Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφαγή» Παναγούλη- Τόσκα! «Άφησα γυμνοσάλιαγκες να καπηλευτούν την αντίσταση»- «Είσαι ψεύτης»

Σε άγρια προσωπική σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή...

Σε άγρια προσωπική σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Αφορμή οι φάκελοι της Χούντας για την οικογένεια Παναγούλη και την πρόσβαση στο σύνολό τους που ζητάει να έχει ο βουλευτής.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης πιστεύει ότι του αποκρύπτονται  σημαντικά στοιχεία των φακέλων και κατηγορεί προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Τον κατηγορεί ότι εισήχθη το 1971 στην Σχολή Ευελπίδων  και αμφισβητεί την αντιστασιακή δράση που παρουσιάζει ότι είχε.

Ο Νίκος Τόσκας, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ενημερώσει και γραπτώς ότι όποια στοιχεία σε φακέλους της οικογένειας Παναγούλη υπάρχουν είναι αυτά που του έχουν δοθεί. Γι’ αυτό και δεν προσέρχεται να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που του καταθέτει.

Ο βουλευτής επέμεινε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια και κάθε φορά που ο υπουργός δεν προσερχόταν τον κατηγορούσε για «φιλοχουντική κάλυψη».

Μάλιστα έδειχνε μια φωτογραφία όπου όπως έλεγε ο Νίκος Τόσκας ήταν δίπλα σε στελέχη της Δικτατορίας που ακόμα και τώρα δεν θέλει να εκθέσει. Σήμερα ο Νίκος Τόσκας θέλησε να απαντήσει στον Στάθη Παναγούλη τόσο για όσα προσωπικά τον κατηγορεί.

Ο Νίκος Τόσκας κατηγόρησε τον βουλευτή ότι «το τελευταίο διάστημα ασχολείται εργολαβικά  με την κατασυκοφάντησή μου, παρουσιάζοντάς με χουντικό, για λόγους που δεν τους καταλαβαίνω». Πρόσθεσε: «Ο Μανώλης Γλέζος, ο γνωστός αγωνιστής, μου ζήτησε αυτοκλήτως να σας μεταφέρω ότι όποιος θέλει συστάσεις για το αντιστασιακό παρελθόν μου ή για το όποιο παρελθόν μου, να απευθυνθεί σε αυτόν.

Και θα μπορούσαν και άλλοι άνθρωποι μέσα και όχι από την κυβερνητική παράταξη σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, που δεν είναι παρόντες αυτήν τη στιγμή, να μιλήσουν».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο και αναληθές να λέει κανείς ότι «όσοι υπηρέτησαν στον στρατό την περίοδο της Χούντας ή όσοι μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές και αποφοίτησαν τα επόμενα χρόνια, δηλαδή οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν χουντικοί. Η προσωπική μου τιμή δεν κινδυνεύει από τέτοιου είδους ψευτοεπιθέσεις και ψευτοπαλληκαρισμούς».

Κάλεσε τον Στάθη Παναγούλη να καταθέσει στα πρακτικά τη φωτογραφία που επικαλείται ότι έχει όπου ο κ. Νίκος Τόσκας είναι δίπλα σε στελέχη της Δικτακτορίας γιατί δεν υπάρχει.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης του αντέτεινε:

«Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν που την περίοδο εκείνη τη θλιβερή, την επτάχρονη, έγινε αξιωματικός, αστυνομικός, δικαστής ή οτιδήποτε άλλο.

Έχω κατηγορήσει αυτούς, που έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο και ο κύριος Υπουργός – και θα σας το αποδείξω – έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο.

Εκείνη την εποχή για να μπεις στη Σχολή Ευελπίδων έπρεπε να έχεις μέσο. Πώς μπήκατε, κύριε Υπουργέ, στην Σχολή Ευελπίδων;

Ούτε νερουλάς στο Κομπότι δεν θα μπορούσατε να γίνετε εκείνη την εποχή, αν δεν είχατε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ξέρετε που είναι το Κομπότι;

Ο κύριος υπουργός το μόνο που δεν μας έχει πει μέχρι τώρα είναι ότι ήταν τροτσκιστής και έκανε εισοδισμό και αντίσταση μέσα από τις τάξεις της χούντας.

Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο γιατί όλα αυτά τα χρόνια άφησα κάποιους γυμνοσάλιαγκες να καπηλευτούν την αντίσταση.

