Αθήνα

 

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

lagoutaris88
Νεαρός ηθοποιός καταγγέλλει την χήρα του Κώστα Βουτσά: “Δεν μου πλήρωσε ούτε τα μεταφορικά”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Από τη βάση η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής – Αντιδράσεις από την «Ομπρέλα»

Πέρασε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ανατρεπτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση.

Στην σχετική ψηφοφορία που έγινε υπέρ της πρότασης του Προέδρου ψήφισαν 25 μέλη του οργάνου, κυρίως οι λεγόμενοι «προεδρικοί» και οι «πασοκογενείς», αλλά και τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ 11 στελέχη της «Ομπρέλας» ως επί το πλείστον ψήφισαν κατά.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη της τάσης «Ομπρέλα» αντέδρασαν στην πρόταση Τσίπρα, ανάμεσά τους οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι με αυτές τις προτάσεις αλλάζει η φυσιογνωμία του κόμματος και θα επέλθει ιδεολογικός μετασχηματισμός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τις πληροφορίες αντέκρουσε με επιχειρήματα τις αιτιάσεις ικανοποιώντας την πλειοψηφία του οργάνου που τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης κι ενός ανοιχτού και πιο συμμετοχικού κόμματος.

Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίζουν για αρχηγό και Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα αποφασίζουν πλέον για το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για την Κεντρική του Επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα μία ανατρεπτική πρόταση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συζητά για το νέο Καταστατικό προτείνοντας άνοιγμα των διαδικασιών με τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση παρά τις όποιες αντιρρήσεις προκαλέσει ενδεχομένως στην πλευρά της «Ομπρέλας»  θα ψηφιστεί στο 3ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και οργάνου θα γίνουν αμέσως μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται στην εισήγησή του να μίλησε για ένα πιο δημοκρατικό, ανοιχτό, μαζικό και συμμετοχικό κόμμα.

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα πλέον για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών αναπαραγωγής στελεχών. Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ο Πρόεδρός του και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και με ενιαία λίστα. Τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει το Συνέδριο του κόμματος, ενώ η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο.

Με βάση όσα φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του οργάνου δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ένα εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, επομένως κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα με πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του προέδρου η διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για όσους νέους θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις.

Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη της κοινωνίας των πολιτών να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υφιστάμενες τάσεις.

Πρόταση για Επιτροπή Δεοντολογίας στο νέο Καταστατικό

Στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνεται η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο και θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της παρακολούθησης της τήρησης του καταστατικού.

Η επιτροπή θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όταν απαιτείται, ενώ για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία των ⅔ να αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Στις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των μελών. Ειδικότερα αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πχ για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων.

Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θητείες των στελεχών στη Βουλή, την ευρωβουλή και την Κεντρική Επιτροπή. Προτείνεται εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια για Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η ανανέωση.

Επίσης καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα 50%-50% στη συλλογική του ηγεσία. Έως σήμερα ίσχυε ποσόστωση φύλου στο 30%.

Στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται αλλαγές στη ψηφιακή δομή και λειτουργία με θέσπιση υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης. Επίσης απλοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο κόμμα με την υποβολή μιας αίτησης είτε στην Οργάνωση Μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  iSYRIZA.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 24

23/05/2024 | 23:10

Ο Πύρρος Δήμας «ανάβει φωτιές»: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια, δεν έκαναν τίποτα άλλο»

23/05/2024 | 23:02

Τζο Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

23/05/2024 | 22:42

Δέσποινα Βανδή: Συγκινεί με την εξομολόγησή της για την απώλεια του πατέρα της – «Είναι πολύ δύσκολο»
tzoker deltio

23/05/2024 | 22:25

Τζόκερ κλήρωση 2757: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

23/05/2024 | 22:16

Πειραιάς: Εντοπίστηκε και δεύτερο κοντέινερ με 100 κιλά κοκαΐνη – Eρευνάται αν το συγκεκριμένο φορτίο συνδέεται με το καρτέλ

23/05/2024 | 21:47

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στο σημείο της τραγωδίας
screenshot 22

23/05/2024 | 21:32

Τραγωδία στην Αγία Βαρβάρα: 16χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

23/05/2024 | 21:14

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

23/05/2024 | 21:02

«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για το TikTok του Κυριάκου Μητσοτάκη
screenshot 21

23/05/2024 | 20:50

Φωτιά σε αποθήκη στη Μάνδρα – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

23/05/2024 | 20:36

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Σταμάτησα να τρώω ψάρι, δεν είχα τη δύναμη να πατήσω τη σκανδάλη να σκοτώσω ψάρι»

23/05/2024 | 20:24

Ιωάννα Μάνδρου: «Νομίζω ότι είναι διαζύγιο συναίνεσης του Παπαδάκη με την Αναστασοπούλου»
2024 04 11t171819z 1610430982 rc2h47a9vcwx rtrmadp 5 poland eu

23/05/2024 | 20:10

Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας

23/05/2024 | 19:51

Η Νανά Παλαιτσάκη για την σοβαρή περιπέτεια της υγείας της: «Φοβήθηκα και υπήρχαν στιγμές που γονάτισα»

23/05/2024 | 19:30

Ρίχνει το διαδίκτυο η Αγγελική Νικολούλη: «Θέλω να πεθάνω κάνοντας έρωτα μέχρι τελικής πτώσης»
6167190 2 scaled 1
Βουλή: Ορκίστηκε βουλευτής Γρεβενών ο Σταυρόπουλος – Κατέλαβε τη θέση του Γιάτσιου
screenshot 145
Ν. Ανδρουλάκης: Στον πάτο της Ευρωζώνης σε αγοραστική δύναμη ο ελληνικός λαός – Οι δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας
screenshot 14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λάθος να αντιμετωπισθούν οι ευρωεκλογές ως αγγαρεία – Η ομιλία στο Άργος
20240523 syndeseis mixailidou20240523 syndeseis mixailidou11
Μιχαηλίδου: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
6228916
Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια 3 ελικοπτέρων – Β. Κικίλιας: Δύσκολη αντιπυρική περίοδος η φετινή
marinakis pavlos scaled 2
Π. Μαρινάκης: Η ελληνική αγορά εργασίας απομακρύνεται από τους χαμηλούς μισθούς – Πρωτιά σε ρυθμούς αύξησης εισοδήματος