Ψήφος Αποδήμων: Βαίνει για ψήφιση ακόμη και από τους 300 βουλευτές - Λέει «ναι» και το ΚΚΕ - TheCaller

Αθήνα

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: Η «δικαίωση» του Πέτρου Μπουσουλόπουλου 9 χρόνια μετά την κόντρα τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος Αποδήμων: Βαίνει για ψήφιση ακόμη και από τους 300 βουλευτές – Λέει «ναι» και το ΚΚΕ

Προς ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία, που ενδέχεται να φτάσει και στο 100% φαίνεται ότι βαίνει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των Απόδημων Ελλήνων, καθώς και το ΚΚΕ, θέτοντας τις προϋποθέσεις του, λέει «ναι». 

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις αλλαγές που προτείνονται στην αναθεώρηση του άρθρου 54 ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ακόμη πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού δεσμού του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου με την Ελλάδα.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Γκιόκας είπε ότι «είναι θετικό που έγινε συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ όμως η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και εφόσον οι προϋποθέσεις που βάλαμε καλύπτονται και συνταγματικά στο άρθρο 54 και φυσικά νομοτεχνικά στο σχέδιο νόμου».

Οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ:

«-Να υπάρχει πραγματικός οικονομικός και κοινωνικός δεσμός με την Ελλάδα όπως φορολογικές υποχρεώσεις και όχι απλά ενός ψυχικός δεσμός που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει.
-Να υπάρχει ένας ανώτατος εύλογος χρόνος απουσίας από τη χώρα.
-Να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού που εγγυάται και την εγκυρότητα της ψήφου αλλά κυρίως εγγυάται το ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον και την συμμετοχή που πρέπει να εξασφαλίζεται σε μια εκλογική διαδικασία.
Με τα κριτήρια αυτά καλύπτονται και με το παραπάνω όσοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων».

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, θετικά διάκεινται όλα τα κόμματα, εκτός από το ΜέΡΑ25, για το οποίο γίνεται προσπάθεια προκειμένου να μεταπειστεί.

Κάλεσμα Θεοδωρικάκου για τη ψήφο των Αποδήμων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απηύθυνε προσκλητήριο σε όλα τα κόμματα για υπερψήφιση του άρθρου 54 του Συντάγματος που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπ. Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα «να αποδείξουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στην προσπάθεια αναγέννησης που κάνει η χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη τον παγκόσμιο ελληνισμό και για το λόγο αυτό κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την προσθήκη στο άρθρο 54, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.

«Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσθήκες του άρθρου 54 είπε ότι «πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος και προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι η ύπαρξη πατριωτισμού. Έκανε αναφορά στις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και υπογράμμισε ότι «η εθνική ασφάλεια είναι όρος για την κοινωνική συνοχή»

Συγκεκριμένα είπε: «Όσο κι αν στην οικονομία, στην τεχνολογία, στους διεθνείς θεσμούς γίνεται πράξη η παγκοσμιοποίηση και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, άλλο τόσο αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού εθνικού κράτους. Ενός κράτους που θα εκπροσωπεί τον πατριωτισμό αλλά και την εμπέδωση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής.

Γι’ αυτό ο δρόμος προς το αύριο δεν είναι μόνο αυτός της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος. Κι αυτό προϋποθέτει τον πατριωτισμό, την ενότητα των Ελλήνων και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που συγκροτούν τον πυρήνα ενός κράτους στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτό στις μέρες μας έχει μεγάλη αξία. Αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε παγκόσμιες δυνάμεις, περιφερειακές συγκρούσεις και συμφέροντα, οδηγούν σε μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις η εθνική ασφάλεια είναι όρος για την κοινωνική συνοχή. Και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε εμπράκτως όλοι.

