Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xristos kougias 17 3 2025
Χρήστος Κούγιας «κόλαφος»: «Πρώην συνεργάτες λοιδορούν τον πατέρα μου μετά τον θάνατό του και για την προσωπική του ζωή»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη: Τι περιμένει η Αθήνα – Ο Μητσοτάκης υποδέχεται Μισέλ και Σολτς

Με τις απειλές από την Τουρκία να συνεχίζονται και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει χάσει κάθε όριο στις δηλώσεις τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γερμανό Καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΞ: Με 16 χάρτες απαντά στις τουρκικές προκλήσεις για «γκρίζες ζώνες» και «Γαλάζια Πατρίδα»

Στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη συμπρωτεύουσα, όπου το παρόν δίνουν και οι ηγέτες των Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, καλώντας τον για μια ακόμη φορά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με τις οποίες καλεί την Ελλάδα «να σταματήσει την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» και να ενεργήσει «σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», αποτελούν ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα», επισημαίνει η κυβέρνηση.

«Η Άγκυρα οφείλει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσουν ούτενα υποκαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Ο αναθεωρητισμός δεν έχει καμία θέση.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του απόλυτου σεβασμού του αδιάβλητου των συνόρων και της αναγνώρισης της αδιαπραγμάτευτης κυριαρχίας», ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους.

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές»ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην τελευταία πρόκληση του Ερντογάν με το tweet στα ελληνικά.

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε 16 χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που διαμορφώθηκε με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) ενώ στους υπόλοιπους προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο βόρειο Αιγαίο το 1973.

Στόχος πάντως της Ελλάδας σε αυτή τη Σύνοδο είναι να διεθνοποιήσει για μια ακόμη φορά το θέμα με τις τουρκικές απειλές  ενώ παράλληλα θα συνεχίσει την προσπάθεια να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, από την στιγμή που η Ρωσία έχει βγει από το παιχνίδι.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες των Δ. Βαλκανίων, πριν κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

Στις 17:40, θα προεδρεύσει στην Σύνοδο Κορυφής και στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις.

Το βράδυ θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα παρευρεθούν τόσο ο Όλαφ Σολτς και ο Σαρλ Μισέλ όσο και ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα και η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου.

Ροή Ειδήσεων

1738920750815

27/03/2025 | 12:10

Έρευνα: Οι νέες τάσεις που διαμορφώνουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025

27/03/2025 | 12:03

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

27/03/2025 | 12:01

Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας είναι σε ένα λαγούμι και όσο είμαι εγώ θα παραμείνει εκεί – Δείτε βίντεο
poseidonos 2

27/03/2025 | 12:00

Ποσειδώνος: Κάτοικος περιγράφει το τροχαίο που προκάλεσε ο 20χρονος χωρίς δίπλωμα

27/03/2025 | 12:00

Ο Νίκος Αναστόπουλος σε σπάνια εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή: «Δικό μου λάθος, το παίρνω πάνω μου»

27/03/2025 | 11:50

Ο Τραμπ απειλεί με περισσότερους δασμούς την ΕΕ και τον Καναδά – Κλυδωνισμοί στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
emile soleil

27/03/2025 | 11:40

Υπόθεση μικρού Εμίλ: Ο ιερέας που βάφτισε το αγόρι αυτοκτόνησε – Η σχέση του με την οικογένεια

27/03/2025 | 11:30

Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα δουν αύξηση αποδοχών, τι αλλάζει στο Δημόσιο – Αναλυτικά παραδείγματα

27/03/2025 | 11:20

Βολουδάκη: Θα καταθέσουμε στο ΣτΕ νέο αίτημα για να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα»
south korea

27/03/2025 | 11:10

Nότια Κορέα: Προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα μετά τους νέους δασμούς Τραμπ – Πιθανή η οικονομική ενίσχυση στις αυτοκινητοβιομηχανίες

27/03/2025 | 11:00

Τηλεθέαση: «Κονταροχτυπήθηκαν» Φαίη Σκορδά και Κατερίνα Καινούργιου για την πρωτιά

27/03/2025 | 10:59

Χατζηβασιλείου για Chevron και έρευνες υδρογονανθράκων: Ασκούμε στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
patent

27/03/2025 | 10:50

Patent Index 2024: Σχεδόν μία στις τέσσερις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη κατατίθεται από μικρή εταιρεία

27/03/2025 | 10:40

Σρι Λάνκα: Δεν βοηθούν οι κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας σε πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους

27/03/2025 | 10:30

Ισραήλ: Απειλεί να επεκτείνει την επίθεσή του στη Γάζα αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι
6498872 scaled 7
«Κλειδώνει» στο Υπουργικό Συμβούλιο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Ποιους επηρεάζει
whatsapp image 2025 03 26 at 14.54.59
Χατζηβασιλείου: Νέες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ινδική αγορά
mitsotakis arthrou 1
Στο υπουργείο Μετανάστευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης
amyras 1
Π. Αμυράς για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Το μέρισμα της ανάπτυξης επιστρέφει στην κοινωνία (audio)
20230305 sundeseis agapidaki11
Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα προστεθούν επιπλέον γιατροί
sto kentro clean androylakis 2024 09 18 13.15.55.1 frame 46787
Ανδρουλάκης: «Έχω χρέος στις επόμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες να έχουν κυβερνητική προγραμματική επιλογή που θα αλλάξει την Ελλάδα»