• Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου
  • 07:51

Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

«Ράπισμα» Κομισιόν για τις απαράδεκτες συνθήκες στη Μόρια! «Υπεύθυνες οι ελληνικές αρχές»

Την ευθύνη στις ελληνικές αρχές επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις εικόνες από τη Μόρια στη Λέσβο, όπου οι σκηνές των προσφύγων έχουν «θαφτεί» στο χιόνι.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου Νατάσα Μπερτό απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει «την έλλειψη υποστήριξης» από τις ελληνικές Αρχές στα κέντρα υποδοχής και υποστήριξης, όμως πέραν της βοήθειας που παρέχει, δεν μπορεί να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Επιτροπή γνωρίζει πως η κατάσταση (στα κέντρα υποδοχής) είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα», είπε η Νατάσα Μπερτό.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να συνεχίσει να «ασκεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με χρηματική και τεχνική υποστήριξη». Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διοχετεύει χρηματική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές, μέσω των ανθρωπιστικών της καναλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για τα προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως το χιόνι και η συνολική κατάσταση δεν είναι αυτή καθαυτή το πρόβλημα, καθώς αποτελεί «έκτακτη κατάσταση», και το ερώτημα είναι πώς θα βοηθηθεί η κατάσταση.

Δημοφιλή