• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 17:30

Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σχέδιο για την ανατροπή της «παράσταση νίκης» μέσω των ευρωεκλογών

Στην στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας, προεξοφλώντας ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές θα αποδειχθεί ένα ντέρμπυ με τη Νέα Δημοκρατία, επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας, προεξοφλώντας ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές θα αποδειχθεί ένα ντέρμπυ με τη Νέα Δημοκρατία, επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Με κεντρική απόφαση να προηγηθούν της ευρωκάλπης καθημερινές μονομαχίες μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι στο διάστημα που απομένει η Πειραιώς θα αναγκαστεί να τροποποιήσει το βασικό της “αφήγημα” και να αναζητήσει ισχυρότερα επιχειρήματα για το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει. Οι μονομαχίες, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφουν εκ των πραγμάτων στο πεδίο της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση αποκτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την κατάθεση προς ψήφιση στην βουλή του πακέτου με τα θετικά μέτρα. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το κόμμα τους διαθέτει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει με την παρουσία του να συγκεντρώνει διευρυμένο ακροατήριο στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται για παράδειγμα στην σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Αιγάλεω, απ΄όπου ο κ. Τσίπρας θα εξαπολύσει εκ νέου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την αναφορά του περί των νέων ψυκτικών από το Περιστέρι. Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο για ένα ρητορικό ατόπημα αλλά για μια εικόνα που δείχνει την κοσμοαντίληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και θα επιμείνουν στην σχετική καταιγίδα επιθέσεων σε κάθε ευκαιρία.

Για τον Αλέξη Τσίπρα πάντως οι ευρωεκλογές έχουν τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής δημοσκόπησης προ των εθνικών εκλογών, που όπως είπε χθες το βράδυ στον Alpha θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβρη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έβαλε μέσω της συνέντευξής του “στοίχημα” ότι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών “που θα είναι ντέρμπυ” θα αλλάξει το κλίμα, ειδικά στην “κάρτα” που αφορά στην παράσταση νίκης- εκεί δηλαδή που υπερτερεί στην παρούσα φάση η ΝΔ.

“Στην μάχη δεν πας για να χάσεις, αλλά να κερδίσεις”, τόνισε άλλωστε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος για την ανάλυσή του το κλίμα που συναντά στις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα. “Οι εθνικές εκλογές δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης”, υποστήριξε δε με πασιφανή στόχο να μεταφέρει μήνυμα αυτοπεποίθησης στο κομματικό του ακροατήριο και να “σπάσει” εγκαίρως τα κομμάτια της βεβαιότητας για την δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ.

Η απάντηση εν τω μεταξύ στο ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην κάνει ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές συνδέεται με την εκτίμηση ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μεγάλη διαφορά της ΝΔ στην ευρωκάλπη. Ένας άλλος σοβαρός λόγος για εκλογές τον Οκτώβρη είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ότι έτι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους και προς τους πολίτες της χώρας για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η αίσθηση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρότι η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια άρχισε να φαίνεται η διάσταση των θετικών επιδράσεων για την κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιλυθεί το Μακεδονικό. Γι αυτό και μέσα στις μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η Κουμουνδούρου έχει προγραμματίσει σειρά περιοδειών στελεχών της στην Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Send this to a friend