• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 02:45

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σκοπιανό: Τα «παιχνίδια», η παράταση, η αμηχανία και το παρασκήνιο- Γιατί έστειλε μήνυμα περί «ποιότητας» της συμφωνίας ο Ντιμιτρόφ;

Παράταση χρόνου για την διαχείριση του γόρδιου δεσμού και την εξεύρεση λύσης για το Μακεδονικό, φαίνεται ότι επιδιώκουν τα Σκόπια προκαλώντας την σχετική αμηχανία στην Αθήνα, παρότι “οδηγός των διαπραγματεύσεων παραμένει το “αξίωμα” ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα”.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, αν και οι δύο όχθες αντάλλαξαν προειδοποιητικά βέλη, κυρίως από την Αθήνα που βλέπει παιχνίδια και αντιφάσεις στην τελική ευθεία. Το πακέτο συμφωνίας ωστόσο παραμένει καθαρογραμμένο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μπορεί να αποκτήσει υπόσταση μόνον εάν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων έδειξε με τις δηλώσεις του ότι στο ίδιο τραπέζι επιδιώκει να βάλει την λογική της παράτασης, γνωρίζοντας το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει καταρχάς η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το κουβάρι ξεδιπλώνεται και ξανατυλίγεται άγαρμπα- την στιγμή που όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε βρει εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την προετοιμασία της εσωτερικής κοινής γνώμης και τον περιορισμό των αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Εντούτοις μέσα στο τριήμερο ενδέχεται να λάβουν νέα τροπή τα πράγματα και να σηματοδοτήσουν ένα νέο μαραθώνιο κινήσεων και πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση του σεναρίου των Πρεσπών, που θέλει την υπογραφή συμφωνίας από τους κ.κ Τσίπρα και Ζάεφ. Η μπάλα συνεχίζει να βρίσκεται, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, στην πλευρά των Σκοπίων. "Εχουμε μία καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια", ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος με βασικό αποδέκτη τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοίων, Νικολά Ντιμιτρόφ ο οποίος προ δεκαπενθημέρου είχε συναντηθεί με το Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες για να “κλειδώσει” το πακέτο της συμφωνίας. Είχαν απομείνει κάποιες τεχνικές και κυρίως νομικές λεπτομέρειες οι οποίες στην πραγματικότητα καλούσαν τον Ζόραν Ζάεφ να επιβεβαιώσει με την αντίδρασή του ότι επιθυμεί την λύση εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε εκείνος ζητήσει στην συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Γενάρη. Τι άλλαξε όμως και χθες το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων με ανακοίνωση του διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας; Και γιατί αντί του χρόνου προτίμησε την “ποιότητα” της συμφωνίας; Η σχετικα΄διαφωτιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων επιχειρεί να περιγράψει επί της ουσίας την αλλαγή πλεύσης:

“Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία τέτοιου είδους, είναι αναγκαίο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν αυτή την καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντανακλά κατάλληλα τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Με αυτό το στόχο κατά νου, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις. Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία διαρκής και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας”.

Με μια δεύτερη ματιά η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων έρχεται για να βάλει φρένο στην διαδικασία παρόλο που ο χρόνος πιέζει εφόσον όντως τα Σκόπια επιθυμούν να έχει υπάρξει μία συμφωνία που θα τους επιτρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου να πάρουν πρόσκληση ένταξης στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά και στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει αντίθετη σε λύση τώρα- παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι αναμένει την συμφωνία για να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.

-Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν όμως έβαλε και μία ακόμη παράμετρο στο πλάνο, καθώς ακούστηκε να υποστηρίζει (στο περιθώριο του ΕΛΚ στο Μόναχο) ότι «δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς μας είπε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας»- το μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες.

Όταν ζητήθηκε από τον Κούκαν να διευκρινίζει τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ξέρετε, αυτό είναι θέμα παρασκηνίου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείτε να μιλάτε μπροστά στους δημοσιογράφους γιατί θα πλήξετε τη δική σας υπόθεση». Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες και ότι «πρέπει να είναι οραματιστής».

"Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι "δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας" της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ" αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου και υπογραμμίζει:

"Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό. Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού."

Πηγές της ΝΔ έλεγαν πάντως χθες ότι:

«Ο κ.Μητσοτακης στο διάλογο που είχε με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Μόναχο επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής  αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes). Τόνισε επιπλέον ότι δεν μπορεί να  γίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» και επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν.

Αναφερόμενος τέλος στην πορεία της διαπραγμάτευσης σημείωσε πως « η κυβέρνηση κράτα την αντιπολίτευση σε βαθύ σκοτάδι»

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει επίσης στην ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου- δηλαδή της Φώφης Γεννηματά και των κ.κ Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλου, Παπανδρέου, Καμίνη και Ανδρουλάκη. Επιμένει ακόμη στους χαμηλούς τόνους έως ότου παορυσιαστεί η συμφωνία και υπάρξει ενημέρωση από την κυβέρνηση γι αυτήν.

Send this to a friend