Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η συμφωνία για το Σκοπιανό «ζαλίζει» το Κίνημα Αλλαγής- Το «ναι» Θεοδωράκη φέρνει «μουρμούρες» και εξελίξεις

Νευρική κρίση προκαλεί στο Κίνημα Αλλαγής η συμφωνία για το Σκοπιανό. Παρά το «όχι» της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής εκφράζονται αντιρρήσεις από αρκετά στελέχη, ενώ χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε σε δημοσιογράφους στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Δεν είμαι τυχοδιώκτης ούτε μπορώ να πω από τώρα όχι στη συμφωνία για όταν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Θα πρέπει να σταθμίσω το γενικό εθνικό συμφέρον», σχολίασε, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές διορθώσεις στη συμφωνία και μάλιστα πριν από την υπογραφή της, διαφορετικά θα δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα φέρουν σε μειονεκτική θέση την Ελλάδα (π.χ. για την ταυτότητα και τη γλώσσα).

Την ένταση συντηρεί κυρίως η πρόθεση του Σταύρου Θεοδωράκη να ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, την οποία εξεδήλωσε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο της 4ης αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί η ομιλία της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Βουλής σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αλλά και η φορτισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚινΑλ το βράδυ της Τετάρτης, η οποία δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, λόγω των αντιφατικών τοποθετήσεων των μελών του.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, άλλωστε, ήταν η μόνη που είπε εξ αρχής «όχι» στη συμφωνία, εισηγούμενη να είναι αυτή και η θέση του Κινήματος. Όμως, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε και πάλι ανοιχτά τη συμφωνία, ενώ οι Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης την υποστήριξαν μεν - καθένας με διαφορετικό σκεπτικό - αλλά με επιμέρους επιφυλάξεις. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η (τηλεφωνική) παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη από τις Βρυξέλλες, ο οποίος φέρεται να τόνισε πως το ΚινΑλ πρέπει να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ και από τις ακρότητες της ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, πάντως, λέγεται ότι η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Έτσι, προχώρησε σε γραπτή δήλωση το πρωί της Πέμπτης, με την οποία γνωστοποίησε το «όχι» στη συμφωνία, παρά τις ενστάσεις των υπόλοιπων εταίρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενόχληση σε αρκετούς από αυτούς.

Το ψυχρό κλίμα επέτεινε η ανοικτή διαφοροποίηση Θεοδωράκη στη Βουλή και για πολλούς λέγεται πως ξεχείλισε το ποτήρι. Στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησαν μάλιστα σενάρια ακόμη και για διαζύγιο με το Ποτάμι, ωστόσο προσώρας δεν επιβεβαιώνονται. Οι συσκέψεις, ωστόσο, της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη με επιτελείς και στενούς τους συνεργάτες είναι συνεχείς από εκείνη τη στιγμή, όπως και των επικεφαλής των άλλων τάσεων (Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος κτλ.) με τους δικούς τους συνεργάτες και εξελίξεις να αναμένονται εντός της ημέρας. Παράλληλα, συνεδρίασε μετά την υποβολή της πρότασης μομφής από τη ΝΔ η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφάσισε να στηρίξει τις επιλογές της κυρίας Γεννηματά.

Έμπειρο κομματικό στέλεχος έλεγε στο TheCaller ότι πρωταρχικό μέλημα παραμένει η ενότητα και κυρίως να μη διασπαστεί τουλάχιστον η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφού ούτως ή άλλως το Ποτάμι διαθέτει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Τα ίδια στελέχη διαπίστωναν πάντως πως υπάρχει διάθεση να πέσουν εκατέρωθεν οι τόνοι, ωστόσο συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη που επίσης μίλησαν στο TheCaller αναγνώριζαν ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ακολούθησε, πλην του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ασκήθηκε σκληρή κριτική στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και συμφώνησαν στη γραμμή που χάραξε η κα Γεννηματά.

Μέσα σε όλα αυτά, ο  δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στη συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε πως "η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί" και συμπλήρωσε πως "αντί λοιπόν να κραδαίνουμε τη μεζούρα του πατριωτισμού, ας γίνει η συζήτηση του τι επιπλέον θέλουμε στη συμφωνία και πως θα το πετύχουμε. Υπάρχει ο χρόνος υπάρχουν και οι τρόποι".

Send this to a friend