Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε τι ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα

Επενδύσεις , Σκοπιανό και Ελληνο-τουρκικά  στην ατζέντα

Σε ποιους βουλευτές  στηρίζει η κυβέρνηση την ελπίδα της για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

“Παρέλαση” ξένων ηγετών στην Αθήνα για να πείσουν την αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Να αλλάξει το κλίμα υπέρ του θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με το να βάλει στις βαλίτσες του επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη που θα βρίσκεται για περίπου μια εβδομάδα, επενδύσεις Ελληνο-αμερικανών κροίσων, τους οποίους θα προσπαθήσει να τους πείσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη επενδύοντας στην Ελλάδα που βγήκε από το μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός πιστεύοντας στη βοήθεια των Ελλήνων πλουσίων που ζούνε στην Αμερική θα τους ενημερώσει σχετικά με την προοπτική της χώρας , ελπίζοντας να κλείσει δύο καλές συμφωνίες με τις οποίες θα καταφέρει να γυρίσει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μέχρι σήμερα απέναντι του. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες πέραν του Ατλαντικού, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην είναι και πολύ μακριά αφού όπως λέγεται, ενδέχεται ο κ. Τσίπρας να ανακοινώσει δύο επενδύσεις οι οποίες θα αλλάξουν όπως πιστεύουν στην Αθήνα το κλίμα που έχει επιβαρυνθεί από το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και το θέμα των συντάξεων με την περικοπή ή μη, από το ψηφισμένο μέτρο της κυβέρνησης.

Ιδίως στο Θέμα της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας η κυβέρνηση στις επαφές που θα έχει στη  Νέα  Υόρκη θα επιχειρήσει να δείξει στην ελληνική ομογένεια που είναι αντίθετη με τον όρο  “ Μακεδονία” , ότι είναι η πλέον συμφέρουσα συμφωνία και για τις δύο χώρες που επιτέλους μετά από πολλές δεκαετίες λύνεται ένα θέμα που άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να λύσουν. Σημαντικές θα είναι και οι συνομιλίες του κ, Τσίπρα για το ίδιο θέμα στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να βγάλει και κάποιο σημαντικό πολιτικό όφελος και από την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογαν.

Ο κ. Τσίπρας, θα δείξει με τον πιο καθαρό τρόπο σε όλους τους συνομιλητές του, ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική βουλή και θα κυρωθεί εφόσον οι Σκοπιανοί κάνουν και αυτοί τα απαραίτητα βήματα. Μάλιστα ως προς αυτό, στελέχη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, θεωρούν ότι οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά από τον διεθνή παράγοντα θα είναι πολύ έντονες κυρίως για να πειστεί η αντιπολίτευση.

Όπως έλεγαν , “μην φανεί περίεργο για το σκοπό αυτόν ,  να έρθουν στην Αθήνα , όσοι από τους ξένους ηγέτες επισκέφθηκαν και τα Σκόπια”, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βρει περίπου 153 βουλευτές πλην των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας. Από τον αριθμό αυτόν, οι 145 βουλευτές προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές προέρχονται από το Ποτάμι ( Θεοδωράκης , Δανέλης , Λυκούδης και Μαυρωτάς)  πλην του κ. Γ. Αμυρά και του κ. Ψαριανου που είναι “ναι μεν αλλά” και από εκει και πέρα ψάχνει να βρει και άλλους τρεις τέσσερις βουλευτές από τους ανεξάρτητους ή από τους βουλευτές που διαφοροποιούνται από τους ΑΝΕΛ. Στις περιπτώσεις αυτές ανήκουν οι βουλευτές Θ. Παπαχριστόπουλος , η υφυπουργός προστασίας του πολίτη από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών Κ. Παπακώστα ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και κάποιος από το χώρο της Κεντροαριστεράς.  Σε αυτούς όλους ο κ. Τσίπρας προσβλέπει και σε βουλευτές της ένωσης κεντρώων αν υπάρξει έστω και ένας, φτάνοντας τον αριθμό 153 -154 που αποτελεί την απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι αντιδρούντες κυρίως από το χώρο των ανεξάρτητων ελλήνων, η συμφωνία στη βουλή δεν πρόκειται να φτάσει καν καθώς θα μπλοκάρουν τη συμφωνία αποσύροντας  την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

Αν ωστόσο τεθεί σε μια τέτοια περίπτωση πρόταση δυσπιστίας  δηλαδή οι βουλευτές του Ποταμιού θα καταψηφίσουν όπως λένε την κυβέρνηση καθώς υποστηρίζουν πως είναι άλλο η συμφωνία και άλλο η πρόταση δυσπιστίας . Μαζί με το Ποτάμι εννοείται πως θα καταψηφίσουν ΚΙΝΑΛ και ΝΔ ενώ αντίθετα οι ΑΝΕΛ αν δηλαδή κατατεθεί πρόταση μομφής, εκείνοι θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση παρά το ότι διαφωνούν με τη συμφωνία που εξ αιτίας αυτής θα γίνει αν γίνει πρόταση μομφής.

Πότε όλα αυτά; Το αργότερο μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2019. Τόσο κοντά…

Send this to a friend