• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 05:06

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε θέση μάχης για τη συμφωνία - Σε πρόταση μομφής καταλήγει η ΝΔ, σενάρια για συζήτηση, την ψηφοφορία και τις... Πρέσπες

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όλοι μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας για το Σκοπιανό και εν αναμονή των επόμενων κινήσεων κάθε πλευράς.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όλα δείχνουν πλέον πως είναι δεδομένη η πρόταση μομφής από την πλευρά της ΝΔ, η οποία θα κατατεθεί - εκτός απροόπτου - μετά την αυριανή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς εκτιμήθηκε ότι αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» που διαθέτει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να εκθέσει την κυβέρνηση και να διατρανώσει τη διαφωνία της με τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε το ζήτημα, αλλά και την έλλειψη νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία.

Η πρόταση μομφής θεωρείται «καλοδεχούμενη» από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς στο Μαξίμου εκτιμάται πως θα συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να άρουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά την αρνητική τους στάση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Επιχείρημα του Πάνου Καμμένου και κατά τη συζήτηση θα είναι πως η προγραμματική συμφωνία και ο βίος της κυβέρνησης βασίζονται στην έξοδο από τα μνημόνια, η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, απόψε θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα αποφασίσει τη στάση του απέναντι στη συμφωνία, από τη στιγμή που το κείμενο δόθηκε στα κόμματα - έστω και με καθυστέρηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αρνητική ως προς το ενδεχόμενο στήριξής της και θα ανακοινώσει την απόφαση στα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.

Αλλά και στα Σκόπια, η συμφωνία προκαλεί αντιδράσεις και εσωτερική πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος Ιβανόφ προχωρεί σε ανοιχτή ρήξη με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, καθώς σε διάγγελμά του τόνισε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αντιβαίνει στη συνταγματική τάξη της χώρας του. Μάλιστα, δήλωσε ότι η θέση του είναι οριστική και γι' αυτό το λόγο η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ήταν απολύτως τυπική και περιορίστηκε σε δύο ολόκληρα λεπτά της ώρας.

Με την υποβολή της πρότασης μομφής από τη ΝΔ, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα είτε να αρχίσει η συζήτηση δύο μέρες αργότερα είτε να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, με την ψηφοφορία. Το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται είτε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είτε της Κυριακής, ούτως ώστε η συνάντηση στις Πρέσπες και η υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών - παρουσία και των δύο πρωθυπουργών, του μεσολαβητή Νίμιτς και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Μογκερίνι - να γίνει όπως είχε ακριβώς σχεδιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό που προγραμματίστηκε για το πρωί της Παρασκευής θα ματαιωθεί.

Send this to a friend