Αθήνα

7 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Σε 24 ημέρες θα βγαίνουν οι αποφάσεις για το άσυλο – «Τελειώνει η Μόρια και η ΒΙΑΛ», λέει ο Μηταράκης

Την σημαντική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

Την σημαντική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

«Από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο - Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών», τόνισε αρχικά ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει εννέα αποστολές επιστροφών μεταναστών χωρίς μεγάλο αριθμό ανά επιστροφή «αλλά πλέον έχουμε απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές». Ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των κλειστών κέντρων που κατασκευάζονται στα νησιά και καθησύχασε τους νησιώτες που αντιδρούν, ότι τα παλαιά θα σταματήσουν να λειτουργούν.

«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα για την δυσπιστία των πολιτών των νησιών που ανησυχούν ότι θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα αλλά θα παραμείνουν και τα ανοιχτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε με έμφαση πως σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά. «Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας»

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νότης Μηταράκης λέει πως «η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας». «Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης», συνέχισε ο υπουργός.

Αναγκαία προϋπόθεση: οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου θα πρέπει να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις. Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους το επιτρέπει, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτίμησε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός προειδοποίησε πάντως ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού (των μελλοντικών κλειστών κέντρων)... θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Send this to a friend