• Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
  • 16:29

Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Σκόπια και Άγκυρα στο «περισκόπιο» Τσίπρα στις Βρυξέλλες- Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η παρουσία Καμμένου και η συνάντηση με Έρντογαν

Με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη ως κορυφαία στην ατζέντα του προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί μάλιστα αύριο το μεσημέρι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, σε μια συνάντηση που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη ως προς ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των εκκρεμοτήτων σε αυτές.

Πάντως, η συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να υποσκελίσει το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αφορά στην Ελλάδα και δεν είναι άλλο από την πρόσκληση προς την πΓΔΜ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, αρνούνται ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, «πατώντας» πάνω στην αιρεσιμότητα που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή, εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και η συνταγματική αναθεώρηση και δεν κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, δεν θα υπάρχει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (και την ΕΕ).

Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, αλλά και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα ουσιαστικά έχουν στόχο να καλύψουν την παρουσία στη Σύνοδο του Πάνου Καμμένου. Του αρμόδιου, δηλαδή, υπουργού, ο οποίος, ωστόσο, έχει διαφοροποιηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα τους χειρισμούς του Μαξίμου στο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο σκεπτικό του Μαξίμου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων είναι πως πλέον πέρασε η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, άρα μπορεί να τεθεί με δυναμικό τρόπο και να αναδειχθεί μέσα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από διμερές σε διεθνές - αν και τα πρώτα μηνύματα από τη Συμμαχία, σε παλαιότερες δηλώσεις του γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν αρνητικά.

«Όπλο» πάντως για την Αθήνα αποτελεί η κινητοποίηση υπέρ των ελληνικών θέσεων από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως είτε σε διμερείς επαφές». Παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ασκήσει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία έχει ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) την αποστολή παρατηρητών στην Τουρκία.

Send this to a friend