Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Συναγερμός» από τις δηλώσεις Στουρνάρα! «Άμεση ολοκλήρωση αξιολόγησης, αλλιώς... καταστροφή»

«Συναγερμός» από τις δηλώσεις Στουρνάρα! «Άμεση ολοκλήρωση αξιολόγησης, αλλιώς... καταστροφή»

Με άκρως ζοφερά χρώματα περιέγραψε ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Επί της ουσίας ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή, προειδοποίησε ότι «αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές».

[adsense]

Συν τοις άλλοις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραδέχθηκε ότι «η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», ενώ επισήμανε ότι «λόγω του προσφυγικού, που αποτελεί το μεγαλύτερό πρόβλημα, υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν».

«Ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, χτυπώντας καμπανάκι πως «εάν τελικά αυτό γίνει, θα προκληθεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμη ότι «οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα είναι: Η καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλίμα απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και καθυστέρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων». Γι΄ αυτό υπερτόνισε και πάλι την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας και συναίνεσης, καλώντας τα κόμματα να παραδειγματιστούν από την εμπειρία της Κύπρου.

[adsense]

Παράλληλα, τόνισε ότι «εντός Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμοι οι όροι για την αντιμετώπιση των ‘’κόκκινων’’ δανείων», ενώ όπως είπε «θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ιδιωτικοποιήσεις και όχι αύξηση φόρων, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία».

«Αυτά είναι τα μόνα μέσα για την επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι κρίμα να μείνει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Send this to a friend