Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις συνεργάτη Τσοχατζόπουλου: Τον δωροδόκησαν 11,4 εκατομμύρια ευρώ σε μια πενταετία!

«Μου έταξαν ότι αν μιλήσω θα περάσω μόνο μια δίκη»

Ο Αντώνης Κάντας, συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά, έδωσε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung»  και μίλησε για τις “μίζες” και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κ. Κάντας είναι αξιωματικός εν αποστρατεία και διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης μεταξύ 1997 και 2002.
Αναφέρθηκε στην εποχή που ανέλαβε τη διεύθυνση των Εξοπλισμών με διευθυντή τότε τον Γιάννη Σμπώκο και υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Όπως είπε: «Δεν αποφάσιζα τίποτα μόνος μου, αλλά μπορούσα να σχολιάζω τις προτάσεις των εταιρειών και κάθε αγορά που έφτανε στον γενικό διευθυντή περνούσε από το γραφείο μου».

Ο κ. Κάντας αποκάλυψε επίσης: «Δεν ζήτησα ποτέ χρήματα» λέει ο Κάντας. «Μου τα προσέφεραν». Γιατί τα δεχόταν; «Σου τα προσφέρουν και όταν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης τότε τα παίρνεις. Γνωρίζω ότι ήταν λάθος, αλλά έτσι ήταν».

Στη συνέχεια τόνισε: «Αγοράζαμε πάντα τα καλύτερα. Όχι κακής ποιότητας συστήματα. Ήμουν αξιωματικός, ήξερα τι είναι καλό και τι όχι». «Με δωροδόκησαν για να συμφωνήσω στην αγορά τεθωρακισμένων»

Ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε επίσης στην εποχή που ο Γιάννος Παπαντωνίου, διαδέχθηκε τον Τσοχατζόπουλο. στον οποίο είπε: «’Δεν χρειαζόμαστε τα τεθωρακισμένα Leopard 2. Για τα προβλήματα στο ανατολικό Αιγαίο δεν χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα, δεν χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα στα νησιά».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός απάντησε: « Η αεροπορία έχει ήδη νέα αεροσκάφη, το ναυτικό έχει υποβρύχια, συνεπώς θα πρέπει να κάνει ένα δώρο και στο πεζικό». Αυτό ήταν το 2001.

Σύμφωνα με τον Κάντα το 2002 του τηλεφώνησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής «Krauss-Maffei Wegmann». «Ήθελε να με επισκεφτεί στο γραφείο μου». Πράγματι, τον επισκέφθηκε και άφησε εκεί μια τσάντα. ‘Όταν του είπε ότι ξέχασε κάτι του απάντησε «Είναι για σένα». Όταν άνοιξε την τσάντα.Μέσα ήταν 800.000 ευρώ.

Τελικά η Ελλάδα αγόρασε 170 Leopard 2, αξίας 1,7 δις ευρώ. Όπως επίσης γαλλικά Mirage, ρωσικά φορτηγά πλοία, σουηδικά ραντάρ, γερμανικά οβιδοβόλα.

Η δωροδοκία του Κάντα

Ο Κάντας έφτασε στο σημείο να έχει πάρει 11,4 εκατομμύρια ευρώ σε μια πενταετία παρόλο που ισχυριζόταν ότι δεν είχε λόγο στις αγορές. Όπως είπε: «’Η μοναδική υπηρεσία που μπορούσα να προσφέρω ήταν να μην προκαλώ καθυστερήσεις, να μην θέτω δύσκολα ερωτήματα και να μην κάνω πολλές σημειώσεις πάνω στα χαρτιά» .

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Δεχόμουν δώρα και η λογική υπαγορεύει ότι εκείνοι που λάμβαναν τις αποφάσεις έπαιρναν πολλά περισσότερα».

