• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 13:36

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ψάχνουν το αφήγημα της επόμενης μέρας στην κυβέρνηση- «Φρενάρει» τους πανηγυρισμούς ο Φίλης

Το αφήγημα της επόμενης μέρας από το μνημόνιο αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διεφάνη και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έγινε απόντος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τα μέλη του κομματικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα, η οποία παράλληλα θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να «κατεβάσει» μια πλατφόρμα εξαγγελιών και παροχών στη ΔΕΘ, συμβολίζοντας το πέρασμα όχι μόνο σε μια «νέα εποχή», όπως την οραματίζονται στην κυβέρνηση, αλλά και σε - μακρά ή όχι - προεκλογική περίοδο. Εξ ου και αυτό που ζήτησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφραστούν τα θετικά οικονομικά δεδομένα της απόφασης του Eurogroup στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε μια παρέμβαση που υπηρετεί απόλυτα αυτή τη λογική, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι εταίροι - όπως υποστήριξε ο βουλευτής - δεν έδωσαν με την απόφαση του Eurogroup όσα είχαν υποσχεθεί για το χρέος. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω. Μίλησε επίσης για την ανάγκη στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος με δημόσιο πόρο, ώστε να μην καταντήσουν οι συντάξεις φιλοδωρήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά πληροφορίες, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου για «ακροδεξιά στροφή της ηγεσίας της ΝΔ» και «εθνικιστικό, διχαστικό λόγο», αλλά και για «σενάρια αποστασίας» με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη.

Send this to a friend