Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γη της ελιάς: Το twitter «υποκλίθηκε» στη Λυδία Κονιόρδου – «Το καλύτερο φινάλε επεισοδίου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως εννοούν την ενότητα στο ΚΙΝΑΛ τα στελέχη του

Σταθεροί χωρίς διαφωνίες, γκρινίες και πισωγυρίσματα αλλά και “ετοιμοπόλεμοι” για τις εκλογές όποτε αυτές και αν προκύψουν, ήταν αυτό που ζήτησε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά
  • Όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ
  • Σε ποιούς έριξε το γάντι η Φώφη Γεννηματά
  • Που διαφώνησε ο Θεοδωράκης και τι πρότεινε ο Θεοχαρόπουλος.

Σταθεροί χωρίς διαφωνίες , γκρινίες και πισωγυρίσματα αλλά και “ετοιμοπόλεμοι” για τις εκλογές όποτε αυτές και αν προκύψουν, ήταν το τελικό νόημα των όσων είπε και ζήτησε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά απο τα στελέχη της κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ που ολοκληρώθηκε με την έγκριση κατά πλειοψηφία της εισήγησής της. 

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η συνεδρίαση των μελών της Κ.Ε με παρόντες όλους τους κορυφαίους πλην του κ. Γ. Παπανδρέου που απουσίαζε στο εξωτερικό , είχε στόχο να αναδείξει την ρητορική πάνω στην οποία είναι ανάγκη να κινούνται όλα τα στελέχη χωρίς παρεκλήσεις, στο δρόμο προς τις κάλπες κάνοντας παράλληλα σαφές όπως και η ίδια εξήγησε , οτι δεν ενώνει το ΚΙΝΑΛ σε τίποτα σε οτι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Όσοι πήραν τον λόγο και μίλησαν έδειξαν οτι υιοθετούν την ανάγκη της ενότητας μεταξύ τους , ωστόσο όμως ο κάθε ένας εκ των μελών του Π.Σ που μίλησε , διαφώνησε μερικώς ως προς τον τρόπο που οι αποφάσεις οπως για παράδειγμα το θέμα των εκλογών που τέθηκε απο την κ. Γεννηματά, μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Εξ αυτού και μόνο αρκετά στελέχη στο περιθώριο της  συνεδρίασης , σημείωναν με νόημα ότι η ενότητα δεν είναι μια αφηρημένη  έννοια , αποδεικνύεται στην πράξη οχι με λόγια , αλλά εμπράκτως. Θέλοντας ετσι να πούνε οτι μπορεί οι κορυφαίοι να τάσσονται υπέρ της ενότητας, διαφωνούν ομως σε τρία , τέσσερα σημεία με τη γενική πολιτική γραμμή της ηγεσίας.

Έτσι η κυρία Γεννηματά πρώτη απο όλους οταν πήρε το λόγο και μίλησε έδειξε με τον δικό της τρόπο το μήνυμα που λαμβάνει απο κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ανανέωση άλλωστε για την ίδια ειναι το συστατικό στοιχείο και το οξυγόνο του νέου πολιτικού φορέα στον οποίο ηγείται και για αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο οταν είπε στην αρχή της ομιλίας της τα εξής : Τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα αισθάνονται πρώτα Κίνημα Αλλαγής και μετά ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών. «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας δεν είναι περήφανος για την πορεία του και τη διαδρομή του. Αυτό το μήνυμα μας εμπνέει και μας καθοδηγεί και στην κορυφή. Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας. Θα ανταποκριθούμε, θα φανούμε αντάξιοι της απόφασης και της θέλησης της κοινωνικής μας βάσης να προχωρήσουμε, όλοι μαζί», είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ουσία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα λέγαμε πέταξε το γάντι σε εκείνους όλους που θέλουν να δείχνουν οτι πορεύονται με την ενιαία πολιτική γραμμή του κόμματος , εξω όμως, δημόσια,  υποστηρίζουν άλλα με αποτέλεσμα να μην φτάνει καθαρό το μήνυμα στους πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη να βρούνε κάτι το διαφορετικό στο ΚΙΝΑΛ και να μην απογοητευτούν και απο αυτό.

Στο σημείο αυτό η κυρία Γεννηματά εξήγησε στα μέλη της Κ.Ε γιατί τηρεί τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στο δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ . Καταρχάς τόνισε οτι το ΚΙΝΑΛ εκφράζει την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική του  κινείται στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της Εθνικής Συνεννόησης, ενώ δήλωσε πως είναι ξένη με την πολιτική των μετώπων, όποιο χρώμα και αν έχουν αυτά.

«Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ναι, έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται. Οι προοδευτικοί πολίτες κάνουν το μεγάλο βήμα. Στηρίζουν την προοπτική μιας ισχυρής αυτόνομης Κεντροαριστεράς. Το Κίνημα αλλαγής είναι εδώ. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική στη χώρα και πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Να εγγυηθούμε εμείς τη δυνατότητα να κυβερνηθεί προοδευτικά ο τόπος», ανέφερε.

Ταυτόχρονα εξήγησε γιατί ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα κάνοντας  αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, λέγοντας συγκεριμένα ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ΄μνημονίου πολύ βαριά «κληρονομιά» για τη χώρα. «Ουσιαστικά το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά. Ενώ δεν έχουμε καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε. «Έτσι που τα’ κάναν, οριστική έξοδος, καθαρή δεν υπάρχει», είπε, και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα πως καλλιεργεί την ψευδαίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα και της καθαρής εξόδου και δεσμεύει διαρκώς την πορεία του τόπου με υπογραφές και αποφάσεις που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν στο άδηλο μέλλον την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την άλλη επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση πως αρκείται στο να καταγγέλλει δημόσια την κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά εφαρμόζει τη λογική του «ώριμου φρούτου», για την κατάκτηση της εξουσίας. «Ο κ. Μητσοτάκης που ζητά εδώ και δυο χρόνια κάθε μέρα εκλογές, τώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου λέει «ραντεβού το φθινόπωρο». Με λίγα λόγια λέει στον πρωθυπουργό ολοκλήρωσε το καταστροφικό σου έργο, για να κυβερνήσω μετά εγώ», σημείωσε με έμφαση κάνοντας ενα ακόμη βήμα στην κριτική της προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Υποστήριξε οτι ο κ.Μητσοτάκης από μεταρρυθμιστής, όπως προσπάθησε να εμφανιστεί στην αρχή, έγινε ο κλασσικός εκφραστής της νέας δεξιάς στην Ελλάδα. «Οι πραγματικές του προθέσεις φάνηκαν κατά τη Συνέλευση του ΣΕΒ, με την ευθεία επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις», είπε κι έκανε ειδική αναφορά  στα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης  για την ιστορική μνήμη των 17αρηδων.

«Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Όχι όμως για τη συντήρηση του διχασμού, της διαίρεσης των πολιτών και της λογικής της ρεβάνς. Αυτά είναι που κουράζουν τη νέα γενιά και δεν την ενδιαφέρουν. Αλλά για να μην επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, που ταλάνισαν την ελληνική κοινωνία», τόνισε η κ. Γεννηματά. «Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί , με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα. Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων», υπογράμμισε.

Το Θέμα της ενότητας των στελεχών όλης της κομματικής βαθμίδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της Φώφης Γεννηματά. Για το λόγο αυτό κάλεσε τα στελέχη της να συμβάλουν  ενεργά για να συγκροτηθούν τα Ψηφοδέλτια με κριτήρια το τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση- Ανανέωση. Πρότεινε  ως υπεύθυνο της Επιτροπής Ψηφοδελτίων τον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη  . Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά πρότεινε ως υπεύθυνο  για τη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές το μέλος του Πολιτικού  Συμβουλίου και δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη.

Διαφωνίες Στ. Θεοδωράκη ναι μεν αλλά… «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ανοίγει δρόμους και όχι να ακολουθεί τους δρόμους των άλλων. Η θέση μας για το Μακεδονικό, η διεύρυνση των δικαιωμάτων, το νέο Σύνταγμα, ο νέος εκλογικός νόμος, η δυναμική Αυτοδιοίκηση είναι ο δικός μας δρόμος, δεν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα των αντιπάλων μας». Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη 2η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως είπε, «η αφωνία της ΝΔ και ο συντηρητικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαλύπτονται κάθε μέρα» και ο στόχος να παραμένει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι απλώς μια κυβερνητική εναλλαγή. «Πολιτική αλλαγή, όμως, δεν σημαίνει μία νέα κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάσαμε τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανανέωση της επόμενης Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια».

«Το Κίνημα Αλλαγής θα πετύχει αν καταθέσει συνοπτικές, ξεκάθαρες προτάσεις για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Να νιώσουν οι Έλληνες ότι έχουμε το σχέδιο για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και δίκαιη. Μια χώρα που οι πολίτες της θα δημιουργούν και όχι απλώς θα επιβιώνουν».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανανέωσης του Κινήματος Αλλαγής με σεβασμό και όχι ενοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων. Και επέμεινε στην ανάγκη στους συνδυασμούς του Κινήματος Αλλαγής να υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη δυναμική Ελλάδα και όχι απλώς τους κομματικούς μηχανισμούς.

Δημοψήφισμα πρότεινε ο Θεοχαρόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την ομιλία του, ζήτησε εσωτερικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα των μελών του ΚΙΝΑΛ για να αποφασίσουν τη στάση που θα πρέπει μα κρατήσουν σε οτι αφορά το θέμα των συνεργασιών και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση προτείνω την μετεκλογική μας στάση να την αποφασίσει, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, η βάση όλου του φορέα με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Πρόκειται για το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της επόμενης ημέρας που δεν μπορεί να αποφασισθεί σε κλειστά γραφεία. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση. Εξάλλου τα δημοψηφίσματα είναι μία από τις καινοτομίες του καταστατικού που ψήφισε το Συνέδριό μας, στο πλαίσιο και της εμπειρίας των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Τ.Α στον κ. Γ. Καμίνη”

Με τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής” τόνισε από το βήμα της 2ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ευχαριστώντας την πρόεδρο κυρία Φώφη Γεννηματά και το Πολιτικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη τους να του αναθέσουν την ευθύνη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι θα το πράξει “με τον πιο ανοιχτό τρόπο, υπέρ των άξιων. “Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

“Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των οργάνων της αυτοδιοίκησης, επιδιώκει να μας διεμβολίσει” σημείωσε ο κ. Καμίνης λέγοντας ότι “Το 2014, ο επελαύνων τότε ΣΥΡΙΖΑ πάτωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν”.

“Εμείς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, πρέπει να αναδείξουμε τους ανθρώπους που έχουν πετύχει και εκείνους που αποτελούν αξιόπιστη λύση, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε εμφανής και με την άρον-άρον στήριξη στον Γ. Μπουτάρη μετά την εις βάρος του επίθεση, επισημαίνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κάθε διαφοροποίηση στο εσωτερικό του Κινήματος

Ροή Ειδήσεων

15/10/2021 | 23:15

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Ξέσπασε»… ξανά στη ρακέτα του κατά τη διάρκεια του προημιτελικού στο Indian Wells (vid)

15/10/2021 | 22:57

The Bachelor: Η… πανούργα Αθηνά βρήκε τρόπο να κάνει το ομαδικό ραντεβού, ατομικό! (vid)

15/10/2021 | 22:49

Νέα επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν – Απειλεί με εισβολή στη Συρία

15/10/2021 | 22:41

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πότε συστήνουν οι ειδικοί να γίνει δεύτερη δόση

15/10/2021 | 22:37

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 59χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ κατεβαίνοντας από λεωφορείο

15/10/2021 | 22:34

Νίκος Μπάρκουλης: Δείτε την πανέμορφη σύντροφό του- Είναι τραγουδίστρια (ΦΩΤΟ)

15/10/2021 | 22:27

Πάρης Σκαρτσολιάς: Η εξομολόγηση για την απώλεια του πατέρα του – «Τα όργανά του έσβηναν ένα ένα…»

15/10/2021 | 22:16

Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη του ΕΚΑΒ με σιδερένια σχάρα από φρεάτιο

15/10/2021 | 22:11

Κακοκαιρία: Στο έλεος του «Μπάλλου» η Βόρεια Ελλάδα – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί, πλημμύρισαν σπίτια (vid)

15/10/2021 | 22:03

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει 74χρονος που πήδηξε σε μπαλκόνι από την οροφή αυτοκίνητου για να σωθεί από χείμαρρο (ΒΙΝΤΕΟ)

15/10/2021 | 21:52

Φώφη Γεννηματά: Θα παραμείνει και το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο

15/10/2021 | 21:52

Γερμανία: Το SPD ανοίγει πρώτο τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους

15/10/2021 | 21:38

Κακοκαιρία Μπάλλος: Πλημμύρισε το νυχτερινό κέντρο, στο οποίο εμφανίζονται Πανταζής – Αδαμαντίδης

15/10/2021 | 21:33

Επίθεση με βιτριόλι – Λύτρας: «Πρώτη φορά βρίσκομαι με άνθρωπο που δεν έχει πρόσωπο»

15/10/2021 | 21:20

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο δυτικά της Χίου
«Βόμβα» Γερουλάνου! Κατεβαίνει υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Φώφη Γεννηματά: Νοσηλεύεται για 3η ημέρα στον «Ευαγγελισμό» με φαρμακευτική αγωγή
Παύλος Χρηστίδης: Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής
Ο Κεγκέρογλου θέλει να «κατέβει» για υποψήφιος πρόεδρος ΚΙΝΑΛ και ζητάει παράταση της προθεσμίας για υπογραφές
Σαφές μήνυμα Γεννηματά με αποδέκτες Χρηστίδη-Κεγκέρογλου! «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική εκστρατεία»
Το τοπίο στο ΚΙΝΑΛ μετά την «βόμβα» Γερουλάνου: Η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει για την παράταση στην συλλογή υπογραφών- Πώς είδαν τα επιτελεία των υποψηφίων τις εξελίξεις