Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Προκαλείτε θλίψη και εκτίθεστε, διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα

Δεν έμεινε αναπάντητη από την ελληνική πλευρά η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπου γίνεται αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν έμεινε αναπάντητη από την ελληνική πλευρά η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπου γίνεται αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, διά του εκπροσώπου του Αλ. Γεννηματά, με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής έδωσε αυστηρή απάντηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση».

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε», συνεχίζει ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Τι είπε ο Μητσοτάκης και τι ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Είχε προηγηθεί, όπως προαναφέρθηκε, η άκρως προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Send this to a friend