Αθήνα

 

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2022 11 26 161657
Γιώργος Πολυχρονίου: «Μου έφεραν την Ελένη Μενεγάκη στο σπίτι – Ήταν ένα πλάσμα φρέσκο και δροσερό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη φορά συνέντευξη Τσίπρα σε ΜΜΕ του ομίλου Μαρινάκη: «Ζήτημα εθνικής σημασίας η επανεκλογή Παυλόπουλου»

Η συνέντευξη αποτελεί  έκπληξη επειδή ο κ. Τσίπρας τη δίνει στο «Βήμα της Κυριακής», του οποίου ιδιοκτήτης είναι ως γνωστόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον οποίο όπως επίσης είναι γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις. 

Η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αρη Ραβανό δίνει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απλή αναλογική, αρνούμενος να προσφέρει στην κυβέρνηση μια συναίνεση -και τις απαραίτητες ψήφους- στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα έρθει μέσα στον μήνα, ώστε αυτός να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

«Οι επόμενες εκλογές, ό,τι και αν απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνουν με την απλή αναλογική» λέει ο κ. Τσίπρας. Αυτό, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος άμεσα θα πάμε σε διπλές εκλογές, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο που υπό κάποιες προϋποθέσεις ίσως να έρθει και συντομότερο από το τέλος της τετραετίας. «Κατανοώ ότι η απλή αναλογική φοβίζει το κόμμα Μητσοτάκη. Όχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία, αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του. Ωστόσο είναι καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και δεν υπάρχει κανένα πεδίο συναίνεσης στην κατάργησή της» λέει.

Σε άλλο σημείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αναδείξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως ζήτημα εθνικής σημασίας λόγω της κρίσης με την Τουρκία! Παρουσιάζει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως έμπειρο στη διεθνή σκακιέρα και εγγυητή της ενότητας του έθνους. Λέει συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση. Και ως ΠτΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα, ενώ με το επιστημονικό του κύρος προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα “προεδρικά καλλιστεία”. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος της Κυριακής» έναν κάποιο απολογισμό. «Η πρώτη φορά Αριστερά, και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας, δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Ηταν μια πρωτόγνωρη και ιστορική πολιτική εξέλιξη. Ο απολογισμός της, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Θα είναι μια διαδικασία συλλογικής κριτικής, αυτοκριτικής και μελέτης για τα λάθη και τα σωστά, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες. Ενας πρώτος απολογισμός φυσικά και έχει γίνει. Και στα όργανα του κόμματος, και στη δημόσια συζήτηση, και στις εκτιμήσεις μας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Από αυτόν έχει προκύψει και η ανάγκη διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, μπροστά μας βρίσκεται το Συνέδριο του κόμματος, αλλά και το Διεθνές Συνέδριο, με εκπροσώπους από όλα σχεδόν τα κόμματα και τα ρεύματα της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, με στόχο να αποτιμήσουμε συλλογικά την κυβερνητική εμπειρία και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον».

«Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά. Και λάθη λοιπόν κάναμε, και αδυναμίες είχαμε. Εχει νόημα να τα εντοπίσουμε, όχι για να κάνουμε μετάνοιες, αλλά για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε την επόμενη φορά. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές, αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον» λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν ήταν δική μας επιλογή. Αλλοι οδήγησαν την Ελλάδα στην επιτροπεία με “το λουρί στο σβέρκο”. Και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι ακριβώς αποτέλεσμα όσων οι προηγούμενοι μας παρέδωσαν. Οσο για τα επιδόματα, που ορισμένοι τα αντιμετωπίζουν με μια ταξικά μονομερή περιφρόνηση, αυτά ήταν που στήριξαν εκατομμύρια νοικοκυριά σε πολύ δύσκολες συνθήκες», λέει.

Το μήνυμα στους «53+»

Σε ένα τέταρτο σημείο που έχει ενδιαφέρον, για τα εσωκομματικά αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μιλά για το άνοιγμα που επιχειρεί η Κουμουνδούρου. Εκεί φαίνεται σαν να προειδοποιεί τους σκεπτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως την κίνηση των 53+. Λέει πως η «ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «με όλους όσοι κατανοούν την ιστορική και όχι συγκυριακή ανάγκη του εγχειρήματος». Και στην ερώτηση ότι ασκείται από τους «53+» και όχι μόνο κριτική για την  έλευση στον ΣΥΡΙΖΑ επιγόνων του Σημίτη, του Αρσένη, του Τσοχατζόπουλου, ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να κάνει λόγο για καχυποψίας «εκτός πραγματικότητας» και «υποβολιμιαίες»!

Απαντά χαρακτηριστικά: «Και οι φόβοι και οι καχυποψίες δικαιολογούνται, όσο υπερβολικές, εκτός πραγματικότητας, κάποτε και υποβολιμαίες, κι αν είναι οι απόψεις περί “πασοκοποίησης”. Βαδίζουμε σε έναν νέο δρόμο, ή μάλλον ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, που και κινδύνους και παγίδες κρύβει. Αλλά: αν είναι ανάγκη, και όλοι συμφωνούμε ότι είναι, να αντιστοιχίσουμε το κόμμα με την εκλογική και κοινωνική του βάση, τότε πρέπει να ξεπεράσουμε φόβους και καχυποψίες».

Ροή Ειδήσεων

27/11/2022 | 07:41

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Καταβιά Ρόδου

27/11/2022 | 07:35

Γιατί η Αφροδίτη Μπουμπούλη δείχνει το μελανιασμένο της πρόσωπο

27/11/2022 | 00:31

Eoρτολόγιο: Κυριακή 27 Νοεμβρίου
(1200 × 600 px) (3)

27/11/2022 | 00:28

Τα ζώδια της Κυριακής 27 Νοεμβρίου

27/11/2022 | 00:22

O καιρός της Κυριακής 27 Νοεμβρίου

27/11/2022 | 00:19

Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο απόλυτος ζεν πρεμιέ του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου
screenshot 2022 11 26 233818

26/11/2022 | 23:39

J2US: Η Λόλα… αποκαλύφθηκε, έγινε Αντώνης και οι κριτές υποκλίθηκαν!

26/11/2022 | 23:29

Κιβωτός του Κόσμου: Και θεολόγος κατηγορείται για ξυλοδαρμούς παιδιών

26/11/2022 | 23:22

Ο Μεσι(ας) της, την κράτησε ζωντανή!

26/11/2022 | 23:14

Δέσποινα Βανδή: «Έχω νιώσει προδομένη και εξαπατημένη σε σχέση μου»

26/11/2022 | 22:52

Φαίη Κοκκινοπούλου-Αντώνης Καφετζόπουλος: Στην ορκωμοσία του γιου τους – «Καμαρώναμε σκερπανικά. Γιούπι!»

26/11/2022 | 22:43

Θερμή υποδοχή Ανδρουλάκη στο Κερατσίνι – Ανεβάζει ρυθμούς με εξωστρέφεια
screenshot 2022 11 26 221917

26/11/2022 | 22:19

Συγκλονίζει η Δώρα Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Φέτος θα στολίσουμε και τα φωτάκια θα τα περάσουμε μόνοι μας, χωρίς εσένα»

26/11/2022 | 22:05

J2US – Ιωάννης Μελισσανίδης: Μάγεψε τους κριτές με τον «κύκνο» του

26/11/2022 | 21:53

Νόστιμη χωριάτικη μακαρονόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
mitsotakis se germanou
Μητσοτάκης: Η διαφορετική συνέντευξη στη Ναταλία Γερμανού – Τι είπε για την «Κιβωτό», τις γυναικοκτονίες, αλλά και πού θέλει δουλειά η κυβέρνηση
Παρακολουθήσεις: Νέα λίστα με ονόματα από την εφημερίδα «Documento» – Ποιοι είναι μέσα
androulakis keratsini 2611
Ανδρουλάκης από Κερατσίνι: Κροκοδείλια δάκρυα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάνω από την απελπισία χιλιάδων δανειοληπτών
mitsotakis kallithea 2611
«Μήνυμα» Μητσοτάκη για εκλογές! «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, η ΝΔ θα είναι πάλι πρώτη και αυτοδύναμη»
ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης «μυρίζει» εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία
Καραγιάννης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες μας»