Η χώρα έχει ανάγκη, επομένως, εκτός όλων των άλλων, απ’ τον παγκόσμιο ελληνισμό. Πρέπει να κρατήσει στην αγκαλιά της όλους τους Έλληνες. Τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, για να κερδίσουν ευκαιρίες ζωής κι ευτυχίας ή απλώς για να έχουν μια κανονική ζωή. Αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έφυγαν πριν από δεκαετίες αλλά νοιάζονται για τη χώρα, την αγαπούν, την πονάνε και τη στηρίζουν με πράξεις.

Με πράξεις όμως κι εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Στηρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την συμφωνία της Διακομματικής «συνθήκη συμβιβασμού» και διευκρίνισε ότι η θέση της ΝΔ επί του θέματος είναι αναλλοίωτη, αλλά έπρεπε να υπάρξει συναίνεση ώστε να ψηφιστεί νόμος από τα 2/3 της Βουλής και να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν πράξη αυτό που κάνουν ήδη οι 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ αλλά και ο Θρασύβουλος Ζαΐμης το 1862

«Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να συνθέτουμε απόψεις. Οφείλουμε να δημιουργούμε συγκλίσεις. Σαφέστατα οι συναινέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αυτοσκοπό στην πολιτική. Πολλές φορές, ιδιαίτερα η πορεία σε τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποδειχθεί συγκρουσιακή. Όταν όμως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα, τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν, όχι μόνο την ψήφο τους, αλλά την πρόοδο τη δική τους και των οικογένειών τους, την ποιότητα της ίδιας της ζωής τους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

30/07/2021 | 09:10

Το CDC συστήνει ξανά τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους

30/07/2021 | 09:00

Κορονοϊός – Τζανάκης: Ανοσία 60-62% στο τέλος Αυγούστου

30/07/2021 | 08:48

Συγκινημένος με το χρυσό μετάλλιο ο Ντούσκος: «Δεν το πιστεύω… Είναι για όλους στην Ελλάδα»

30/07/2021 | 08:37

Τρεις αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

30/07/2021 | 08:30

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Δεν τα κατάφερε η Κορακάκη- Κατέλαβε την 6η θέση στα 25 μ. πιστόλι

30/07/2021 | 08:21

ΔΕΛΤΑ: Aνακοίνωσε την πώληση και μεταβίβαση του 43,2% που κατείχε στη ΜΕΒΓΑΛ

30/07/2021 | 08:04

Σήφης Βαλυράκης: Εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα για το «θρίλερ» γύρω από τον θάνατό του

30/07/2021 | 07:48

Στέφανος Ντούσκος: Η απονομή του χρυσού μεταλλίου κι η ανάκρουση του εθνικού ύμνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες

30/07/2021 | 07:41

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουλίου

30/07/2021 | 07:31

Ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

30/07/2021 | 07:22

Καιρός: Καύσωνας με 44άρια σήμερα και αποπνικτική ατμόσφαιρα

30/07/2021 | 07:16

Στην κόψη του ξυραφιού 2+6 νησιά – Εντείνονται η ανησυχία και ο προβληματισμός σε ειδικούς και κυβέρνηση για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

30/07/2021 | 07:06

Ολυμπιακοί Αγώνες: O Στέφανος Ντούσκος έφερε το πρώτο χρυσό στην Ελλάδα

30/07/2021 | 01:15

Νέο Volkswagen Polo GTI: σύγχρονο, σπορ, με βαρύ όνομα

29/07/2021 | 23:57

Αποκλείστηκε η ΑΕΚ από τη Βελέζ Μόσταρ στα πέναλτι- Κέρδισε στην κανονική διάρκεια (1-0), αλλά έχασε από την άσπρη βούλα (2-3)
Πόθεν Έσχες – Βελόπουλος: Καταθέσεις 520.000 ευρώ – Το μεγαλύτερο ποσό στη Deutsche Bank
Ο Τσίπρας ζήτα να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα λόγω καύσωνα
Το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Πάνος Καμμένος – πόθεν έσχες: Η αγορά βίλας 650 τ.μ. στη Γλυφάδα
Το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα – Tι δήλωσε για το 2019
Μαξίμου σε Τσίπρα: Γιατί μόνο η Δευτέρα αργία; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι;