Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός: Νεαρή ασθενής περιγράφει τα συμπτώματα – «Σαν να σε κρατάνε κάτω από το νερό και παλεύεις να ανέβεις»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές

Ο κ. Πομπέο δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Δείτε επίσης

Εύβοια: Νεκρός 51χρονος σε τροχαίο με μηχανή – Ένας 15χρονος τραυματίας
Κορονοϊός: Πάνω από 120 «λουκέτα» σε σχολεία και τμήματα λόγω κρουσμάτων – Δείτε τη λίστα
Η ξεχωριστή σημασία που έχει η δεύτερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη χρονική της σύμπτωση. Διότι γίνεται αφενός παραμονές της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αφετέρου έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία πριν από μερικές ημέρες, προκειμένου να τονιστεί η αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου. Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις – δηλαδή και μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τώρα μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα – ο κ. Πομπέο δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, όπως θα γινόταν, πιθανότατα, στο παρελθόν και το έχουν πράξει άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το τελευταίο προκαλεί εύλογα ενόχληση στην Άγκυρα, η οποία εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, βάζοντας νάρκες στο διάλογο πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Η Αθήνα, ωστόσο, είναι κατηγορηματική: η αποστρατιωτικοποίηση δεν αποτελεί θέμα που μπορεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και το μοναδικό ζήτημα παραμένει αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ.
Όπως τονίζει για την επίσκεψη Πομπέο επισήμως το State Department, η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» κι έναν «κρίσιμο εταίρο, με τον οποίο οι ΗΠΑ μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους». Μολαταύτα, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και κατά τη συνομιλία αυτή χαιρέτισε την ανακοίνωση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Οι συμβολισμοί, όμως, της παραμονής του κ. Πομπέο για δύο βράδια στην πατρική κατοικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά και τα θέματα που θα συζητηθούν στις επίσημες συνομιλίες κάθε άλλο παρά συνάδουν με μια τυπική δήλωση ίσων αποστάσεων. Τόσο κατά την παραμονή του σήμερα στη Θεσσαλονίκη όσο και στα Χανιά, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας: η αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, η αγορά φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η εκμετάλλευσή του από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, η λειτουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή κτλ.

Ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη. Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, καθώς και το Εβραϊκό Μουσείο. Το βράδυ θα μεταβεί στα Χανιά και αύριο θα επισκεφθεί το πρωί τη βάση της Σούδας μαζί με τον κ. Μητσοτάκη κι αμέσως μετά θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Το απόγευμα, θα ξεναγηθεί από τον πρωθυπουργό στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.
Κορονοϊός: Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης – Ανοικτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown
Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σήμερα στην Αθήνα
Μωραΐτης: Απόλυτο χάος σε Ομοσπονδίες και Σωματεία με ευθύνη Αυγενάκη
Κορονοϊός: Θετικός ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς
Δένδιας: «Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή»
ΣΥΡΙΖΑ: “Ο Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα ΜΜΜ”