Αθήνα

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η πρόταση της κυβέρνησης και η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Ψήφος αποδήμων, πράξη δεύτερη

Η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων στο υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να είναι η καθοριστική, αν και είναι μόλις η δεύτερη στο σύνολο.

Η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων στο υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να είναι η καθοριστική, αν και είναι μόλις η δεύτερη στο σύνολο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν στα χέρια τους από το απόγευμα της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης, επί της οποίας θα διεξαχθεί ο διάλογος στο πλαίσιο της διακομματικής και η οποία άνοιξε - σε συνδυασμό με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - ένα μικρό παράθυρο καθολικής συναίνεσης.

Με απλά λόγια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει από τη θέση του για μη προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της επικράτειας - η οποία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα - τότε θα είναι πολύ πιθανό το σενάριο το νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση κι ιδιαίτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στη θέση του, καθοριστική θα είναι η στάση του ΚΚΕ, καθώς το «ναι» του αρκεί για να συγκεντρωθούν 200 βουλευτές, μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση. Την αρχική πρόθεση συναίνεσης του Περισσού φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβερνητική πρόταση, στην οποία γίνονται δεκτές οι προϋποθέσεις που έβαλε το ΚΚΕ για την η 30ετία απουσίας από την Ελλάδα και την οικονομική δραστηριότητα (ενεργό ΑΦΜ ή συγγενής α’ βαθμού στην Ελλάδα που υποβάλλει φορολογική δήλωση, για όσους νέους – κυρίως φοιτητές που έφυγαν με το brain drain – δεν διαθέτουν ΑΦΜ). Μόνο, δηλαδή, εάν πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα ψηφίζουν στο εξωτερικό οι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μάλιστα αναδρομικά και όχι όσοι γράφονται στους καταλόγους από εδώ και στο εξής, όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση και συνάντησε την αντίδραση του ΚΚΕ.

Στην παρατήρηση, επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να συναινέσει κι ο ίδιος οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να κατοχυρωθούν συνταγματικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική. Άλλωστε, η αναθεωρητική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη κι έτσι θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος.

Ερωτηματικό η επιστολική ψήφος

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, τι θα συμβεί με την επιστολική ψήφο, καθώς στο σχέδιο του ΥΠΕΣ προβλέπεται κατ’ εξαίρεση ψήφος δι' επιστολής για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές δίχως πρόσβαση σε προξενεία και πρεσβείες, την ώρα που το ΚΚΕ διαφωνεί καθολικά με την επιστολική ψήφο. Ένα ακόμη σημείο που φαινομενικά χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η εκπροσώπηση των αποδήμων, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης ορίζει αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ούτως ώστε να προστεθούν δυνητικά στη λίστα υποψήφιοι από την ομογένεια. ΚΙΝΑΛ και Μέρα25 προτείνουν μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, ενώ το ΚΚΕ να ψηφίζουν οι απόδημοι ως ετεροδημότες, δηλαδή κανονικά στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Σημειώνεται ότι από την κυβέρνηση πρόκειται να διαμηνυθεί διά του αρμοδίου υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη διακομματική, τότε θα προχωρήσει κανονικά η νομοθέτηση του σχεδίου της κυβέρνησης και ο όποιος διάλογος θα μεταφερθεί στη Βουλή. Στόχος παραμένει, ωστόσο, για το κυβερνητικό στρατόπεδο να εξαντληθεί ο διάλογος στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής και να διαμορφωθεί έτσι ένα ενιαίο και συμφωνημένο απ' όλες τις πλευρές σχέδιο νόμου, το οποίο θα ψηφιστεί, ει δυνατόν, κι από τους 300 βουλευτές ή έστω από 200, για να μπορέσει να ισχύσει βάσει του Συντάγματος.

Send this to a friend