Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συνεχίζεται η καθυστέρηση στο Σκοπιανό - Στο «και ένα» για συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρας

Δεν χτυπάει το τηλέφωνο

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων συνεχίζεται στο Σκοπιανό, καθώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο έγινε το περίφημο τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, εκδόθηκε μία ακόμη ανακοίνωση από την πλευρά των Σκοπίων, στην οποία αναφέρεται ότι είναι σημαντικό να εξευρεθεί μια «ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη».

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Επίσης, ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ «παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της».

Η τελευταία αυτή αποστροφή ενδέχεται να σημαίνει ότι η Σκοπιανή πλευρά επιμένει να βάζει στο τραπέζι τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας και να μην δέχεται απόλυτα το erga omnes ή και τη συνταγματική αναθεώρηση - δύο, δηλαδή, από τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, όμως, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι «οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση (της πΓΔΜ) παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ένταξης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα». Μια κοινή διαπίστωση, δηλαδή, η οποία ουδόλως συμβάλλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων κι ενώ ο χρόνος όχι απλώς μετρά αντίστροφα, αλλά πλέον βρίσκεται στο «και ένα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στο εσωτερικό της πΓΔΜ, άλλωστε, υπάρχει έντονη κριτική για τους χειρισμούς Ζάεφ, με την αντιπολίτευση να διαφωνεί μεν με τις προωθούμενες αλλαγές και κυρίως τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά την κριτική πλέον να αγγίζει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, δηλαδή, επιβεβαιώνεται το τελεσίγραφο που είχαν στείλει οι ΗΠΑ για λύση έως τις 9 Ιουνίου (σ.σ.: χθες Σάββατο) και ότι η προθεσμία αυτή παρήλθε άπρακτη.

Θέση της Αθήνας εξακολουθεί να παραμένει ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της πΓΔΜ, οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ή κίνηση από την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, το Μαξίμου βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν από δύο Σαββατοκύριακα: ο πρωθυπουργός περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνό του και να τον καλέσει ο Σκοπιανός ομόλογός του, προκειμένου να κλειστεί το ραντεβού στις Πρέσπες και να υπογραφεί η συμφωνία των 20 σελίδων που έχουν ετοιμάζει Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς και θα περιέχει ορόσημα που πρέπει να εκπληρωθούν για να ολοκληρωθεί στο μέλλον η συμφωνία για την ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (σ.σ: δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση).

Send this to a friend