Ωστόσο, τα χρήματα του προκάλεσαν προβλήματα καθώς δεν μπορούσε να τα κάνει τίποτα: «’Είχα ένα τεράστιο πρόβλημα. Εξαρτιόμουν από τα χρήματα αυτά, ήμουν όμηρος των χρημάτων, δεν μπορούσα να τα κάνω τίποτα».

Σε αντίθεση με τον υπουργό Τσοχατζόπουλο που αγόρασε ακίνητα, ο Κάντας υποστηρίζει:  «Η γυναίκα και ο γιός μου δεν γνώριζαν τίποτα για τα λεφτά αυτά. Τα έκρυβα, διότι είχα μια κανονική ζωή’. […] Ζούσα όπως οι φίλοι μου, δεν μπορούσα ξαφνικά να αλλάξω τρόπο ζωής» .

Η αποκάλυψη της δράσης του

Η δράση του και ο ρόλος στις μίζες με τα εξοπλιστικά οφείλεται σε μια «τρελή σύμπτωση» όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα:

«Ο Ελβετός δικηγόρος που βοηθούσε τον Κάντα (να μεταφέρει τα χρήματά του σε λογαριασμούς του εξωτερικού) βοηθούσε και ανθρώπους της Siemens και μια φορά επειδή βιαζόταν, χρησιμοποίησε χρήματα που του έδωσε ο Κάντας για άλλο σκοπό και στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψει χρήματα από το ταμείο της Siemens στον Κάντα. Με τον τρόπο αυτό το όνομα του Κάντα ενεπλάκη αίφνης σε ένα σύστημα πληρωμών που υπέπεσε στην αντίληψη των ανακριτών. Τότε ξεσκεπάστηκε. Έντεκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο. Έντεκα χρόνια κατά τα οποία έκρυβε χρήματα. Ο Κάντας συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 2013. Αποφάσισε να μιλήσει για όλα. Κατέθετε επί πέντε ημέρες».

Ο απόστρατος αξιωματικός επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο των 11,4 εκατομμυρίων που είχε λάβει ως μίζες.

«Μου έταξαν ότι αν μιλήσω θα περάσω μόνο μια δίκη», είπε ο Κάντας. Ωστόσο, είναι κατηγορούμενος για κάθε μεμονωμένη υπόθεση για την οποία έχει παραδεχθεί την ενοχή του, ακόμη και για εκείνες τις αγορές εξοπλιστικών που απλώς φέρουν την υπογραφή του.

Προφανώς ήταν μια πολιτική απόφαση, γράφει η SZ, σχολιάζοντας τη δικαιολoγία του ανακριτή (προς τον Κάντα) ότι δεν γινόταν διαφορετικά.

Ο Κάντας δεν μετανιώνει που αποφάσισε να μιλήσει και όπως υποστηρίζει θα έκανε ξανά το ίδιο “Ποτέ στη ζωή μου δεν αισθανόμουν τόσο ελεύθερος. Ξέρω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα. Μια ζωή θα δικάζομαι ή θα πεθάνω στη φυλακή. Αλλά θα πεθάνω ελεύθερος στη φυλακή. Αισθάνομαι καλά και δεν φοβάμαι».

Μίλησε για τη διαφθορά και για την οποία είπε ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για εμάς, η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να το καταλάβει αυτό».

Θεοχάρης για κορονοϊό: «Μόλις 400 κρούσματα σε 1,3 εκατ. τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Ιούλιο»
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Βουλιμικός και αλαζόνας – Η κυβέρνηση είναι άδειο κουτί με φανταχτερό περιτύλιγμα
Χατζηδάκης: Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων κάνουμε σε 4 χρόνια ό,τι δεν έγινε σε δεκαετίες
Πέτσας: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στις χερσαίες πύλες εισόδου
ΣΥΡΙΖΑ: «Άρον-άρον η συμφωνία με την Αίγυπτο! Δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις»
Χρηστίδης: Κραυγαλέο σκάνδαλο η διαχείριση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου