Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πυρ ομαδόν στους ΑΝΕΛ από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

-Οργή κατά του κυβερνητικού εταίρου εκφράζουν βουλευτές και στελέχη

-Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΕ τα λεγόμενα του υπουργού άμυνας

-Στο μικροσκόπιο των “συντρόφων” οι πολιτικές της κυβέρνησης

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου κάτι που αναμένεται να διαφανεί στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Αν και ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να συνεχίσει τη διαμάχη με τον κυβερνητικό του εταίρο μέσω των βολών που εξαπολύουν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εκκρεμότητα που υφίσταται ανάμεσα στους δυο αναμένεται να ξεκαθαριστεί κατά τη συνεδρίαση των στελεχών του κόμματος που τα περισσότερα θα επικρίνουν τον υπουργό άμυνας.

Ήδη όπως συζητείται έντονα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν υπουργοί και κομματικά στελέχη εναντίον του κυβερνητικού εταίρου είναι κάτι που βάζει σε συναγερμό όχι μόνο του ΑΝΕΛ αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου που δεν θέλει να φτάσει στα άκρα η κόντρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ γιατί έτσι θα διακινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης που ήδη είναι εύθραυστη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να επιστρέψει από το ταξίδι του στην Αμερική τη Δευτέρα, ωστόσο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και τα όσα λέγονται εναντίον του από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται να μην κάνει πίσω στα όσα έχει πει και έχει γράψει ως θέση του στο διαδίκτυο και περιμένει να δει αν κατά την επιστροφή του στην Αθήνα κληθεί από τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να δοθούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις σε ότι αφορά το plan B για τη συμφωνία των Σκοπίων την οποία ο κ. Καμμένος πιστός στις πάγιες απόψεις του την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Εκείνο ωστόσο πως φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι το θέμα των βάσεων που εκτός απο τη Σούδα, ήρθαν στην επιφάνεια και άλλες όπως στο Βόλο, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Ειναι χαρακτηριστικό οτι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκαν σαν να τους διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα όταν άκουσαν για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και τους ξύπνησε τα αριστερά τους (;) αντανακλαστικά. Η οργή τους ήταν εμφανής καθώς υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένη βάση της Αμερικής.

Το θέμα της έντασης που έχει προκληθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανάμεσα στους δύο εταίρους, θα συνεχιστεί στη διήμερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου καθώς ο κ. Καμμένος θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής τους. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το θέμα αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προστεθεί και εσωκομματικά προβλήματα με τη λειτουργία υπουργών που δεν φαίνεται να υιοθετούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα ως προς την εικόνα της. Τα τελευταία παραδείγματα είναι το θέμα των περικοπών των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου αλλά και βεβαίως τη συμφωνία των Σκοπίων που μέσα από αυτή θα σημαδέψουν πολιτικά τη στάση των ΑΝΕΛ.

Στο επίκεντρο των στελεχών της ΚΕ θα τεθεί και το θέμα που προέκυψε τελευταία με τη δημόσια τηλεόραση και τις παραιτήσεις στελεχών ενώ η ομάδα των 53 όπως έχει ήδη γράψει το the caller αναμένεται να περάσει από “Κρας τεστ” τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο αφού ο Ευκλείδης Τσκαλώτος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από την πολιτική του. Έτσι μένει να αποδειχθεί αν τελικά η ομάδα των 53 θα υποστηρίξει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την πολιτική γραμματεία που θα εκλεγεί μετά την ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Στοίχημα του κ. Τσίπρα στην παρούσα φάση είναι να μην δώσει το έναυσμα για να ενταθούν οι επιθέσεις προς τον Π. Καμμένο καθώς ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει μαζί του ύστερα και από την τελευταία τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να φτάσουν μαζί μέχρι εκεί που μπορούν ώστε να μην διακινδυνεύει η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται πριν ακόμη ο κ. Τσίπρας φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση από την ελληνική βουλή στην περίπτωση που έχει περάσει από τα απαραίτητα στάδια στα Σκόπια , να προσφύγει σε εκλογές ώστε να μην αναγκαστεί ο κ. Καμμένος αν το εννοεί να ρίξει την κυβέρνηση. Εκτός και αν είναι πολύ βέβαιος ο κ. Τσίπρας πως οι “πρόθυμοι” βουλευτές εκτός των ΑΝΕΛ είναι τόσοι που ξεπερνούν το όριο των 151 και άρα δεν τον ενοχλεί για το τι θα κάνει ο κ. Καμμένος αφού δεν θα διακινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση.

Send this to a friend