Εγώ κ. Υπουργέ, δεν σας συνάντησα σε δώδεκα φυλακές και κρατητήρια που έκανα, από το 1967 μέχρι το 1974. Μπορείτε να μου πείτε κάτι, επειδή λέτε ότι είστε αντιστασιακός;

Το βράδυ που έκανε ο Ιωαννίδης το πραξικόπημα, πού πήγατε; Πήγατε στο Λυκαβηττό για να φυλάξετε τις τηλεπικοινωνίες. Είναι αλήθεια ή όχι;».

ΤΟΣΚΑΣ : Είστε ψεύτης. Είστε αισχρός ψεύτης!

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: Είμαι ψεύτης; Δεκάδες συνάδελφοί σας μου το έχουν επιβεβαιώσει. Είστε πλαστογράφος της ιστορίας και της αντίστασης. Καπηλεύεστε την αντίσταση, καπηλεύεστε αγώνες ηρωικών αξιωματικών, του Σπύρου Μουστακλή, του Αναστασίου Μήνη, του Αντώνη Κακαρά, του Στρατηγού Οπρόπουλου και του Νίκου Παπά, που φυλακίστηκαν.

Η φωτογραφία

Ο Στάθης Παναγούλης πάντως καταθέτοντας στα Πρακτικά της Βουλής την επίμαχη φωτογραφία ανασκεύασε λέγοντας ότι σε αυτή «είναι ο πατέρας σας σε γιορτές της Χούντας -έχω κι άλλες φωτογραφίες, αυτήν έχω πρόχειρη τώρα- κάτω από το πουλί της Χούντας.

Ο υπουργός Νίκος Τόσκας του απάντησε:

«Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο ντελίριο συκοφαντίας και ασύστατων κατηγοριών. Στην φωτογραφία εικονίζονται κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων είναι –από ό,τι βλέπω- και ο πατέρας μου, εργαζόμενος στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, σε κάποια τελετή. Ο πατέρας μου –υπ’ όψιν- ήταν απότακτος του Βενιζελικού Κινήματος του 1936, μόνιμος υπαξιωματικός της Αεροπορίας, τραυματίας του αλβανικού μετώπου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και εκ των σαμποτέρ της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ήταν υπάλληλος του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών σε μια τελετή. Αν σημαίνει κάτι αυτό, αν είναι κατηγορία, δεν το καταλαβαίνω. Και δεν καταλαβαίνω».

Οι 2.110 φάκελοι

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους φακέλους που έχουν διατηρηθεί στο Υπουργείο ανέφερε ότι «ο ακριβής αριθμός ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων που διατηρήθηκαν με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων το 1989 είναι μόνο 2.110.

Αφορούν πρόσωπα της εποχής του Εμφυλίου, της Δίκης των Αεροπόρων και της εποχής της δικτατορίας.

Αφορούν αγωνιστές σε όλη αυτήν την περίοδο. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα την εποχή που καταστράφηκαν οι φάκελοι δεν ζούσαν.

Οι υπόλοιποι φάκελοι, όπως γνωρίζουν όλοι, παραδόθηκαν στη φωτιά με διακομματική συναίνεση εκείνης της εποχής και, σύμφωνα με τον Υπουργό εκείνης της εποχής, τον κ. Κεφαλογιάννη.

Ο αριθμός αυτών των φακέλων έφτανε περίπου τα 10.000.000 που οδηγήθηκαν στην Χαλυβουργική και στην πυρά και καταστράφηκαν, κακώς κατ’ εμέ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για τους υπόλοιπους φακέλους, τους 2.110, υπήρχε απόφαση να διατηρηθούν κλειστοί, χωρίς πρόσβαση σε κανέναν μέχρι το 2029. Με προσωπική μου απόφαση, οι φάκελοι αυτοί άνοιξαν τον Μάη του 2016.

Καταργήσαμε την απαγόρευση και επιτρέψαμε στους επιζώντες και στους οικείους τους να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση.

Φυσικά, δεν δημιουργήσαμε καινούργιους φακέλους ούτε αρχίσαμε να αναζητούμε στοιχεία και να βάζουμε σ’ αυτούς τους φακέλους καινούρια.

Ο κύριος βουλευτής μας εγκαλεί γιατί δεν του παραδώσαμε τον φάκελο του πατέρα του Βασίλειου Παναγούλη.

Απλούστατα τέτοιος φάκελος δεν υπάρχει μεταξύ των δύο χιλιάδων εκατόν δέκα φακέλων, οι οποίοι έχουν με διακομματική συναίνεση διατηρηθεί από το 1989.

Ο φάκελος Παναγούλη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον φάκελο του πατέρα του βουλευτή,  Βασίλειου Παναγούλη είπε:

«Ο κύριος Βουλευτής μάς εγκαλεί,  γιατί δεν του φτάνει ο ατόφιος φάκελος, όπως τον παραλάβαμε στο γραφείο της Ασφάλειας.

Μας κατηγορεί ότι αποκρύψαμε τα στοιχεία που αφορούν τις συνεννοήσεις της ισραηλινής Μυστικής Υπηρεσίας Μοσάντ με την ΚΥΠ και έγγραφα που αφορούν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με τον τότε Πρωθυπουργό του Ισραήλ σε σχέση με την υπόθεση εξαφάνισης του αδελφού του.

Τέτοια στοιχεία, όταν εμείς παραλάβαμε τους συγκεκριμένους φακέλους, δεν υπήρχαν. Μάλιστα, απευθύνθηκα και στη σημερινή ΕΥΠ μήπως υπάρχουν εκεί κάποια στοιχεία που να αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και η ΕΥΠ μου ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο ιστορικό αρχείο της Υπηρεσίας.

Αν ο κύριος Βουλευτής θέλει να διαμαρτύρεται επειδή δεν υπάρχει και δεν διασώθηκε ο φάκελος του πατέρα του, που κατ’ αυτόν αφορούσε τη δράση και του αδερφού του και υπήρχαν τότε στην ΕΥΠ, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησε η σημερινή Κυβέρνηση».

Και διερωτήθηκε «απορώ γιατί ο κύριος Βουλευτής, που διατέλεσε και Υπουργός -μάλιστα Υφυπουργός Εσωτερικών, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση από τότε στους φακέλους της οικογένειάς του-, δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε το 1984, ούτε το 1989, ούτε ζήτησε τότε πρόσβαση!»

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 00:07

Κλήρωση Τζόκερ: Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει σχεδόν 60.000 ευρώ

19/09/2021 | 23:50

The Voice: Ο παίκτης που έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό – «Ήταν μουσικός – Πιστεύω με ακούει εκεί που είναι»

19/09/2021 | 23:42

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-1: Με γκολ από πέναλτι ο «Δικέφαλος του Βορρά»-Άξιζαν την ισοπαλία οι Αρκάδες

19/09/2021 | 23:36

Λαμία – Ολυμπιακός 1-2 με «καρδιοχτύπι» για τους ερυθρόλευκους! (BINTEO)

19/09/2021 | 23:28

Σύρος: Συνελήφθη διευθυντής σχολείου μετά από μήνυση αρνήτριας μητέρας και καθηγήτριας για «εσχάτη προδοσία»!

19/09/2021 | 23:17

Η ατάκα Τσίπρα για τον Ραντανπλάν που έχει γίνει viral – Τι εννοούσε

19/09/2021 | 23:03

The Voice: Ο παίκτης που ήταν μαζί με Λιανό και Αργυρό στο Fame Story 3! (vid)

19/09/2021 | 22:48

Βίκυ Καγιά: Μόνο ψυχοσωματικά δεν έβγαλα, πένθησα πολύ που έφυγα από το GNTM

19/09/2021 | 22:37

The Voice: O Αργυρός ήθελε να πάρει παίκτρια λέγοντάς της «σε θέλω όπως ο Μίκυ τη Μίνι», αλλά δεν… (vid)

19/09/2021 | 22:11

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 19/09

19/09/2021 | 22:08

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Θα κινηθεί νομικά κατά του 40χρονου «φίλου» της Έφης-«Δεν τον ξέρει, ένα αίτημα φιλίας δέχθηκε» (vid)

19/09/2021 | 21:51

Πάτρα: «Το παιδί δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», λέει ο γιατρός που έτρεξε πρώτος στον 6χρονο μετά το ατύχημα

19/09/2021 | 21:36

Με Γιώργο Ανατολάκη το νέο Survivοr; Ετοιμάζει πρόταση ο Ατζούν – Τι γίνεται με το Survivor All Star

19/09/2021 | 21:18

Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε

19/09/2021 | 21:10

Καζάκης, Κούβελας, Νικολόπουλος και Τσιτουρίδης ετοιμάζουν κόμμα μετά την «κίνηση των 13»!
85η ΔΕΘ: Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα – «Αν ο Μητσοτάκης τολμά ας προκηρύξει εκλογές»
Τσίπρας: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά
Οικονόμου: Παρά τα πανάκριβα σκηνικά ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι ξεπερασμένος
Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ξεπερασμένος – Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014
Σκρέκας: Έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές
Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε