενόχληση: Νέα καταγγελία για γνωστό ηθοποιό- Διεγράφη από το ΣΕΗ

30/11/2021 | 13:46

Βρετανική παραγωγή θέλει να κάνει σειρά για την Καρολάιν- Τι απάντησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

30/11/2021 | 13:25

Ο Πέτρος Συρίγος παντρεύτηκε και δεν κάλεσε κανέναν από τo «Πρωινό» του Ant1- Άφωνοι στην εκπομπή

30/11/2021 | 13:03

Η αντίδρασή του Σερβετάλη on camera που άφησε άφωνη την δημοσιογράφο- Της έδωσε μανταρίνι και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κακλέα

30/11/2021 | 12:43

«Το ότι αγαπώ το σώμα μου, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ τον Θεό» λέει ο 42χρονος Ιερέας με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες

30/11/2021 | 12:23

Ηλιόπουλος: Πολιτική απάτη της ΝΔ να συγχωνεύει σχολικά τμήματα και να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων

30/11/2021 | 12:09

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δίνει μάχη για τη ζωή του με τον κορονοϊό

30/11/2021 | 11:56

Αγρίνιο: 33χρονος σκότωσε τη μητέρα του και τραυμάτισε την κατάκοιτη γιαγιά του (ΒΙΝΤΕΟ)

30/11/2021 | 11:56

Η Prosvasis πιστοποιήθηκε ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης από την ΑΑΔΕ

30/11/2021 | 11:51

Εξαδάκτυλος για «Όμικρον»: Καμία συζήτηση για lockdown στην Επιτροπή

30/11/2021 | 11:37

Στο δικαστήριο ο ψευτογιατρός, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα! Η αντίδραση του εισαγγελέα

30/11/2021 | 11:29

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών-Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα μετά τις 15 Ιανουαρίου

30/11/2021 | 11:14

Αιχμή Λοβέρδου για Παπανδρέου: Οι 5 που ήμασταν εκεί αποδείξαμε πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό

30/11/2021 | 11:04

22χρονη περπατούσε στο Νέο Ηράκλειο και… βρέθηκε στον Σταθμό Λαρίσης – Κατήγγειλε πως την χτύπησαν 3 άνδρες
Tο βράδυ στις 10:00 στην ΕΡΤ το debate των υποψηφιών για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής
Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Κασιμάτης για το άρθρο για τον θάνατο της Γεννηματά
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ οι εφορευτικές επιτροπές και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων
Κίνημα Αλλαγής: Όλα όσα είπαν οι 5 υποψήφιοι στο debate- Οι μετεκλογικές συνεργασίες και η επόμενη ημέρα
Με υγειονομικούς ξεκινά ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία
Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών η «Όμικρον» – Εκτός «κάδρου» το lockdown