Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πρόωρα άνοιξαν οι «κάνουλες» των υποσχέσεων- Συντάξεις, κατώτατος μισθός και προσλήψεις στο τραπέζι και... αποστάσεις Τσακαλώτου

Νωρίτερα από τη ΔΕΘ και την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη άνοιξε η «κάνουλα» των υποσχέσεων και της παροχολογίας από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας κατ' ουσίαν ότι το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Στο επίκεντρο των υποσχέσεων των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται οι συντάξεις, καθώς η συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές που έχουν συμφωνηθεί για τον Ιανουάριο του 2019 φουντώνει. Κοινή θέση υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει πράγματι περιθώριο αναστολής της εφαρμογής του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα φέρει μειώσεις έως και κατά 30% στις συντάξεις.

Θέση στο ζήτημα πήρε μάλιστα και η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε (Real FM) ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται μόνον για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και όχι για τα μέσα με τα οποία θα επιδιωχθεί η επίτευξη αυτή, συνεπώς - κατά την ίδια - υπάρχει δυνατότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις. Και ο υφιστάμενός της, υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος συντάχθηκε μ' αυτή την άποψη (ρ/σ «Κόκκινο»), επικαλούμενος μάλιστα τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

Ένα δεύτερο αντικείμενο υποσχέσεων και παροχών αποτελούν οι εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρώτη φάση με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (σ.σ.: του μειωμένου βασικού μισθού για εργαζομένους κάτω των 25 ετών), η οποία αναμένεται να γίνει με νόμο ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.

Στον καμβά των κυβερνητικών υποσχέσεων προστέθηκαν, όμως, και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Όπως δήλωσε (Antenna) η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, ήδη γίνονται προσλήψεις και θα ενταθούν, διότι «δεν είναι παροχολογία», όπως είπε, «αλλά ανάγκη» για να καλυφθούν θέσεις κυρίως στον τομέα του κοινωνικού κράτους.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι κατά της παροχολογίας έχει ταχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη επίτευξης των στόχων για την οικονομία και προς τούτο επιλέγει εδώ και καιρό ν' απέχει τόσο από το δημόσιο διάλογο όσο και από τις φιέστες της κυβέρνησης (π.χ. τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο τον Ιούνιο). Η χθεσινή παρέμβαση, άλλωστε, του υπουργού Οικονομικών μέσα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και η επίκληση των συντρόφων του Οδυσσέα με τη βοήθεια των οποίων σκότωσε τους μνηστήρες ερμηνεύεται περισσότερο ως μια «μπηχτή» του ίδιου προς το Μαξίμου για τον επικείμενο ανασχηματισμό, όπως έγραψε άλλωστε από την πρώτη στιγμή και ανέλυσε το TheCaller.gr.

Send this to a friend