• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 18:49

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Νίμιτς: «Δεν συμφώνησαν»

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Δεν συμφώνησαν για το όνομα της ΠΓΔΜ οι Υπουργοί Εξωτερικών. Ο διήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν δίχως να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις δήλωσε: «Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

Ο Νίμιτς επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες, σημειώνοντας πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά. Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε.

Ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την βελγική πρωτεύουσα ώστε να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των πολύωρων συζητήσεων μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών στα κεντρικά του ΟΗΕ. Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία erga omnes και να γίνει επιστροφή των προτάσεων Νίμιτς αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας, δηλαδή το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη.

Σημειώνεται ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για το όνομα στη συνέχεια οι ηγεσίες των δύο χωρών θα κληθούν να διαχειριστούν τις εσωτερικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των ΑΝΕΛ, καθώς ο Υπουργός Άμυνας έχει επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα σήμερα το πρωί και στην αντιπολίτευση  για το Σκοπιανό:

«Οι βόρειοι γείτονές μας έχουν μια κρατική οντότητα που λέγεται “Μακεδονία” και φέρουν ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στην βαριά κληρονομιά. Κάποιοι ανόητοι λένε ότι πάμε να δώσουμε, δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε. Να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια νίκη» . 

Παράλληλα και η αντιπολίτευση της πΓΔΜ κρατάει σκληρή στάση σχετικά με την ονομασία της χώρας με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι να κατηγορεί τον Ζάεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά. Ο Ζάεφ του απάντησε κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας:

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα». 

Send this to a friend