Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε θέσεις μάχης για τη Novartis - Ο γρίφος των ποινικών ευθυνών, η διαδικασία και το σενάριο επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη

Για τη μάχη που θα δώσουν σε δύο φάσεις μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες για την υπόθεση Novartis ετοιμάζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη μάχη που θα δώσουν σε δύο φάσεις μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες για την υπόθεση Novartis ετοιμάζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και τυπικά στη Βουλή το αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, πριν στηθεί η κάλπη για ν' αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία οι βουλευτές για τη σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής.

Το κείμενο της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τα αδικήματα για τα οποία θα γίνει διερεύνηση από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, συνεπώς θα κριθεί εν πολλοίς αν πράγματι ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη και η προανακριτική θα συνεδριάσει μόνο για το τυπικό της υπόθεσης ή θα μπει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή στην ουσία και θ' αποφασίσει εν καιρώ αν θα παραπέμψει ή όχι τον πρώην υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο.

Βεβαίως, υπάρχει και η τρίτη εκδοχή, η οποία συνιστά μια μέση λύση, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή είναι να συνεδριάσει η προανακριτική επιτροπή και να τρέξει κανονικά τις διαδικασίες με τις καταθέσεις μαρτύρων κτλ., αλλά στο τέλος αντί να αποφασίσει την άσκηση ή μη δίωξης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου - ήτοι την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο - να αναπέμψει τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, η προανακριτική θα λειτουργήσει λίγο-πολύ ως εξεταστική, αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες - δεδομένου ότι υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εισαγγελέα πρωτοδικών που διενεργεί προανάκριση - και μυστική διαδικασία ως προς τις καταθέσεις των μαρτύρων, σε αντίθεση με την εξεταστική. Την επιλογή της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, άλλωστε, υποστηρίζουν βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να ερευνήσει και πιθανές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνον πολιτικές και όχι ποινικές, όπως συμβαίνει με την προανακριτική. Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με το σκεπτικό ότι μέσα από αυτήν θα πρέπει να λυθούν ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως π.χ. η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Από την κυβέρνηση λέγεται πάντως ότι οι «αποχρώσες ενδείξεις» που προκύπτουν από τη διαδικασία αφορούν μόνον στον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι στον κ. Τσίπρα και γι' αυτό η προανακριτική αφορά μόνον στον πρώην υπουργό. Βεβαίως, ακόμη και στην περίπτωση εξεταστικής επιτροπής και όχι μόνο της προανακριτικής, εάν διαπιστωθούν κατά τη διαδικασία - δηλαδή από τις καταθέσεις μαρτύρων κτλ. - «αποχρώσες ενδείξεις» και για τον κ. Τσίπρα, η μεν προανακριτική μπορεί να διευρύνει το πεδίο της δράσης της και να καλύψει και τον πρώην πρωθυπουργό, μετατρέποντάς τον επίσης σε οιονεί κατηγορούμενο, η δε εξεταστική μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε προανακριτική.

Send this to a friend