Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Πρωταθλήτρια στη φορολογία η Ελλάδα και με τη «βούλα» του ΟΟΣΑ – Πως ΕΝΦΙΑ και έμμεσοι φόροι «γονάτισαν» τα νοικοκυριά

Τη θλιβερή πραγματικότητα που ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία.

Τη θλιβερή πραγματικότητα που ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σ' αυτήν, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως... παγκόσμια πρωταθλήτρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της αναλογίας των φόρων επί του ΑΕΠ κάθε χώρας στην τελευταία δεκαετία (μαζί με το Μεξικό). Συγκεκριμένα, στα χρόνια του μνημονίου, τα έσοδα του Δημοσίου από τους φόρους εκτινάσσονται από το 32% του ΑΕΠ το 2010 στο 39,4% το 2017.

Ένα μέρος της αύξησης, πάντως, οφείλεται στη μακροχρόνια ύφεση που βίωσε η Ελλάδα και τη μείωση του ΑΕΠ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εν λόγω ποσοστού χωρίς απαραίτητα να έχουν αυξηθεί και οι φορολογικές υποχρεώσεις. Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς τα φορολογικά έσοδα - σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ - μειώθηκαν από τα 95,9 δις δολάρια το 2010 στα 78,9 δις δολάρια το 2017, μαρτυρώντας την κόπωση των νοικοκυριών από την υπερφορολόγηση και τη γενικότερη κακή κατάσταση της οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα εμφανίζονται υψηλότερες ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Ιδιαίτερα υψηλές είναι, επίσης, οι επιβαρύνσεις στους φόρους κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ χαρακτηριστική είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία. Είναι ενδεικτικό ότι από το 0,2% του ΑΕΠ το 2010, η επιβάρυνση το 2017 έχει φτάσει στο 2,1%, αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο «χτύπησε» τα μικρά και μεσαία εισοδήματα στα χρόνια της κρίσης ο ΕΝΦΙΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας όντως κατοικεί στα λόγια του. Μόνο που αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτήν που βιώνουν οι πολίτες και επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους, δηλαδή τους πιο άδικους».

Send this to a friend