Αθήνα

 

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ζωρζ Σαρή: Ζωή σαν παραμύθι – Από την εξορία στο Παρίσι στην καταξίωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς για Τουρκία: Διάλογο με «πειρατή», δεν κάνει κανείς

Νέα επίθεση στην Τουρκία και την ηγεσία της από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας – Κύπρου που διεξάγεται στην Λευκωσία.

Όπως είπε-μεταξύ άλλων- ο πρώην πρωθυπουργός ο διάλογος με την Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα νόημα, μετά από τις προκλητικές ενέργειες των γειτόνων.

«Διάλογο με πειρατή δεν κάνει κανείς», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κυρίαρχα και κυριαρχικά δικαιώματα που δεν μπορεί να τα απεμπολήσει καθώς ορίζονται ρητά και με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο το οποίο η Άγκυρα δεν δέχεται, ενώ δημιουργεί προβλήματα στους νόμους όταν εκείνοι δεν την συμφέρουν.

Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

«Πρώτα θέλω να συγχαρώ την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν αυτή τη συνάντηση, για τα μεγάλα επίκαιρα θέματα του Ελληνισμού. Είναι η δεύτερη – μετά την προηγούμενη στο Καστελόριζο. Και θα είναι το ίδιο εμβληματική όπως κι εκείνη στο Καστελόριζο. Από δύο ακριτικά σημεία του Ελληνισμού, δίνεται φωνή στις αγωνίες όλων των Ελλήνων.

Το θέμα που θα συζητήσουμε είναι, από μιαν άποψη, απλό: Η Ελλάδα έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα που δεν μπορεί να απεμπολήσει. Όπως ακριβώς όλες οι χώρες του κόσμου. Στην περίπτωσή μας, κυρίως: Χωρικά ύδατα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – την ΑΟΖ όπως τη λέμε. Εκεί μέσα ίσως βρίσκεται και η λύση για το πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Κι αυτό καθιστά τη σημερινή συζήτηση δραματικά επίκαιρη.

Τα όρια της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν είναι αυθαίρετα. Τα ορίζει με σαφήνεια το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υπεγράφη του 1982, και ήδη είναι “εθιμικό”, αφού το έχουν προσυπογράψει όλες οι χώρες του κόσμου, πλην ελαχίστων. Το Διεθνές Δίκαιο, λοιπόν, ορίζει σαφώς ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, όπως ακριβώς και οι χερσαίες περιοχές. Το άρθρο 121. Αλλά αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται!

Η Τουρκία ΔΕΝ δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας! Και υποστηρίζει, εντελώς αυθαίρετα, ότι τα νησιά μας ΔΕΝ έχουν θαλάσσιες ζώνες. Γιατί; Γιατί έτσι θέλει! Υποστηρίζει ακόμα ότι η Αποκλειστική Ζώνη της Ελλάδας ανήκει στην Τουρκία, επειδή η Τουρκία είναι λέει… μεγαλύτερη! Πράγμα εντελώς εκτός κάθε λογικής Διεθνούς Δικαίου. Το οποίο Δίκαιο βεβαίως δεν ξεχωρίζει άλλα δικαιώματα για τις “μεγάλες” χώρες κι άλλα για τις μικρότερες…

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία πέρασε από τις “αμφισβητήσεις” στις έμπρακτες προκλήσεις: Καταπατά την ελληνική ΑΟΖ ήδη ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Με το Τουρκολυβικό μνημόνιο. Το οποίο δεν το έχει επικυρώσει, ούτε καν η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης. Και τώρα της έχει βάλει πάγο και ο ΟΗΕ. Επίσης, η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει “τετελεσμένα” στέλνοντας ερευνητικά της σκάφη να κάνουν έρευνες – ή να δείξουν ότι κάνουν έρευνες – πάνω σε ΑΟΖ ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα γιατί δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο όταν δεν τη συμφέρει… Γι’ αυτό και δεν έχει νόημα πια ο “διάλογος” μαζί της. Δεν πρόκειται πλέον, για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές κι είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους – ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”.

Τώρα μοιάζει περισσότερο…- να το ξαναπώ- “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα! Τέτοια συναίνεση δεν θα δώσει ποτέ Ελληνική Κυβέρνηση! Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς! Αλλά προσοχή στο σημείο αυτό: Η Ελλάδα έδειξε κατ’ επανάληψιν σε όλο τον κόσμο ότι ΔΕΝ είναι εκείνη που «προκαλεί»!

Θυμίζω : παλαιότερα δεν υπήρχε το τουρκολυβικό μνημόνιο. Παλαιότερα δεν υπήρχαν οι “εξορμήσεις” των τουρκικών ερευνητικών σκαφών μέσα σε Ελληνική ΑΟΖ. Παλαιότερα δεν υπήρχαν οι συνεχείς παρασπονδίες της Τουρκίας απέναντι στη Δύση.

