Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Συναίνεση της ΝΔ

«Σπάει» οριστικά & άμεσα, η Β' Αθήνας - Άνοιγμα Βερναρδάκη σε Γεννηματά και σενάρια για απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές

Η συναίνεση της ΝΔ στην κατάτμηση της Β' Αθήνας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τελικώς δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οδηγεί οριστικά στην εφαρμογή της από τις προσεχείς και όχι από τις επόμενες εκλογές, αφού στη βραδινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 200 βουλευτών.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφασή του, η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αλλά και στη στενή σχέση των ψηφοφόρων με τους βουλευτές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν θα επανενώσει την περιφέρεια, αλλ' αντιθέτως θα επιδιώξει να την κατατμήσει σε ακόμη μικρότερες περιφέρειες.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα εφ' όλης της ύλης, χαρακτηρίζοντας τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο «επικίνδυνους erga omnes» για τα εθνικά συμφέροντα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις που πήρε η πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει όποτε επιθυμεί σε εκλογές, καθώς «η λαϊκή οργή», όπως είπε, «δεν θα εκτονωθεί με πολλαπλές κάλπες». Έκανε τέλος λόγο για «την πιο ανέντιμη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» και δήλωσε ότι η ΝΔ θα κυβερνήσει «μαζί με όλες τις δημιουργικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

Την κατάτμηση της Β' Αθήνας στήριξε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει πως «λέμε "όχι" στον "Κλεισθένη", λέμε "ναι" στις μεγάλες αλλαγές, και στην αποκέντρωση και στην Αυτοδιοίκηση». Αντιθέτως, η ΔΗΣΥ - όπως και η ΝΔ - δεν στήριξε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς, όπως είπε η κυρία Γεννηματά, «πρόκειται για  ένα σχέδιο που οδηγεί στην κυριαρχία της συναλλαγής και των εκβιασμών, μια επικίνδυνη, ακραία συντηρητική αντίληψη που θέλει πάλι την Αυτοδιοίκηση, το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους».

Η είδηση, ωστόσο, προέκυψε από το αιφνίδιο φλερτ της κυβέρνησης προς το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εξεδήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο υπουργός Επικρατείας «θυμήθηκε» την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές και κάλεσε τη ΔΗΣΥ και το ΚινΑλ να στηρίξουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ξαναφέρει τον εκλογικό νόμο, ούτως ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Το 2016 η ΔΗΣΥ δεν ψήφισε την  απλή αναλογική, γιατί "εμείς δεν είχαμε φέρει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών". Η πρόκληση για το ΚινΑλ είναι αν θα αλλάξει τη στάση του στον εκλογικό νόμο. Αν δεν το κάνει, πέραν των προσχηματικών λόγων και των βερμπαλισμών, θα επιβεβαιώσει ότι είναι πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς και νεοφιλελεύθερης παράταξης, της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, ακολουθώντας την ίδια λογική με τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την κατάτμηση της Β' Αθήνας και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρακτήριζε ως «προσβλητικό παιχνίδι κολοκυθιάς» την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ύστερα από την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε πάντως τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον Πάνο Σκουρλέτη να υποχρεώνεται να απαντήσει πως δεσμεύεται ότι η ρύθμιση - παρά την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας της ΝΔ - θα έλθει προς ψήφιση στην παρούσα Βουλή.

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης: «Βλέπουμε τώρα τα φτηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το εκλογικό σύστημα, σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών», είπε μεταξύ άλλων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία μέτρησε πάντως γι' ακόμη μία φορά μια διαφοροποίηση, καθώς ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και με την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις.

Send this to a friend