• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 05:52

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΟΡΟΣΗΜΟ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ

Τόσο κοντά όσο και... μακριά σε λύση για το Σκοπιανό: Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ -Ποια τα επόμενα βήματα

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται μεν Αθήνα και Σκόπια, ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, θέτοντας ως ορόσημο για την επίλυση του Σκοπιανού τον Ιούνιο.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. «Υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε πάντως ότι η λύση, εάν υπάρξει, θα πρέπει να είναι πακέτο, ενώ για το ονοματολογικό σημείωσε πως παραμένει ανοιχτό, χωρίς - όπως είπε - να είναι η Ελλάδα αυτή που πιέζεται χρονικά.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν, όμως, ότι επικρατέστερο όνομα είναι το Gorna Makedonijia και αυτό ήταν που συζητήθηκε στις «πολύωρες και μεταμεσονύχτιες» επαφές που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ ο κ. Τσίπρας, όπως είπε ο ίδιος. Επίσης, αποκάλυψε ότι το επόμενο ραντεβού τους θα γίνει στις αρχές Ιουνίου. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ανοιχτός σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον του ζητηθεί, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο μιας σύσκεψης με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε λύση» για το ονοματολογικό και πρόσθεσε ότι ελπίζει σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζόραν Ζάεφ συζήτησε στην πρωινή συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ένα βασικό σενάριο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα αποδεκτό όνομα και από τις δύο πλευρές. Και πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι πώς μπορεί να εφαρμοστεί η προοπτική επίλυσης των διαφωνιών με την Ελλάδα που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ και αν χρειαστεί - όπως είπε - θα συζητηθεί και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και πΓΔΜ.

Send this to a friend