Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Σάλος με την εισβολή αστυνομικών στους κινηματογράφους για τον Joker – Οργή Μενδώνη και «καρφιά» Τσίπρα

Σε πολιτικό επίπεδο έφτασαν τα δυο συμβάντα με τις εφόδους αστυνομικών σε  κινηματογραφικές αίθουσες, που προβαλλόταν η ταινία Joker το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε αίθουσες για την παρουσία ανηλίκων, καθώς η συγκεκριμένη -κατά τα άλλα- κινηματογραφική επιτυχία, εμπεριέχει σκηνές που έχουν κριθεί απαγορευτικές για ανήλικους κάτω των 18 ετών.

Ειδικότερα, δυο γυναίκες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλότητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937(!), έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες. Τα περιστατικά είναι δυο: Ένα το Σάββατο στα Village Cinemas, στο Mall, στο Μαρούσι κι ένα την Κυριακή στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ στην Κυψέλη. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του ΑΕΛΛΩ, στην οδό Πατησίων, σύμφωνα με ανάρτηση στα social media και αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, το θέμα αφορούσε ενδοοικογενειακές διαφορές, καθώς η μητέρα του παιδιού δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, προκειμένου το παιδί να παρακολουθήσει με τον πατέρα τη συγκεκριμένη ταινία.

Μενδώνη: Ανοίκεια η ενέργεια των υπαλλήλωνΔεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι η ενέργεια των δύο υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού ήταν «ανοίκεια». «Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή» είπε η κυρία Μενδώνη.

«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ενεργήσουν έτσι», πρόσθεσε η κα Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α’ ή β’ παράβαση ή συμπεριφορά».

Τι λέει ο νόμος του 1937 που εφαρμόστηκε για την αστυνομική παρέμβαση

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, που μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 «ο νόμος που εφαρμόστηκε είναι του 1937».

«Δεν μας άρεσε η εικόνα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπάνε την αστυνομία. Εμείς κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε τα παιδιά δίπλα μας. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες μόνο σε ένα κομμάτι, αυτό της εγκληματικότητας. Μας φορτώνουν με πάρεργα που είναι στα όρια του νόμου και της παρανομίας. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτά θέλουμε να υπηρετούμε τον πολίτη», επισήμανε σχετικά ο κ. Μαυροειδάκος.

Ειδικότερα, ο νόμος που εφαρμόστηκε για την επέμβαση της αστυνομίας στα σινεμά είναι ο αναγκαστικός νόμος 445/1937, που προβλέπει μεταξύ άλλων πως απαγορεύεται η είσοδος σε κινηματογράφους για ανηλίκους, εκτός αν η ταινία έχει κριθεί κατάλληλη.

Μάλιστα προβλέπεται και φυλάκιση ή πρόστιμο για τον διευθυντή της επιχείρησης ή εκπρόσωπο αυτής, που επέτρεψε σε ανήλικους να δουν ακατάλληλη για ανηλίκους ταινία.

Τσίπρας: Μας επιστρέφει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω...

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με έναν πρωτότυπο και πολύ αιχμηρό τρόπο σε ανάρτησή του στα social media και συγκεκριμένα στο Instagram στα περιστατικά με τις εφόδους αστυνομικών σε κινηματογράφους για την ταινία Joker, αναρτώντας μάλιστα μια φωτογραφία με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον Joker, προϊόν φωτομοντάζ, βέβαια, από το διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύπτει πως και εκείνος είδε την ταινία το Σαββατοκύριακο: «Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κ. Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας:

«Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ.

Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα.

Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο.

Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.

Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε.

ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα... #joker».

Send this to a friend