Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ψάχνουν να βρουν πρόθυμους για να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

-Σκοπιανό και συντάξεις δείχνουν το δρόμο προς τις κάλπες

-Κρίσιμες οι διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ που δεν τις είχε προβλέψει το Μαξίμου

-Ο χρόνος των εκλογών ανοικτός που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν

Μπροστά σε δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον Αλέξη Τσίπρα και που αφορούν την βιωσιμότητα της κυβέρνησής του, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που αναμένει προσεκτικά τις εξελίξεις επιχειρώντας να τις επηρεάσει ώστε να είναι με το μέρος του και ευνοϊκές σε κάθε περίπτωση για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σκοπιανό και περικοπές συντάξεων είναι τα δυο αγκάθια έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι έως τώρα εξελίξεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στο Θέμα του ονόματος των Σκοπίων , οι συνεχείς αναφορές με κάθε  τρόπο του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου οτι θα ρίξει την κυβέρνηση στην ουσία προβληματίζει τον κ. Τσίπρα έστω και αν δείχνει το αντίθετο.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν οτι οι συχνές αναφορές των ΑΝΕΛ στο θέμα των Σκοπίων με την απειλεί οτι θα ρίξουν την κυβέρνηση έχει αρχίσει να περνά ως πραγματικότητα  στην κοινή γνώμη που συνηθίζει στην ιδέα και επομένως καθίσταται στο υποσυνείδητο των πολιτών κάτι το οποίο πλέον περιμένει και άρα δεν του κάνει καμία έκπληξη ώστε να αντιδράσει. ´Έχει δηλαδή αντίθετα αποτελέσματα απο οτι πιθανόν να ήθελαν και οι δύο πλευρές της συγκυβέρνησης όταν αρχικά μιλούσαν για τη διαφωνία τους χωρίς να πιστεύουν και οι δυο για τις επιπτώσεις. Τώρα όμως που ο κ. Καμμένος που δεν κάνει πίσω και συνεχίζει στο ίδιο κλίμα , έχει αρχίσει η ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι αντιδράσεις που σημειώνονται στους κόλπους του κόμματος του κ. Καμμένου.

Δημιουργείται δηλαδή στην συγκυβέρνηση ένα επιπλέον εμπόδιο και μια επιπλέον αρνητική εξέλιξη που σχετίζεται με το εσωτερικό των ΑΝΕΛ  εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων που εκδηλώνονται, όπως αυτές  ανάμεσα  στον κ. Παπαχριστόπουλο που κινδυνεύει να διαγραφεί στην περίπτωση που δεν κινηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την κύρωση της συμφωνίας όπως ορίζει η απόφαση των ΑΝΕΛ και τον κ. Κατσίκη που δηλώνει οτι είναι θέμα χρόνου να πέσει η κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία στη βουλή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να έχει ένα επιπλέον ανοικτό θέμα , προσπαθεί να βρει πέραν των ΑΝΕΛ στηρίγματα σε άλλους βουλευτές που είτε προέρχονται από άλλα κόμματα είτε ανοίγεται σε άλλους βουλευτές ανεξάρτητους για να μην κινδυνεύσει η δεδηλωμένη. Με βάσει τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών ΑΝΕΛ , η κυβέρνηση κρατά τους θετικούς βουλευτές που στηρίζουν τη συμφωνία και πρόκειται να την ψηφίσουν και στη συνέχεια προσανατολίζεται και σε άλλους που βρίσκονται είτε μέσα στο Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη , είτε στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά ακόμη και σε πιθανόν νέες ανεξαρτητοποιήσεις από άλλα κόμματα. Στόχος να μην χαθεί η πλειοψηφία των εδρών και να περάσει χωρίς την ψήφο του κ. Π. Καμμένου και των υπολοίπων βουλευτών που διαφωνούν με τη συμφωνία από τους ΑΝΕΛ η κύρωση της συμφωνίας του ονόματος των Σκοπίων απο την ελληνική βουλή στην περίπτωση φυσικά που ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες στα γειτονικά Σκόπια.

Παράλληλα με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι στο Γιουρογκρουπ του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η μη περικοπή των συντάξεων , μέτρο που έχει ψηφιστεί για να ολοκληρωθεί η Τρίτη αξιολόγηση όταν υπέγραφε ο κ. Τσίπρας το νέο μνημόνιο. Ως δικαιολογία θεωρούν ότι ψήφισαν το συγκεκριμένο μέτρο γιατί τους πίεζαν οι Γερμανοί ,  ωστόσο όμως το πραγματικό θέμα παραμένει ουσιώδες πέραν από δικαιολογίες αφού σε διαφορετική περίπτωση 1-1-19 οι συντάξεις θα κοπούν έως 18%.

Ανάλογα τώρα με το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση των συντάξεων ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στο θέμα των εκλογών. Δεν είναι μόνο το όνομα των Σκοπίων που κάποιοι θεωρούν ότι ενδέχεται κάτω από την πίεση να μην το φέρει καν στην ελληνική βουλή προς κύρωση τη συμφωνία αφήνοντας την καυτή πατάτα για τον επόμενο όταν μάλιστα προστέθηκε και το θέμα με τις διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ , είναι και οι περικοπές των συντάξεων που στην περίπτωση που δεν το λύσει το θέμα και βρεθούν στο έλεος ξανά οι συνταξιούχοι τότε αναμφισβήτητα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι πιο κοντά γιατί θα ξέρει ο κ. Τσίπρας πως όσο περνά ο καιρός και δεν προσφεύγει στις κάλπες τόσο θα μεγαλώνει η φθορά εναντίον του .

Send this to a friend