Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λαμία: Πέθανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιώργος Κυριαζόπουλος σε ηλικία 57 ετών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για νέα μέτρα ή και lockdown φέρνει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Τι λένε οι ειδικοί και τι σκέφτονται στην κυβέρνηση

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, όλα δείχνουν πως θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί οι 14 μέρες από την επιβολή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Δείτε επίσης

ΗΠΑ: «Πολύ πραγματικός» ο κίνδυνος κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400
ΚΙΝΑΛ: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη
Το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 1.500 εντείνει τον προβληματισμό και την ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τα lockdown που αποφασίστηκαν σε Γαλλία και Γερμανία ξαναβάζουν στο τραπέζι το σενάριο κοινών οδηγιών ή ακόμη και μέτρων για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των 27 είχαν συμφωνήσει άτυπα να μην υπάρξει ένα καθολικό lockdown όπως αυτό του Μαρτίου και Απριλίου προκειμένου να μην παραλύσει ξανά η οικονομική δραστηριότητα.

Στη γραμμή αυτή είχε κινηθεί αρχικά και η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Τουλάχιστον έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε επίπεδο ειδικών, οι οποίοι χθες βράδυ συνεδρίασαν εκτάκτως και φέρονται να αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση άμεσα μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και αντίστοιχη απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα, η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και στις «κίτρινες» περιοχές κτλ. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή χρώματος στο χάρτη επικινδυνότητας για τη Θεσσαλονίκη από πορτοκαλί σε κόκκινο και άρα η επιβολή τοπικού lockdown, ενώ κοντά στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης Λάρισα και Ροδόπη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, όλα δείχνουν πως θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί οι 14 μέρες από την επιβολή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας. Όμως, όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν θα κλείσουν τα πάντα, όπως έγινε το Μάρτιο, αλλά μπορεί ν’ ακολουθηθεί μοντέλο Γαλλίας και Γερμανίας με τα σχολεία ανοιχτά ή ακόμη και κάποια εμπορικά καταστήματα – όπως συμβαίνει και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μολονότι ο κορονοϊός δεν βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι βέβαιο πως θα γίνει σχετική συζήτηση υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Φίλης: «Παραπέμπει στο διαβόητο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” η προβολή στο κτίριο της Βουλής στρατιωτικών και θρησκευτικών συμβόλων»
Εβδομάδα συζητήσεων για “‘άνοιγμα” της οικονομίας, αλλά μόνον εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – Εντείνονται η πίεση στις ΜΕΘ και οι απώλειες
Γερουλάνος: «Το άρθρο της ΑΥΓΗΣ είναι κατάπτυστο διότι αναδεικνύει την νοοτροπία του ελληνικού κράτους απέναντι στον εθελοντισμό»
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- Το ανακοίνωσε στη Γεννηματά
Προ των πυλών η πιο δύσκολη εβδομάδα – Κρούσματα, θάνατοι και ΜΕΘ κρίνουν το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown
Γιώργος Λαμπρούλης: Ο βουλευτής του ΚΚΕ που ζήτησε άδεια για να εργαστεί εθελοντικά ως γιατρός κατά του κορονοϊού