• Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου
  • 23:27

Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

«Άνοιξε τις πόρτες» ο Ερντογάν! Συναγερμός Βίτσα για εκρηκτική αύξηση προσφύγων: «Μόνο σήμερα μπήκαν 340 άτομα από τον Έβρο»

«Καμπανάκι κινδύνου» για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ενημερώνοντας παράλληλα την εθνική αντιπροσωπία πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική αύξηση των ροών, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Έχουμε αντιπάλους. Η αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς και οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

«Στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισόδους με κύριο βάρος στην Λέσβο όπου είχαμε με 1.189 εισόδους. Σήμερα το πρωί η καταγραφή δίνει 206 νέες εισόδους στην Μυτιλήνη όταν το 2017 ο Μέσος Όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα. Αντίθετα, το πρώτο 2μηνο του 2018 οι εισροές κινήθηκαν με 62-66 ημερησίως, αυξήθηκαν μετά την Βάρνα σε 126 και τις τελευταίες ημέρες σε 200 την ημέρα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης για να προσθέσει ότι «η κατάσταση στα νησιά με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει αναφορικά γιατί ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι ανησυχητικό όμως η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά, στον Έβρο πέρασαν 2.700 – δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο».

Συνεχίζοντας τις ανησυχητικές αναφορές για τον Έβρο, ο κ. Βίτσας είπε πως «μόνο σήμερα είχαμε την είσοδο 340 ανθρώπων. Η κατάσταση στον Έβρο καταλαβαίνεται ότι είναι πιο δύσκολη γιατί μετά την καταγραφή πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα και στα κέντρα φιλοξενίας που γεμίζουν».

Ο ίδιος είπε πως την περίοδο Ιανουάριος- Απρίλιος 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 7.000 εισροές από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ παράλληλα υπήρξαν 4,5 χιλ μεταφορές ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων τέκνων στην ενδοχώρα. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι επιστροφές προς την Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 112.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράση και επιμονή» ανέφερε ο κ. Βίτσας για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου αλλά και μια «γραμμή μεταφοράς» των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Εβρο προς την ενδοχώρα.

«Δεν φθάνουν όσα κάνουμε» παραδέχθηκε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να υπογραμμίσει πως «Απαιτείται και σχέδιο. Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Έχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς. Είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας».

«Το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει αυτά τα  σχέδια με τις πολιτικές δυνάμεις» υποστήριξε ο υπουργός, εξήγησε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει στη Βουλή καθώς όπως είπε έχουμε αντιπάλους (διακινητές αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας). Τέλος, ο υπουργός ζήτησε την ομόθυμη καταδίκη τα έκτροπων στην Μυτιλήνη.

Send this to a friend