Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμες ώρες για τη Νανά Παλαιτσάκη: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση- Η τελευταία της ανάρτηση για τον εμβολιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Τέλος το ΔΝΤ από την Ελλάδα – Δεν θα βάλει άλλα χρήματα

Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο

Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό ρόλο, με περιορισμένες εξουσίες, που θα διατηρήσει το Ταμείο στο τραπέζι, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμες πηγές, με άμεση γνώση των προτάσεων.

Για πάνω από ένα χρόνο, το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα δεχθεί να μετάσχει στο όποιο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Με δεδομένη τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις στην ελάφρυνση, πλέον το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο, που θα του επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο με περιορισμένη τυπικότητα, σημειώνουν οι πηγές του Reuters.

«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής ”υγείας” κάθε τρεις μήνες», ανέφερε η μία από τις πηγές τους ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, προσθέτει το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει ”Δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας” και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να πει ”κοιτάξτε, έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ”», δήλωσε η μία πηγή του πρακτορείου.

Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΕΕ.

«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.

«Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος της Τρόικα και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις», αναφέρει η ίδια πηγή.

Αξιωματούχοι από την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συζήτησαν στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες αυτό το ιδιαίτερο στάτους του ΔΝΤ, που το υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, γράφει το Reuters. Παρά την αλλαγή στον ρόλο του Ταμείου, οι Ελληνες αξιωματούχους πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Πάντως -σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείου- μία συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά εξαρτάται από τη γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι συζητήσεις μπορεί να αναβληθούν μέχρι μετά από τις γερμανικές εκλογές, το επόμενο φθινόπωρο, καθώς η οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους θα ενοχλήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Βενιζέλος: Η στρατηγική του Ελσίνκι ήταν το optimum με βάση τα δεδομένα της εποχής του
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας
Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο
Ο Βαρουφάκης ζητά κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Άδωνις Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα- Η επιτροπή λέει όχι στα ανοικτά εμπορικά κέντρα
Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: «Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου»