Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

«Πυρετός» στην Προανακριτική: Με διεύρυνση κατηγορητηρίου απειλείται ο Παπαγγελόπουλος

Κλειδί οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, «βόμβα» από Κοντονή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να είναι πιο ορατό από ποτέ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ η επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 17 Μαρτίου για να παραδώσει το πόρισμά της στην Ολομέλεια και ν' αποφασίσει εκείνη – με μυστική ψηφοφορία – εάν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να οδηγηθεί στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Την Δευτέρα το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου

Και το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου θα εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με βασικούς άξονες την πιθανή ανάμειξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες πολύκροτες υποθέσεις πλην αυτής της Novartis, αλλά και την πιθανή τέλεση και άλλων αδικημάτων πλην αυτών για τα οποία εγκαλείται ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παραπεμφθεί στην προανακριτική για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, οι καταθέσεις τους θα δοθούν σε ειδικό χώρο εκτός Βουλής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εάν η ταυτότητά τους συμπίπτει – ως λέγεται – με πρόσωπα που ήδη έχουν καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι καταθέσεις τους θεωρούνται κομβικής σημασίας. Σημειώνεται δε ότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί ότι «η ΝΔ εκβιάζει για να εκφοβίσει τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Πέταξε «ρουκέτες» ο Κοντονής

Την ίδια στιγμή, όμως, ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή και υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά για τον κ. Παπαγγελόπουλο, αναγνωρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικές τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, αλλά και την προανακριτική επιτροπή.

Η δήλωση Κοντονή αποκτά, μάλιστα, βαρύνουσα σημασία εάν ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος υπήρξε πολιτικός του υφιστάμενος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του πρώην αναπληρωτή υπουργού είναι ότι οι μαρτυρίες των εισαγγελικών λειτουργών ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους.

Από την Προανακριτική θα περάσουν, επίσης, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι θεωρείται πως είχαν πρόσβαση στη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, καθώς το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για κλήση της και κατάθεση ανωμοτί ως ύποπτη απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Send this to a friend