Τώρα λοιπόν που οι έμπρακτες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντί μας κλιμακώνονται συνεχώς, Τώρα που κλιμακώνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση συνολικά. Και η Τουρκία αναδεικνύεται σε “σύμμαχο του Πούτιν”,

τώρα που η Τουρκία τα έσπασε ξανά με την Αίγυπτο για τη Λιβύη, — τώρα που και η Ιταλία αλλάζει στάση,

Τώρα που η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο μια «αντιδυτική» χώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, να καταλάβουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση.

Και ίσως είναι η ευκαιρία για άλλη αντιμετώπιση, χωρίς μόνιμο κατευνασμό – χωρίς ανακύκλωση φοβικών ανακλαστικών. Να θυμάστε όμως: Δεν αρκεί να έχεις δίκιο. Πρέπει να μπορείς και να διεκδικήσεις το δίκιο σου! Αλλιώς τα χάνεις όλα… Κι ένα τελευταίο μάθημα από την ιστορία της πατρίδας μας: Όποιος υποτιμά το φρόνημα των Ελλήνων, το μετανιώνει! Πικρά… Εσείς βέβαια το ξέρετε αυτό. Το λέω για να το ακούσουν όσοι δεν το ξέρουν. Ή όσοι έχουν την τάση να το ξεχνάνε… Με θερμούς χαιρετισμούς σε όλους σας – και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μου Κύπρο».

Ροή Ειδήσεων

230609144251

09/06/2023 | 14:44

Τεράστιο κύμα συμπαράστασης από τους πιστούς για τον πατέρα Αλέξανδρο Καριώτογλου

09/06/2023 | 14:43

Ανδρουλάκης από Κατερίνη: «Θα αναγεννήσουμε το ΕΣΥ και θα οικοδομήσουμε δημόσια παιδεία»

09/06/2023 | 14:36

Άβα Γαλανοπούλου: «Προσπαθώ να αφήσω πίσω μου την ιστορία αυτή που με τσάκισε, νοσηλεύτηκα. Κατέρρευσα…»

09/06/2023 | 14:27

Δίκη δολοφονίας Άλκη Καμπανού: «Έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ», είπε η εισαγγελέας

09/06/2023 | 14:23

Γιάννης Φλωρινιώτης: Τα δύο αντικείμενα που θα βάλουν στο φέρετρo και το κοστούμι που θα φορά

09/06/2023 | 14:21

Γιώργος Παπαδάκης για το γιο του: Τι να έρθει να κάνει ο Φοίβος στον ΑΝΤ1; Να μαζευτούμε όλοι οι Παπαδάκηδες;
pigadi

09/06/2023 | 14:14

Τραγωδία στη Φλώρινα: Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από πηγάδι – Θρίλερ γύρω από τις συνθήκες που βρέθηκε εκεί

09/06/2023 | 14:08

Χρύσα Ρώπα για Ζαμπέτογλου-Αναγνωστόπουλο: «Γιατί επανέφεραν αυτοί οι δύο το θέμα του γάμου μου με τον Λάλα; Έλεος έχουν περάσει 20 χρόνια»

09/06/2023 | 14:06

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές τα περί «επίσκεψης Καλίν στη Θράκη»: Δεν υπήρξε, ούτε είναι προγραμματισμένη
230609135429

09/06/2023 | 13:55

Σεισμός σε Αταλάντη: Μικρές ζημιές εντοπίζουν οι έλεγχοι των μηχανικών

09/06/2023 | 13:52

Ιτέα: Περαστικοί έσωσαν γατάκι από βέβαιο θάνατο – Το είχαν πετάξει στα σκουπίδια

09/06/2023 | 13:42

Καλομοίρα: Γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί – «Πήγα στο αεροδρόμιο, έστειλα ένα μήνυμα στην ομάδα μου και έφυγα»

09/06/2023 | 13:21

Σασμός: Ράκος ο Μαθιός, η Βασιλική βάζει μπροστά το διαζύγιο  

09/06/2023 | 13:13

Θάσος: Δελέασε μια γατούλα με μεζέ και τη χτύπησε στο κεφάλι – Νέο αισχρό περιστατικό κακοποίησης ζώου

09/06/2023 | 13:02

Strata: Ομελέτα φούρνου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
giorgos oikonomou pasok
Γιώργος Οικονόμου στο Thecaller.gr: «Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες σε κοινό μέτωπο»
filis 0
Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη: «Διαγράψτε τον Φίλη» λέει μέλος του κόμματος, μετά τις δηλώσεις για «τουρκική μειονότητα»
androulakis
Νίκος Ανδρουλάκης στο Kontra: «Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί 1.000 οικογένειες»
screenshot 17
Αδιανόητη πρόταση υποψηφίου της ΝΔ και καθηγητή Ιατρικής: Διαλογή καρκινοπαθών για μείωση κόστους ΕΣΥ! «Να τραβήξουμε μια γραμμή»
androulakis67
Ανδρουλάκης: Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της ΝΔ και όχι η ακυβερνησία
Δημοσκόπηση MRB: Στο 36,3%, στο 17,6% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 10% το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου