Αθήνα

 

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

a 72 2
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τον καιρό του Δεκεμβρίου – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Από τη βάση η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής – Αντιδράσεις από την «Ομπρέλα»

Πέρασε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ανατρεπτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση.

Στην σχετική ψηφοφορία που έγινε υπέρ της πρότασης του Προέδρου ψήφισαν 25 μέλη του οργάνου, κυρίως οι λεγόμενοι «προεδρικοί» και οι «πασοκογενείς», αλλά και τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ 11 στελέχη της «Ομπρέλας» ως επί το πλείστον ψήφισαν κατά.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη της τάσης «Ομπρέλα» αντέδρασαν στην πρόταση Τσίπρα, ανάμεσά τους οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι με αυτές τις προτάσεις αλλάζει η φυσιογνωμία του κόμματος και θα επέλθει ιδεολογικός μετασχηματισμός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τις πληροφορίες αντέκρουσε με επιχειρήματα τις αιτιάσεις ικανοποιώντας την πλειοψηφία του οργάνου που τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης κι ενός ανοιχτού και πιο συμμετοχικού κόμματος.

Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίζουν για αρχηγό και Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα αποφασίζουν πλέον για το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για την Κεντρική του Επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα μία ανατρεπτική πρόταση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συζητά για το νέο Καταστατικό προτείνοντας άνοιγμα των διαδικασιών με τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση παρά τις όποιες αντιρρήσεις προκαλέσει ενδεχομένως στην πλευρά της «Ομπρέλας»  θα ψηφιστεί στο 3ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και οργάνου θα γίνουν αμέσως μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται στην εισήγησή του να μίλησε για ένα πιο δημοκρατικό, ανοιχτό, μαζικό και συμμετοχικό κόμμα.

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα πλέον για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των τάσεων ως μηχανισμών αναπαραγωγής στελεχών. Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ο Πρόεδρός του και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και με ενιαία λίστα. Τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει το Συνέδριο του κόμματος, ενώ η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο.

Με βάση όσα φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του οργάνου δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ένα εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, επομένως κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα με πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του προέδρου η διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για όσους νέους θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις.

Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη της κοινωνίας των πολιτών να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υφιστάμενες τάσεις.

Πρόταση για Επιτροπή Δεοντολογίας στο νέο Καταστατικό

Στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνεται η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο και θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της παρακολούθησης της τήρησης του καταστατικού.

Η επιτροπή θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όταν απαιτείται, ενώ για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία των ⅔ να αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Στις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των μελών. Ειδικότερα αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πχ για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων.

Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θητείες των στελεχών στη Βουλή, την ευρωβουλή και την Κεντρική Επιτροπή. Προτείνεται εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια για Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η ανανέωση.

Επίσης καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα 50%-50% στη συλλογική του ηγεσία. Έως σήμερα ίσχυε ποσόστωση φύλου στο 30%.

Στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται αλλαγές στη ψηφιακή δομή και λειτουργία με θέσπιση υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης. Επίσης απλοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο κόμμα με την υποβολή μιας αίτησης είτε στην Οργάνωση Μελών είτε κεντρικά στο κόμμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  iSYRIZA.

Ροή Ειδήσεων

33333

02/12/2022 | 00:38

Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως

02/12/2022 | 00:32

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

02/12/2022 | 00:26

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
(1200 × 600 px)

02/12/2022 | 00:24

Τα ζώδια της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

02/12/2022 | 00:20

O καιρός της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

01/12/2022 | 23:57

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Δεν μου αρκεί να καταδικαστεί 15 χρόνια και να βγει έξω σε 5 χρόνια», λέει η μητέρα της 21χρονης

01/12/2022 | 23:41

Τζόκερ: Για έναν αριθμό έχασε τα 5,3 εκατ. ευρώ – Που παίχτηκε το δελτίο που κερδίζει πάνω από 90.000 ευρώ

01/12/2022 | 23:29

Η Γερμανία που (ξανα)απέτυχε με πάταγο και η Ισπανία που… γλυκοκοίταζε προς το Μαρόκο!

01/12/2022 | 23:25

Ο Μπάιντεν έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος – Τι είπε ο Μακρόν
velli anna maria 0112

01/12/2022 | 23:14

Άννα-Μαρία Βέλλη: Με κλείδωσε στο δωμάτιο και εν τέλει πήρε το κεφάλι μου και το κοπάνησε στο πάτωμα…

01/12/2022 | 22:57

Μουντιάλ 2022: Η Ιαπωνία κέρδισε με ανατροπή (και) την Ισπανία (2-1) και «πέταξε έξω» τη Γερμανία!

01/12/2022 | 22:47

Γερμανία: Βουλευτής χώρισε τη γυναίκα του μετά από 16 χρόνια κα τα έφτιαξε με πρώην πορνοστάρ που θέλει να γίνει πολιτικός!

01/12/2022 | 22:31

Ρέμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Ίσως υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό, ίσως προτρέχουμε λίγο

01/12/2022 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 1/12

01/12/2022 | 21:58

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Μεγάλη η πιθανότητα κατολίσθησης ογκόλιθων σε μήκος 1 χιλιομέτρου- Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα
georgiadis
Καλάθι του νοικοκυριού: Αυτοψία Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – «Για 5η εβδομάδα οι τιμές σε πολλά προϊόντα πέφτουν»
androulakis argos 2011
Ανδρουλάκης για νομοσχέδιο υπ. Υγείας: Προτεραιότητα της ΝΔ η εξυπηρέτηση συμφερόντων, εις βάρος των πολιτών
androulakis pasok kinal 0112
Η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια – Ανδρουλάκης: Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην κρίση
androulakis
Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας
mitsotakis8
Μητσοτάκης: Στρατηγικής συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ
Γιάννης Οικονόμου
Γιάννης Οικονόμου: Επιστρέφουμε το χώρο της δομής του Ελαιώνα σε όλους τους πολίτες της Αθήνας