Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Τσίπρας-Έρντογαν! Η αναφορά του πρωθυπουργού στα «σύνορα» με Αλβανία που «άναψε φωτιές»

Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα - όπως πρακτικά αναμενόταν - ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν στις Βρυξέλλες, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι... διαφωνούν.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του και αντίστοιχα δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή από το Μαξίμου, ωστόσο η αποστροφή του πως η συνάντηση «δεν ήταν εύκολη» περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το τι ακριβώς ειπώθηκε για περίπου δύο ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες και το βαρύ κλίμα που επικράτησε.

Επί της ουσίας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να δικαστούν στην Τουρκία και μετά, όπως είπε, να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στην πατρίδα. Παραδέχθηκε δε πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να βάλει συμψηφιστικά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ωστόσο έλαβε την απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.

Παράλληλα, όπως επίσης αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του, συζήτηση έγινε και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και για το Κυπριακό. Για τη μεν πρώτη περίπτωση μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα εξελίξεις, καθώς συμφωνήθηκε για μία ακόμη φορά να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Για τη δε δεύτερη, εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις, καθώς είπε ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει μια αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση και η οποία αφορούσε στο Αλβανικό και τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Με βάση όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε επίσης την προσδοκία να καταλήξουν αυτές οι επαφές σύντομα σε συμφωνία, υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται «πέραν της ΑΟΖ, αυτό του εμπολέμου και των συνόρων».

Η αποστροφή περί συνόρων έρχεται μάλιστα μόνο λίγες ώρες αφότου η αντίστοιχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και τελικώς διευκρινίστηκε ότι εννοούσε τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ - την οποία, ωστόσο, είτε εκ παραδρομής είτε για κάποιο άλλο λόγο, ο κ. Τσίπρας διαχώρισε από το θέμα των συνόρων.

Μαξίμου: Εθνικά επικίνδυνη η σπουδή για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας το παραπάνω ζήτημα για το θέμα της Αλβανίας και συνεχίζουν: «Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

«Η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», καταλήγει το non paper του Μαξίμου.

Send this to a friend