Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Φωτιά” στο διαδίκτυο με τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο αναστενάζει! Ή για την ακρίβεια στο διαδίκτυο οργανώνεται. Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία έχουν ανατρέψει ως γνωστόν τον συνολικό σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή Συνεδρίου ή ακόμη και για τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Για παράδειγμα οι περιορισμοί λόγω covid οδήγησαν στην απόφαση για πραγματοποίηση ψηφιακής Συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή περίπου 2.000 μελών απ’ όλη την χώρα στην διάρκεια της οποίας θα εγκριθεί το πολιτικό πρόγραμμα και θα ψηφιστούν πολιτικές αποφάσεις του κόμματος. Τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών οργανώσεων και τα μέλη θα μπορούν να ψηφίσουν είτε με επιστολική ψήφο είτε ηλεκτρονικά!

Οι “αποστειρωμένες” συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη και τα ανώτερα κομματικά στελέχη. Για παράδειγμα οι οργανώσεις του κόμματος οργανώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση διαδικτυακές συζητήσεις, ενώ εσχάτως και οι επιμέρους τάσεις του κόμματος δημιουργούν διαδικτυακές αίθουσες για να πραγματοποιήσουν τις συνδιασκέψεις τους, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε πολιτικές αποφάσεις με τη συμμετοχή μελών και από την περιφέρεια. Η ακατάλληλη δια…ανηλίκους φράση που ακούστηκε δια στόματος του Παύλου Πολάκη για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την μεσαία τάξη, ακούστηκε σε μία τέτοια εκδήλωση, της Οργάνωσης Μελών Δάφνης στην οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμμετείχε ως ομιλητής.

Την πρεμιέρα σε ευρύτερου επιπέδου συγκεντρώσεις έκανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η νεότευκτη “Ομπρέλα” διοργανώνοντας μεγάλη σύσκεψη στελεχών σε επίπεδο κυρίως θεσμικής εκπροσώπησης. Δηλαδή, συμμετείχαν σ’ αυτήν την πρώτη μεγάλη εκδήλωση της τάσης βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εκεί συζητήθηκε το πολιτικό κείμενο της Ομπρέλας που δόθηκε στη δημοσιότητα και ελήφθησαν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Ομοίως, πρεμιέρα κάνει την Κυριακή το απόγευμα και η ΡΕΝΕ, που επιμένει ότι αποτελεί ένα “Ρεύμα Ιδεών” στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εκφράζει μία εναλλακτική πρόταση για την κατεύθυνση του κόμματος χωρίς να εμπλέκεται τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της σε διαγκωνισμούς και μάχες μηχανισμών. Η συνδιάσκεψή τους θα έχει πανελλαδική εκπροσώπηση και ουσιαστικά αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία της γιατί από τις συμμετοχές θα φανεί και η δυναμική της. Τα στελέχη της πιστεύουν ότι θα τούς ακολουθήσουν εκατοντάδες μέλη, ανάμεσά τους και πάνω από 25 συντονιστές νομαρχιακών επιτροπών. Από τον αριθμό των βουλευτών που θα πατήσουν κλικ στο λινκ της πρόσκλησης για συμμετοχή στην συνδιάσκεψη θα φανεί και η επιρροή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται πως ακολουθεί την Κίνηση Μελών, την αποκαλούμενη και προεδρική ομάδα που σήμερα διαθέτει και την πλειοψηφία στο κόμμα. Η Κϊνηση Μελών που δημιουργήθηκε πριν από 2,5 χρόνια σε αντίθεση με τις προηγούμενες περισσότερο επιχειρεί να “δέσει” τα στελέχη της παρά να κάνει καταγραφή των δυνάμεών της. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν επιθυμεί να αναλωθεί επί της παρούσης σε δημοσιοποίηση πολιτικών κειμένων διότι θεωρεί ότι η κοινωνία αντιδρά σε κινήσεις που υποδηλώνουν εσωστρέφεια ή ομφαλοσκόπηση εκφράζοντας προβληματισμό για τις εσωτερικές διεργασίες. Επί της ουσίας με την δική της διαδικτυακή συνδιάσκεψη επίσης την Κυριακή το απόγευμα θα επιδιώξει μία επανακαταμέτρηση δυνάμεων -μετά την αποχώρηση όσων συνθέτουν σήμερα την ΡΕΝΕ- κι ενδεχομένως και μία επίδειξη ισχύος για να φανεί ποιος έχει τη πλειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η συνδιάσκεψή της δεν είναι πανελλαδική και οι προσκλήσεις της απευθύνονται στα μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα όσα συζητήθηκαν στην ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών
Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης – Τι αναφέρει στην σχετική επιστολή
Παρακολουθήστε την ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών (BINTEO)
Χριστοδουλάκης για υπόθεση Κουφοντίνα: Η «εκδίκηση» της Δημοκρατίας είναι ο σωφρονισμός χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις
Ταραντίλης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σεβαστείτε ότι παραιτήθηκα για οικογενειακούς λόγους – Συνεχίζω να υπηρετώ την ΝΔ και τον Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Ταραντίλη: Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία της κ. Μενδώνη του αξίζουν συγχαρητήρια