Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποιος θα τη μαζέψει επιτέλους; Εμετική ανάρτηση Ραχήλ Μάκρη για τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις χωρίς κανενα αποτέλεσμα

Ραντεβού ξανά σήμερα έχουν κυβέρνηση - θεσμοί

Σήμερα το μεσημέρι θα συζητηθούν ξανά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, (όπως το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων), μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Για ακόμη μία φορά όμως, δεν οδήγησαν σε καμία συμφωνία αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα, με κυβερνητικές πληροφορίες, παραμένουν σημαντικές διαφορές στα κριτήρια αλλά και στη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

Η Αθήνα προτείνει τα δάνεια αυτά να τα εξαγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες, ενώ οι φορείς που θα τα αναλαμβάνουν θα έχουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Επιπλέον, η ΤτΕ θα εποπτεύει και ολόκληρη την διαδικασία. Παράλληλα, επί τάπητος είναι και οι αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολυετείς καθυστερήσεις.

[adsense]

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η χθεσινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε γύρω από την ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει περί το 58-60% των ιδιοκτητών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει εισοδηματικό κριτήριο άνω των 30.000 ευρώ για 4μελη οικογένεια.

Για την κυβέρνηση στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Euroworking Group (EWG) και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα χωρίς να έχει δοθεί λύση στα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, η συνεδρίαση του EWG σήμερα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Πελώνη: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή δεν έσβησα τα tweet όπως έκαναν άλλοι – Φθηνή τακτική τυμβωρύχων
Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες – Απειλείτε τα νησιά μας, γι’αυτό έχουν στρατό – Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της θάλασσας
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Σε νοσοκομείο της Αττικής αύριο ο Τσίπρας – Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση
Έκτακτη συνάντηση Δένδια με Ερντογάν – Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης